Джипи размотава тежко болен младеж! Една тъжна история от София...

След дълго чакане и с флеботромбоза чува: Елате утре!
6 окт 2017 09:03,
141
Джипи размотава тежко болен младеж! Една тъжна история от София...
Снимка: Reuters

Той е на 23 години, работи в IT сектора. От София е. Преди три седмици е чул тежката диагноза флеботромбоза. Това е запушване на дълбока вена – опасно състояние, при което не трябва дълго да стои прав, трябва да пие лекарства за разреждане на кръвта по схема и още куп специфични неща.

Приет е по спешност в болница, след това изписан със специални указания към личния лекар.

Ще го наречем Иван. Засега не иска да си казва името, за да не усложни лечението си, което е продължително, скъпо и важно. А и името няма значение, защото в подобно положение вероятно изпадат десетки, стотици и хиляди хора в България. Тази история е от столичната 25 поликлиника в "Младост".

След като излиза от болницата в средата на септември Иван трябва да отиде при личната си лекарка, която да му изпише лекарства. Важни са – за разреждане на кръвта.

Джипито обаче отсича, че не може да го направи, защото е блокирала системата й! На следващия ден това се повтаря.

Иван трябва да пие лекарството. По някаква случайност негова позната пие същото и му дава.

В последствие неуредицата с лекарствата се решава, но подсказва, че джипито на младия мъж не намира за нужно да се отнася към него като към пациент със сериозна диагноза.

И доказателството за това не закъснява.

В понеделник младият мъж отново е пред кабинета. Трябва му направление за специалист. Пред кабинета чакат 10-20 души – повечето за бележки за детска градина и училище и за болничен за грип. Той е единственият с тежка диагноза.

"Аз съм с тромбоза на магистрала вена. Това не е настинка, не е разстройство. Забранили са ми да се разхождам където и да е. Мога да излизам, само когато не издържам, и то с еластичен чорап", обясни Иван пред Dnes.bg.

Когато вратата на лекарския кабинет се отваря и оттам излиза сестрата, младият мъж казва, че му трябва направление, което е работа само за пет минути.

Отказват му, трябва да си чака реда.

"Аз съм на 23 години, откакто съм се родил, тя е личната ми лекарка. Аз й казах - от 23 години съм ваш пациент, в момента съм се сериозна диагноза", разказва Иван.

Сестрата обаче се държи вулгарно, отвръща му, че не е по-специален от другите. А след малко излиза и казва – всички, които чакат за документи, да си ходят. Системата е блокирала, да дойдат утре.

А Иван е в еластичен чорап, който може да носи не повече от 15 минути, половин час. Пътуването му до поликлиниката е трудно, ходи с кола, която няма къде да се паркира. Налага се да ходи пеша, което му е позволено по малко и в краен случай.

"И ми обяснява, че системата е била блокирана! Лекарката отказа да излезе, за да уточним точно какво се случва. Единствено отвътре подвикваше: "Да не стават скандали, да си ходят всички!", разказва Иван.

Той не отстъпва, настоява да получи документ, други на опашката го подкрепят.

"След това дойде едно момче от IT- поддръжката и всичко се случи за пет минути. Нямам проблем да си изчаквам реда, когато съм с настинка или разстройство. Но когато имам тромбоза на магистрална вена в таза, има опасност този тромб да тръгне към сърцето и белия дроб, може да се получи белодробна емболия. Има голяма опасност да получа инфаркт пред кабинета", възмущава се Иван.

Той е огорчен и от отношението на джипито си.

"Познаваме се лично и перфектно. И тя ми казва, че не съм приоритет с тази диагноза спрямо хора с настинки и грип", възмутен е той.

Иван не иска да казва и името на джипито си засега, защото зависи от нея. Може би и като нея има много други в България и името й няма значение.

Може да ни се иска да е точно обратното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
17
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
"Докато хората не вземат нещата в свой ръце нищо няма да се промени"Ами според теб защо зачестяват побоищата над медици и какво променя това, абсолютно НИЩО!
24
4
 
19
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
Всички хора са важни, нужна е обективна преценка на джипито.Не може така де говори - ти не си бебе и не си важен.Това е идиотско изказване. Това е човек на 23 години, защо да не е важен. Ега ти логиката, значи 23 години му стигат според това което говориш.
23
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм абсолютно същият пример с разликата, че имам друго заболяване. Съществото което се представя за доктор се казва Караиванова от софийската Трета градска болница. Няма пациенти сам стоя пред кабинета и от вътре се чува, товя още ли виси отвън разкарайго по някакъв начи. Идват представители на фармацевтичните компании да предлагат лекарства, тях ги приема, мен отново ме държи отвън. Дори не й искам направления, а просто разчитане на резултатите и насочване към правилният специалист.
22
3
 
15
 
! Отговори
в свой ръце преди 6 години
До The GhostДокато хората не вземат нещата в свой ръце нищо няма да се промени,нима в полицията и съда нещата не са същия бардак,как да чакате справедливост тогава!?
21
5
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
А бе колега за какви сериозни заболявания може да е индикатор САМО разстройство без да е съчетано с други оплаквания допълващи картината и без находка?
20
4
 
16
 
! Отговори
Здравко преди 6 години
В 25-та поликлиника, спешен зъболекарски кабинет отидох с адски болки. Казаха, че е пулпит и сложиха арсен (!) на "болния" зъб. След като мъките продължиха още 3 дни и нощи и се доредих за час при познат зъболекар, се оказа, че са ми убили здрав зъб и са оставили реално болния нелекуван, оттам и 3-те дни забавление.Става дума за Д-р Бисеркова, ако има мазохисти сред вас и искате да пробвате.
19
9
 
11
 
! Отговори
доктора преди 6 години
И колегите не могат да бъдат обвинявани че системата се е сринала те не са виновни,а тъпата ни система която не предвижда друг Вариант. В Германия ако системата не работи мога да го напиша на ръка и ако има подпис и печат важи,тук не е така. Не може без да чакаш ред просто да влезеш.А по въпроса за чакането/когато ви се наложи да чакате за неврохирург 6 седмици с дискова херния и пареза както на мен в германия тогава да ви видя. Не осъзнавате колко ви е евтино и достъпно все още
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да я причака с още двама приятели и ... и без да и обяснява защо, та да има да го мисли докато 1 час чака линейката да я прибере .
17
2
 
26
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Ще се върнат българите от чужбина , ще се върнат......
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво да кажа за моето джи пи което има кабинет на вторият етаж в жилищен блок без асансьор във Варна и пациенти с патерици и трудно пидвижни не могат да отидат на преглед защото сградата няма асансьор ,да не казвам че лекарката живее в някакво село и идва на работа след 9.30 макар че работното и време е от 8.00 няма касова бележка за потребителската такса ,дори осветление няма по стълбите ако се качваш до кабинета,ключът девиаторният е счупен и няма кой да го смени
15
3
 
22
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
Подкрепям! НЗОК е един *** гълтащ много милиони. Кому е нужен посредник м/у болен и лекар? Винаги намират начин да я източват, противодействието е смешно, а реалния контрол неефективен. Това недоразумение трябва да се закрие!
14
15
 
7
 
! Отговори
доктора преди 6 години
Диагнозата найстина е сериозна и може да доведе до тежки усложнения,но лечението не е толкова сложно-отначало Хепарин или нискомолекулярен такъв и от 3-4 ден орални антикоагуланти/ликсиана,синтром,ксарелто,еликвис/по схема. И по последни проучвания хората не е нужно да се имобилизират а само да носят специални чорапи.А доколкото разбрах проблема на младежа е че трябвало да изчака. А едно разстройство понякога също е симптом на сериозно заболяване. И да не е по/специален от другите.
13
3
 
21
 
! Отговори
13 преди 6 години
ТАЗИ СКАПАНА 25 -та поликлиника - КОГАТО И ДА Я ЗАРВОРЯТ - ВСЕ Е КЪСНООО!!!НА КОНЮШНА ПРИЛИЧА, ТЪМНИ КОРИДОРИ, МРЪСОТИЯ ДО ШИЯ!НЕ Е РЕДНО ДА СИ ОЩЕ ПРИ ТАЗИ ЛЕКАРКА - сестра с висше образование и 30г. стаж, ТИ ГО КАЗВА!НЕ Я КРИЙ, А И ПРЕДИЗВИКАЙ МЕДИЦИНСКИ ОДИТТТ!20 ПАЦИЕНТИ ДА ИЗГОНИШ - Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!АКО ТИ Е МИЛ ЖИВОТА - МАХАЙ СЕ ОТ НЕЯ!КЪСМЕТ ТИ ЖЕЛАЯ, ИМАШ НУЖДА!!!
12
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иване,не си по-важен от БЕБЕ с морбили или дете с грип.За твое сведение при ПЕДИАТРИТЕ децата са с предимство.Стига си циврил като последния цифльо а се дръж като мъж и просто си смени лекаря,лигльо.Тромбоза,епа тромбоза -има телефони има посещения по домовете -мисли малко с тая лейка на раменете си.
11
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема не е в джипито, а в парламентa и здравния министър. Eто как става, когато имаш подобно заболяване отиваш при джипито и той ти дава направление което да важи вечно докато се излекуваш. Не може да ходиш всяка седмица при джипито за направление. Закриване на зравната каса Здравеопазването е превърнато във рекет към най-тежко болните от същите подобни джипита Лекарската мафия трябва да се прекрати.
10
4
 
30
 
! Отговори
The Ghost преди 6 години
За жалост при 90% от Личните лекари картинката е същата. И ще се влошава, докато не се вземат кардинални мерки в здравеопазването - НАКАЗАНИЯ И ЗАТВОР за отговорните в сектора.
9
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДА.. ОБАЧЕ НЕ Е ЛИ МАЛКО НЕСЕРИОЗНО БОЛНИЦАТА И СПЕЗИАЛИСТИТЕ-СЬДОВИТЕ ХИРУРЗИ ДА ПРЕХВЬРЛЯТ РАБОТАТА СИ НА ЛИЧНИЯ ЛЕКАР...ПРИ ТАКАВА СЕРИОЗНА ДИАГНОЗА??///
8
9
 
21
 
! Отговори
ГЕРБ УБИВА преди 6 години
В момента съм болен от бронхопневмония и не смея да отида при БГ лекар,ще се лекувам сам .
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си смени личната докторка! Разбирам, че е детска лекарка и най-вероятно да не разбира. Момчето да отваря портфейла и да плаща и пак не е сигурно, че ще се получи:(((
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен