Синдром на нощното хранене ни прави дебели

Заболяването засяга приблизително 1,5% от хората
5 май 2017 09:30, Eкип на Puls.bg
1
Синдром на нощното хранене ни прави дебели
Reuters

Синдромът на нощно хранене представлява по същество хранително разстройство свързано с изместване на циркадианния ритъм на ядене. Различава се от синдрома на свръхприем на храна, макар засегнатите хора също да показват склонност към обилно хранене. В последния случай обаче нуждата от храна превишава количеството на поетата, която не е задължително да е в големи размери и рядко налага спазването на определени диети. 

Заболяването засяга приблизително 1.5% от населението в света. Мъжете и жените са еднакво засегнати с лек превес сред женския пол.
 
Хората с това хранително разстройство по-често са с наднормено тегло или затлъстяване. Те изпитват чувство за липса на контрол върху хранителното си поведение и ядат скришом, дори и когато не са гладни. Едновременно с това се срамуват извъдредно и се разкайват за поведението си.
 
Често се хранят по-бързо и в по-големи количества от останалите хора за същия период от време. В повечето случаи нуждата от храна превишава самата физиологична нужда, но те продължават да ядат, дори да се появи чувство за напълененост и дискомфорт. Осъзнавайки напълно случващото се те често ядат отделно от останалите, за да намалят своето неудобство. Комбинация от вина, депресия и отвращение от собствената си непосилност са характерни за това хранително разстройство.
 
По-голямата част от дневния прием на храна, засегнатите от това разстройство я приемат във вечерните часове или нощно време. Те закусват малко или изобщо не ядат сутрин, но нощно време се събуждат с непреодолима нужда за храна, която често е във вид на снаксове, т.е висококалорична храна. В повечето случаи обратното заспиване е невъзможно докато не се приеме така необходимото количество храна.
 
Характерни черти на хората, засегнати от това хранително разстройство, са:
 
Наднормено тегло;
Честото спазване на всевъзможни диетични режими;
Депресия или тревожност;
Алкохолизъм или друг вид зависимост – наркотична, медикаментозна и др;
Перфекционизъм и стриктно следене на теглото;
Негативна самооценка и висока самокритика.
Кои са причините за възникване на това хранително разстройство?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наричате го "заболяване", а, всъщност, да плюскаш посред нощ си е чиста лакомия.