Как да се храним при възпаление на червата?

Кои храни да избягваме?
21 дек 2016 12:37, Eкип на Puls.bg
1
Как да се храним при възпаление на червата?
Източник: Reuters, архив

Към причините, водещи до възпалителни процеси на чревната лигавица се отнасят различни заболявания (болест на Крон, хроничен улцерозен колит), също така грешки в диетата, прием на антибиотици и други. Често пациентът свързва консумацията на точно определен вид храна с началото на симптомите, тоест съществуват т. нар. тригерни храни, отключващи възпалителните реакции на чревната лигавица. 

Най-честите симптоми са чувство за дискомфорт в засегнатия участък на червата, болка, подуване и повишено отделяне на газове. Освен това има промени в честотата на изхожданията, както и наличие на патологични примеси (слуз, кръв). Периоди на диария е възможно да се редуват с периоди на запек. При тежки форми на възпаление е възможно засягане на общото състояние – отпадналост, повишена температура, умора, безапетитие и други.
 
При болестта на Крон е възможно засягане на различни участъци по цялата дължина на храносмилателния тракт (от устна кухина до анус). За разлика от това при хроничния улцерозен колит възпалението се локализира основно по дебелочревната лигавица.
 
Вследствие на възпалението, чревната лигавица започва да функционира непълноценно, тъй като са нарушени свойствата й на разграждане и резорбция на хранителните вещества. Някои от невсмуканите вещества предизвикват ускорен пасаж на чревното съдържимо и като резултат се стига до диария. Пример за това са мазнините, поради което се препоръчва намаляване приема на наситени мастни киселини, като същевременно се повиши приемът на омега-3-мастни киселини, които имат доказано противовъзпалително действие.
 
Специалистите препоръчват воденето на бележници, в които пациентите описват консумираните от тях храни. Срещу всяка храна се отбелязва как се повлияват симптомите им – дали състоянието се подобрява или влошава при консумацията на съответния продукт. По този начин се индивидуализира менюто на всеки отделен пациент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докторе каквото ям такова акам. Искам да акам ла-но какво да ям?