Как да възстановим ръката след инсулт?

Горният крайник участва в много и различни дейности
6 юни 2017 10:23, Eкип на Puls.bg
2
Как да възстановим ръката след инсулт?
Reuters

Инсултът е тежък мозъчносъдов инцидент, който застрашава сериозно живота на пострадалия пациент. В процеса на възстановяване много често се дава предимство на по-бързото възстановяване на мобилността на долния крайник и свързаните с него дейности като ходене, преместване от седеж до стоеж, което прави пациента по-самостоятелен. Истинското предизвикателство обаче идва с процеса на възстановяване на функционалността на горния крайник, който често се пренебрегва в процеса на рехабилитация. 

Горният крайник участва в много и различни дейности в нашето ежедневие. Използваме ръцете си да достигнем предмет, който може да бъде хванат с дланта и преместен на друго място. Дланта често се използва за изследване на околната среда, в общуването помежду ни чрез жестове, често я използваме като опора, за да се подпрем някъде или да избутаме, издърпаме предмет.
 
Дланта дава значителна сензорна информация за околната среда на главния мозък, както и извършва така необходимите ни фини движения на пръстите. В този смисъл дланта играе важна роля в човешкото тяло за подържане на нормалното ориентиране на тялото в пространството.
 
Какво означава добре функционираща ръка?
 
За да бъде ефективен горният крайник трябва да може да извършва свободно движения в пространството, на разстояние от тялото и да работи независимо от другия горен крайник.
 
За да се получи това е необходима първо динамична стабилност в областта на лопатките и горната част на тялото, стабилност в лявата и дясната половина на тялото, таза и съответно долните крайници.
 
Защо е важна стабилността в тялото за правилната функция на горния крайник?
 
За да извършим някаква дейност с ръката си е необходима добра мускулна активност в областта на тялото. Това е т.н. “проксимална стабилност”. Липсата на такава стабилност нарушава правиното функциониране на горния крайник. Това може да ограничи всички дейности, свързани с достигане на предмети или въобще отделянето на ръката от тялото и пренасянето ù в пространството далеч от тялото.
 
Често при пациенти с инсулт, с изявена нестабилност в областта на тялото придържат ръцете си близо до него с цел придобиване на компенсаторна стабилност чрез фиксиране за маса, стол, помощно средство и т.н. Динамичната стабилност на тялото и лопатката са предпоставка за свободно движение на ръката в пространството и използване на дланта за фини и прецизни движения като хващане, работа с малки предмети и други.
 
Важно е да се спомене, че функционалните нарушения в тялото особено в горната част и областта на лопатката, каквито са увеличената кифотична извивка (прегърбване), оказват негативно влияние върху правилната работа на мускулите на раменния комплекс, а оттам и на доброто функциониране на горния крайник.
 

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
електроенцефалограма преди 1 година
А бе , що не се преквалифицирате в сайт за решаване на медицински проблеми !?
То бива компетентност, бива , ама това , вашето направо не се трае !
Специализираните медицински издания - ряпа да ядат , а докторите , учили свят години - да си скъсат дипломите !
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хабер си нямате какво значи инсулт !!!!!!

Коледен маникюр със снежинки (галерия)
Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут
Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут