Киселите краставички – и полезни, и вредни

Те могат да повишат кръвното налягане
10 дек 2015 19:52, Анна Дантева
3
Киселите краставички – и полезни, и вредни
Снимка: Reuters, архив

Краставички са нискокалорични зеленчуци, които са с богато съдържание на витамин К. Консервирани са с богато съдържание на натрий, което може да допринесе за повишаване нивата на кръвното налягане. Ако не прекаляваме с консумацията им, могат да бъдат част от балансирания хранителен режим.

При консервиране киселата краставичка се поставя в разтвор от сол, оцет и подправки и се оставя да ферментира. Това променя вкуса ѝ, както и хранителната и стойност. Една кисела краставичка допринася за с ¼ чаша към дневния препоръчителен прием на зеленчуци.
 
Друга характерна черта на киселите краставички е ниското съдържание на калории и мазнини. В една краставичка могат да се открият по-малко от 1 г мазнини и само 4 калории. Консумацията на една кисела краставичка осигурява 14 микрограма витамин К, което е 15% от дневната препоръчителна доза.
 
 

3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
neo5 преди 4 години
Естествено... най-обичам да чета за зеленчук колко бил полезен, а след време пак същият зеленчук, колко бил вреден на бъбреците, черния дроб... :)
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кисели краставички + хубава ракия = една невероятно добра комбинация