Как да възстановим ръката след инсулт?

Горният крайник участва в много и различни дейности
6 юни 2017 10:23, Eкип на Puls.bg
2
Как да възстановим ръката след инсулт?
Reuters

Инсултът е тежък мозъчносъдов инцидент, който застрашава сериозно живота на пострадалия пациент. В процеса на възстановяване много често се дава предимство на по-бързото възстановяване на мобилността на долния крайник и свързаните с него дейности като ходене, преместване от седеж до стоеж, което прави пациента по-самостоятелен. Истинското предизвикателство обаче идва с процеса на възстановяване на функционалността на горния крайник, който често се пренебрегва в процеса на рехабилитация. 

Горният крайник участва в много и различни дейности в нашето ежедневие. Използваме ръцете си да достигнем предмет, който може да бъде хванат с дланта и преместен на друго място. Дланта често се използва за изследване на околната среда, в общуването помежду ни чрез жестове, често я използваме като опора, за да се подпрем някъде или да избутаме, издърпаме предмет.
 
Дланта дава значителна сензорна информация за околната среда на главния мозък, както и извършва така необходимите ни фини движения на пръстите. В този смисъл дланта играе важна роля в човешкото тяло за подържане на нормалното ориентиране на тялото в пространството.
 
Какво означава добре функционираща ръка?
 
За да бъде ефективен горният крайник трябва да може да извършва свободно движения в пространството, на разстояние от тялото и да работи независимо от другия горен крайник.
 
За да се получи това е необходима първо динамична стабилност в областта на лопатките и горната част на тялото, стабилност в лявата и дясната половина на тялото, таза и съответно долните крайници.
 
Защо е важна стабилността в тялото за правилната функция на горния крайник?
 
За да извършим някаква дейност с ръката си е необходима добра мускулна активност в областта на тялото. Това е т.н. “проксимална стабилност”. Липсата на такава стабилност нарушава правиното функциониране на горния крайник. Това може да ограничи всички дейности, свързани с достигане на предмети или въобще отделянето на ръката от тялото и пренасянето ù в пространството далеч от тялото.
 
Често при пациенти с инсулт, с изявена нестабилност в областта на тялото придържат ръцете си близо до него с цел придобиване на компенсаторна стабилност чрез фиксиране за маса, стол, помощно средство и т.н. Динамичната стабилност на тялото и лопатката са предпоставка за свободно движение на ръката в пространството и използване на дланта за фини и прецизни движения като хващане, работа с малки предмети и други.
 
Важно е да се спомене, че функционалните нарушения в тялото особено в горната част и областта на лопатката, каквито са увеличената кифотична извивка (прегърбване), оказват негативно влияние върху правилната работа на мускулите на раменния комплекс, а оттам и на доброто функциониране на горния крайник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
6
 
! Отговори
електроенцефалограма преди 6 години
А бе , що не се преквалифицирате в сайт за решаване на медицински проблеми !?То бива компетентност, бива , ама това , вашето направо не се трае ! Специализираните медицински издания - ряпа да ядат , а докторите , учили свят години - да си скъсат дипломите !
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хабер си нямате какво значи инсулт !!!!!!