Москов слага край на "футболиране" на пациенти

Реформата: Разделяне на лекарите от търговците!
Обновена: 7 апр 2016 10:49 | 7 апр 2016 10:37,
37
Москов слага край на "футболиране" на пациенти
Снимка: архив БТА

Дошло е време, когато трябва да се разделим лекарите от търговците, настоя министърът на здравеопазването Петър Москов по повод масовите протести на медиците в цялата страна. По думите му именно това разграничаване е основната цел на реформата, която среща толкова критики.

"Нека търговците да бъдат регулирани от невидимата ръка на пазара", заяви министърът. Според него трябва да има подреден план за лечение на пациентите, а не болните да бъдат "футболирани".

"Не трябва човек да бъде прехвърлян от една клиника в друга", поясни Москов пред БНТ.

За лекарите системата ще бъде добра, принципна и финансираща адекватно заплащането им.

Той заяви, че в момента сме свидетели на едно трудно, на моменти срещащо жестока съпротива, подреждане на параметрите на системата и връщането й към здравни и медицински цели. Това става последователно и през законови, и през нормативни актове, и през поведението на всички институции, които носят отговорност за това. "Това е промяна на порядъка на джунглата с порядъка на цивилизования свят", категоричен бе той.

"Много години в системата на здравеопазването не бяха правени промени. Върху едни пороци бяха натрупвани куп други пороци. Практиките ставаха все по-непрозрачни и всеки един лекар намираше собствения си начин да оцелее, за да може да храни семейството си", посочи Москов и допълни, че това се е случвало без правила или по правила, които, доколкото системата не му гарантира, той трябва да измисли за себе си.

Здравният министър увери, че разбира напрежението в гилдията и донякъде позицията на БЛС, но беше категоричен, че вън от съмнение е, че системата трябва да бъде променена, за да може тя да има стабилни финансови параметри, да има ясна, предвидима и отговаряща на нуждите на пациентите структура и за това да се плаща за резултат, а не за отчетена дейност.

По въпроса с пръстовия идентификатор, министърът поясни, че той няма да създава проблеми на личните лекари. Това е ангажимент на Здравната каса, която ще има връзка с пациентите, а новата система е смърт за измамниците, заяви още министърът.

По отношение на лечението на онкоболните, той обясни, че това е комплекс от мерки и започва от момента на поставяне на диагнозата или основателните съмнения за нея и завършва или с излекуването, или с гарантирането на достоен край на дните, ако заболяването не е лечимо.

Всяка една структура, която до този момент е лекувала едно или друго в периода на лечение на онкоболните, може да продължи да прави това, но само като част от договорна верига, допълни Петър Москов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в урология на александровска болвица,при приемане - първо плащаш 100 лв. за спане на вечер,после те приемат. а които нямат тези пари????????????? хак да им е,нека си носят камъните в бъбреците.
29
0
 
5
 
! Отговори
до 31 преди 8 години
????кой Праща пациента ?? С каква власт , освен овчедушието на самия пациент???Я се осъзнайте и преценете собствените си гафове. Всеки може да ви даде всякакъв вид препоръки.Вие решавате ще наливате ли в нечия каца или ще сте последователни и отговорни към собственото си здраве
28
2
 
5
 
! Отговори
обективен преди 8 години
От опит знаем ,че МЗ е най- ветровитото -От опит знаем , че честата смяна на министри не води до нищо добро.С от опит знаем , че всяко начало е трудно!така че подкрепям министър Д.-р Петър Моснов в чистосърдечните му намерения да въвде ред в най- чувствителната сфера на човешкия живот
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има и честни лекари,но в България са много малко!Сега това не са лекари, а търговци,стремящи се за максимални печалби за сметка на пациента и държавата!Защо частните болници ползват държавни направления, нали са "частници",защо един лекар работи в държавна болница, а има частен кабинет,където праща болните за "до лекуване",защо отиваш при един лекар,а той те праща при друг в частно заведение?
26
2
 
12
 
! Отговори
1 преди 8 години
Когато се даде на докторите право да избират - държавна или частна практика, ама само едната, тогава нещата ще си дойдат по местата и ще се разграничат. Сега от болницата те препраща към частната си практика и пак не е сигурно, че ще получиш адекватно лечение. Лекарите да престанат да гледат пациентите като ходещ портфейл!
25
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя наркоман от снимката трябва да е в някоя наркокомуна , а не да е министър!
24
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и другарите да плюят министър Москов няма да дочакат оставка. Това е най точния човек за бялата мафия . Сега най после си намериха майстора .
23
3
 
9
 
! Отговори
Вашингтонов преди 8 години
Пълни глупости!Преди да стане министър Москов обеща да извади лекарите и лечебните заведения от Търговския закон.Обеща да остойности лекарския труд.Обеща да реши проблема с онколекарствата и ваксините...да въведе електронно здравно досие на всеки.Ако беше свършил обещаното,това щеше да е най-голямата реформа!
22
8
 
7
 
! Отговори
ivan преди 8 години
Що за израз-"футболиране"?! Аа-видях шалчето.. Този т.н. човек обижда дори и футболистите...
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоз още ли е министър?!:-)
20
4
 
10
 
! Отговори
1378091 преди 8 години
На Москов малко още да му постегнат шалчето трябва.
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото добре е финансирана сега колкото добре и сега си вършите Вие г-да министри работата за какво е този пръстов отпечатък като страните в който е бил въведен са го отчели като грешна стъпка и не носи никаква мед.информация ,за да може г-н министърът да си получи комисионната и айде чао много му дреме Навсякъде в Европа се плаща доста за здраве и се субсидира друг е въпросът че там касата заплаща от добър ден до последното довиждане , а не само да се тръскат джобовете на пациентите
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СПРЕТЕ УБИЕЦА!!!!!!!!!!!
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде другарю червен тиквар вдигай се на бунт какво чакаш другите . Хващай автомата и в балкана . Да ама те е шубе и искаш някой да ти свърши мръсната работа , а ти да викаш ура после. Няма да го дочакаш и само ще си плюеш по форумите .
16
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най после крадливите доктори си намериха майстора . Мъка голяма мъка е налегнала другарите лекари , които много обичаха далаверата . Така , че министър Москов е идеалния министър за такива крадльовци .
15
13
 
11
 
! Отговори
УУУУУУУУУ преди 8 години
НЕ СЕ КОКОРИ АМИ СИ ПОДАВАЙ ОСТАВКАТА НЕ ВИЖДАШ ЛИ ЧЕ НИКОЙ НЕ ТЕ ИСКА -ВСЕ СМЕ ВИЖДАЛИ НАХАЛЕН ЧОВЕК НО КАТО ТОЗИ НЯМА -НО КОЙ Е ВИНОВЕН ЧЕ СТОИ ТАМ ЕСТЕСТВЕНО НЯКОЙ КОЙТО "РАЗБИРА" ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ТО ПЪК ТОЙ ОТ КАКВО ЛИ РАЗБИРА - АКО ВИЕ СТЕ РАЗБРАЛИ ЗА КОГО ГОВОРЯ НАПИШЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ
14
4
 
13
 
! Отговори
БРАВО МОСКОВ!!!! преди 8 години
ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ---НЕ Е.... "ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО"!!!ДГД--ТЪРГОВЦИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13
6
 
5
 
! Отговори
за 11... преди 8 години
НЕ----*** , КРАДЛИВА.....!!!
12
9
 
17
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Този е от на Костов най-долните *** !
11
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЯМА ЛИ ДА СИ ХОДИ ТОЗИ ШУТ