Функционират ли яйчниците след менопаузата?

Средната възраст на настъпването ѝ е около 51 години
5 окт 2016 22:22, Eкип на Puls.bg
9
Функционират ли яйчниците след менопаузата?
Източник: Reuters
Менопаузата е естествена и необратима част от процесите на стареене при жената, засягаща конкретно репродуктивната й функция.  По дефиниция тя е последният менструален цикъл, потвърден след 12 месеца отсъствие на менструация при липса на патологична причина за това.
 
Периодът е свързан с множество симптоми, които включват освен промяната в ежемесечните менструални цикли, също и вазомоторни и урогенитални симптоми, като вагинална сухота и диспареуния (болезненост при сексуален контакт), нарушен сън, поява на топли вълни, повишена нервност, промени в настроението и др. 
 
Описаните оплаквания се наблюдават още в т. нар. перименопаузален период, който обхваща периода на преход от нормална овулаторна функция към менопауза. Той започва средно около 2 години преди менопаузата и включва също 12-те месеца след нея.
 
 

9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цикъл има, когато клетката узрее, а не когато просто я има. От раждането си момичето има яйцеклетки, но в първите години на живота са по-силни други процеси, тези на формиране на мозъка. Ако мозъкът спре развитието си рано, половите хормони оформят родови способности в много ранна възраст. При племена, живеещи в първобитни условия, има раждания и от 9-год В Б-я при бавноразвиващите се - малко по-късно.
Цикъл може да се предизвика с хормон стимулация, правят го и млади за продажба на яйцеклетки
6
0
 
0
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
И аз мисля, че вероятно така нареченият яйчников резерв не се изчерпва напълно, но изглежда, че организмът на жената в даден момент рязко намалява производството на онези вещества, които стимулират узряването на яйцеклетката до степен, годна за оплождане.
5
0
 
1
 
! Отговори
До Доктор Хаус преди 2 години
Наистина, всички ние знаем, че ако няма цикъл, жената не може да забременее, но има примери за обратното, макар и да са много редки. Нямам предвид бременностите, настъпили през първата година след последния мензис /през тази първа година двойката не бива да спира употребата на контрацептиви, така съветват лекарите - значи тогава е все още възможно забременяването/.
Има обаче редки случаи на забременяване и след тази първа година.
Вероятно природата е заложила в организма извънредни възможности.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Функционират , но с по-малка интензивност. За колко време се изчерпва запас от 100 000 яйцеклетки? Достатъчно примери от последните години имаме за износена бременност.
3
0
 
5
 
! Отговори
Лаик преди 2 години
А защо се случва на някои жени да забременяват през първите няколко години след спирането на цикъла им?
Може ли да се установи дали в тялото на жената има яйчников запас или само се предполага, че той се изчерпва на определена възраст?
Защото, ако само се предполага, би могло да се допусне, че яйчников запас има, но яйцеклетките постепенно престават да отреагират на причините, които стимулират узряването им.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както го е разпоредил Дядо Боже, така си е най-добре и всичко протича спокойно. Наблъскаш ли се с разни препарати - с хормони, без хормони, тогава се получават непредвидими последици. Но по отношение на секса, съвсем не се наблюдава закърняване - значи и това е предвидено - дошъл е периодът за забавления. Честито на тези, които навлизат в този отрязък от живота - усмивка, токчета, пудраружчервило и светът става по-красив, защото ни се полага!
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Функционират,функционират,като на полицай мозъка. С тази разлика, че поне не вредят.

8 храни, които задължително да ядете сурови
8 храни, които задължително да ядете сурови

8 храни, които задължително да ядете сурови

Натурално премахване на брадавици и папиломи
Натурално премахване на брадавици и папиломи

Натурално премахване на брадавици и папиломи