Чул-недочул! Грешката на "Бърза помощ" струва човешки живот

В неделя ще разберем дали някой ще понесе отговорността
14 окт 2016 09:14,
57
Чул-недочул! Грешката на "Бърза помощ" струва човешки живот
Снимка: архив, Булфото

"Грешката, която забави линейката за болен човек в София вероятно е на диспечерното на нашия център", призна шефът на "Бърза помощ" д-р Георги Гелев.

Окончателно обаче това щяло да стане ясно в неделя, когато ще бъдат на работа всички от смяната.

За да се види и прецени кой е виновен - дали 112 или "Бърза помощ" са изслушани звуковите файлове при предаването на сигнала.

Още по темата

Служителката на 112 заяви пред Нова тв, че в първия момент е записала "Чарлз Дарвин" №17, но веднага чула, че жената казва №14 и го поправила с удебеляване на четворката.

В крайна сметка линейката е дошла след около 45 минути на мястото, а малко преди това 45-годишният мъж е издъхнал.

Dnes.bg публикува емоционално писмо на жената от Facebook, която е открила човека на улицата, звъняла е на 112, открила е неговите близки и заедно с тях станали свидетели на смъртта му.

Първоначално здравният министър Петър Москов обясни, че вината е на човека, повикал линейката. Москов се позова на доклад от тримата души в екипа, включително и диспечера, че е подаден погрешно сигналът, като в адреса е сбъркан номер 11 с номер 17, а при повторно подадения сигнал екипите са реагирали навреме.

"Става въпрос за погрешно съобщен адрес. Не може да сбъркаш 11Б със 17А. Тук вината не е в екипите ни", отсече Москов.

По-късно обаче се оказва, че не е точно така. "След като проведохме разговори и поисках да бъдат изслушани всички звукови файлове от записите по повикването на конкретния адрес, стана ясно, че грешката е в приемането на адреса, а не в подаването на адреса", каза зам.-здравният министър Ваньо Шарков.

Той допълни, че в този случай трябва да има наказан служител за допуснатата грешка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За линейката разбрахме.Не стана ясно кога са я извикали, защото първо са ровили в телефона на човека, после звъняли на жена му, а той е бир починал, когато са набирали 112.Тъпата диспечерка е трябвало да ги попита дали диша, има ли пулс.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ще се глобяват злоупотребилите със спешна помощ???В цял свят е така!
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросите са: 1.Защо линейката тръгва 10 мин. след обаждането? -Няма свободни линейки,няма лекари! 2.Защо пак се уволняват служители,когато не са виновни? -Трябват жертви,за да млъкне обществото!3. Лекарите не идват да убиват хора,за да ги нападат и снимат! Да се помисли и върху техническите връзки! Събудете се глупави хора! Служителите на бърза помощ не са виновни!
45
0
 
2
 
! Отговори
х преди 7 години
До фЕто резултата от твоята теория - лелята /която вероятно е Свършила основно училище, щото е била "клиент" и е било нелюбезно да й се откаже/ да не може да запише сносно едно число!!! 100% е била отличничка по броене и писане /като редовен клиент/.
44
1
 
8
 
! Отговори
Хубава работа ама преди 7 години
На лелките от 112 грам вяра и доверие нямам.Всички държавни институции се подиграват с бедния народ.На това се казва българско робство.
43
2
 
10
 
! Отговори
За адресите преди 7 години
От Еконт и Спиди винаги ни намират, нищо че сме във вилна зона, няма обозначения на номерата на повечето от къщите и т.н. Никога не съм имала проблем. П.П. Бог да го прости човечеца...
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МдааааааааааааааИзгоря женицата. Все някой трябва да го отнесе. Разбрахме, че електронната система, която има грижи за локализиране на адресите спрямо телефона и електронна обработка и подаване на резултатите към екипите не работи и не се поддържа. Разбрахме че ще се купува нова за няколко милиончетеа (бе като пръстовите отпечатъци в болниците, т.е трябва се дадат едни пари). А хората работят като в средата на миналия век, пишат на картончета, ориентират се по книжни карти и компас и т.н.
41
1
 
13
 
! Отговори
художника преди 7 години
И какво като накажете диспечера? Човека няма да оживее. Системата е сбъркана.ДИСПЕЧЕРА трябва да умее да дава съвети за първа помощ докато дойде линейката.Когато получи сигнал, моментално го препраща след насочващ разпит да диктува какво да се предприеме за стабилизиране на пострадалия, докато дойде линейката.Това трябва да е симбиозата м-у диспечера, хората и медиците.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Осъден политик и осъден доктоя няма....защо ли?
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москов - лъжец - оставка!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
38
1
 
8
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Понеже има доста таксиджии пишещи тук да питам: Бихте ли качили болен човек в безпомощно състояние придружен от близки? Не говоря за кървящ, ами за припаднал, безпомощен и т.н. Питам, защото един по-долу дава пример с такси, а аз малко се съмнявам, че някой ще се съгласи. Мерси
37
1
 
6
 
! Отговори
Раята преди 7 години
да мре, сама си избира вече четвърт век полуграмотни управници, които вместо да надграждат обществените системи, ги рушат и подчиняват на лични интереси. Сега не остана обществена служба, незаета от "калинка", характерна с правилната политическа ориентация и почти винаги некомпетентна, с уклон към пълна неграмотност.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Линейки има и частни към клиниките, варианти много. Всяка кола с трезвен шофьор и gps e по-добре от линейките на 112
35
0
 
1
 
! Отговори
ФХ преди 7 години
В СОТ има такава услуга - мисля, че е 10 лв на член от семейството на година - ползване на линейка. Не дай си боже да се наложи, но веднага идват. А ако имате СОТ вкъщи, тогава сумата е по-малка.
34
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понеже отдавна нямаме спешна помощ, а още има хора които звънят на 112, не е зле медиите да разгласят как да се оправят хората. Звъни се на такси - идва до минути и аптечката е по-добре оборудвана. Кара се към частна клиника, цените са подобни на подкупите в пирогов. Вместо полиция се звъни на телевизия, пристигат за минути и ориентират закъснелите ченгета в обстановката на разбираем език
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както винаги Москов е неадекватен! Та сега да обясни как може да се обърка 11А с 17А, а Москов, многонзайко?
32
1
 
11
 
! Отговори
Стоян преди 7 години
След като извикате линейка,вземате едно одеало и бавно тръгвате към гробищата.
31
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо, съболезнования на роднините. Дано се намери адвокат, който да заведе едно дело срещу държавата и всички виновни по линията (вкл. министъра за нелепите му коментари). Само след това може да започне да се случва нещо в загнилата система. То се вижда, че реално с това правителство нищо няма да се промени.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази улица е една от поредните абсурдно проектирани в София. По логично е щом има прекъсване и нямаш възможност по права линия да стигнеш от едния до гругия й край вече да е с друго име.
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москов ще коментира ли прибързана си реакция, глупостите и обвиненията които наговори?Или за него това си стана стандарт и той вече е на друга вълна