Работохолизмът - бягство от реалността

Той има психологически корени
23 дек 2015 22:19, Румяна Тасева
4
Работохолизмът - бягство от реалността
Снимка: Reuters, архив

Понятието „работохолизъм“ само по себе си е съставено от две думи – работа и алкохолизъм (Workaholic). С други думи за работохолик се счита човек, който е пристрастен към своята работа.

Според Оксфордския английски речник, думата за първи път се появява във вестник Торонто Дейли Стар на 5-ти април 1947г. като заигравка с Анонимните алкохолици: „Ако страдате от неконтролируемо желание да работите, свържете се с Анонимните работохолици и променените ви работни навици ще ви върнат към обичайното щастливо безделие.“
 
Въпреки че понятието „работохолизъм“ има по-скоро негативна конотация, понякога се използва и от хора, които чрез него изразяват силната си страст и стремеж към изграждането на кариера в съвсем позитивен аспект. Живеем във време, в което на много хора им се налага да заработват някой и друг час отгоре, за да успяват да издържат семействата си. Много често и на тях се лепва етикетът „работохолик“. Не бива да бъркаме работохолизма с усърдната работа.
 
Работохолиците страдат от непреодолимата потребност да бъдат заети непрекъснато до такава степен, че дори поемат задачи, които не са тяхна отговорност или на практика са безполезни. Често обаче работата ги изцежда изцяло и не им носи радост и удовлетворение. Работохолизмът в негативен план се свързва с пренебрегване на семейството, социалните контакти и дори собствените си потребности за сметка на времето, прекарано в работа. Хората, които са считани за работохолици, обикновено губят представа за времето – волно или неволно. Например често смятат, че са прекарали само 30 минути в работа, а всъщност се оказва, че са минали часове. Във физически аспект работохолиците често страдат от хронична умора, различни заболявания, причинени от стреса, нервност, безсъние, депресия, професионално прегаряне.
 
В най-общ план работохолизмът има психологически корени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
11
 
! Отговори
Ноел преди 8 години
Когато човек се чуства1 по-добре на работа отколкото вкъщи може да стане работохолик.
2
2
 
11
 
! Отговори
Meн преди 8 години
Работя с кеф обичам си професията. Работил съм и по 24 ч. когато колега е бил болен. Работохолик ли съм???? Бих предпочел да съм на работа отколкото да угаждам на жената и след скандала да ми се налага да я чу.кам за здобряване.По-скоро съм се ориентирал отколкото работохолик, а и колежките го правят по-голям и твърд...... Работохолик.
1
3
 
10
 
! Отговори
Държавен служител преди 8 години
Туй на мен, нивга не ще се случи.