Метаболитен синдром. Защо ранната диагностика е много важна?

Как да се хранят пациентите, коментира д-р Весела Михнева пред Puls.bg
3 май 2018 11:23, Иванка Гъркова
0
Метаболитен синдром. Защо ранната диагностика е много важна?
ВМА

Два пъти по-висока е сърдечносъдовата смъртност при хората с метаболитен синдром. При тях има и три пъти по-голям риск от сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт. Това съобщиха ендокринолози от Военномедицинска академия, които проведоха кампанията "Заедно срещу метаболитния синдром". Защо ранната диагностика е много важна, коментира д-р Весела Михнева.  

Д-р Михнева, какво представлява метаболитният синдром? 
 
Метаболитният синдром е комплекс от заболявания, които включват артериалната хипертония, дислидемия с висок холестерол, високи триглицериди, завишена обиколка на талията – при мъже над 89 см, а при жени над 102 см, завишаване на кръвната захар на гладно, както и нарушение на въглехидратаната обмяна. Предимно това са пълни хора, затлъстели, с наднормено тегло, но може около 3 до 5% да нямат наднормено тегло, а просто да имат останалите фактори като артериална хипертония, нарушение в липидната или въглехидратната обмяна. 
 
Самото състояние много дълго време не се открива. Обикновено то е и фамилно. Но редица други фактори, най-вече профилактични изследвания, карат пациентите да се замислят и да потърсят помощта на ендокринолог за по-нататъчно наблюдение. 
 
Каква е честотата на метаболитния синдром у нас?
 
По света милиони хора боледуват от метаболитен синдром. В България може да кажем, че около 30% от населението е със затлъстяване и една немалка част от хората страдат и от метаболитен синдром. Не е задължително затлъстелите да имат метаболитен синдром. Както казахме, и по-слабите пациенти също страдат от него. Но честотата е висока, не само при възрастните, а и сред подрастващите. Децата също много често страдат от някои от компонентите на метаболитния синдром, които като възрастни ги превръщат в пациенти с редица заболявания, отключващи се с течение на времето. Например захарен диабет тип 2, артериална хипертония, която все по-трудно подлежи на лечение и промяна на двигателните и хранителните навици, които иначе са основни при лечението на метаболитния синдром. 
 
Разкажете повече за основните рискови фактори за поява на метаболитен синдром?
 
Артериалната хипертония е един от основните рискови фактори. При тези случаи обикновено пациентите дълго време не търсят медицинска помощ. Те могат с години да живеят с високо кръвно и да не го усещат. В началото то се проявява с болка в тилната област, главоболие и кризи – покачване на кръвното налягане на 160-180 на 100. Но в определени моменти хората вече търсят лекарска помощ, когато се поставя вече диганозата есенциална хипертония и се започва лечение.
 

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

10 съвета за отслабване, които всъщност наистина работят
10 съвета за отслабване, които всъщност наистина работят

10 съвета за отслабване, които всъщност наистина работят

Прически за всяка възраст (галерия)
Прически за всяка възраст (галерия)

Прически за всяка възраст (галерия)