Произвежда се повече фалшиво сирене, отива в детски градини, училища...

Не минава през магазинната мрежа и се открива по-трудно
Обновена: 10 юли 2019 09:15 | 10 юли 2019 09:12,
209


За първите 5 месеца на тази година мандрите са произвели с 300 т повече продукти с добавени растителни мазнини, сочат официални данни от Министерството на земеделието и храните. В същото време производството на продукти с истинско краве мляко се свива.

"Очевидно за Министерството на земеделието здравето на хората не е приоритет. Миналогодишните промени в законодателството се оказаха абсолютно неуспешни, тъй като имитиращите продукти се увеличиха", настоя микробиологът д-р Сергей Иванов.

Още по темата

"Най-лошото е, че голяма част от тях биват пласирани в детските градини, в училищата, навсякъде по ресторантите и хотелите", допълни още микробиологът.

В магазина: Сиренето с растителни мазнини се увеличава

Той посочи, че така имитиращите продукти не влизат в магазинната мрежа и затова е трудно да бъдат засечени.

През 2018 г. българите са изяли 11,5 хил. т сирене с растителни мазнини, сочат още данните на министерството на храните. В същото време обаче предприятията са свили производството на истинско сирене. За първите пет месеца на тази година у нас са били произведени 28 454 т продукт от краве мляко. За същия период на 2018 г. количествата са били близо 29 700 т. Което означава, че истинското сирене намалява с 1200 т за година.

Пробутват ни парено сирене вместо кашкавал. Как да го познаем?

"Единственото работещо решение за България е пълна забрана на хидрогенираните мазнини. Министерството на земеделието обаче пренебрегна мнението на експертите и производителите на истински млечни продукти", допълни още д-р Иванов.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че основната причина за увеличаването на количествата на ментетата у нас, е евтината цена. И посъветва хората да не правят компромиси със здравето си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президента да се изкаже. Дакаже истината." ДЕМОКРАЦИЯТА НИ Е НЕДОНОСЧЕ"
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дали народа ще се надигне преди костите им да не могат да им носят месата?
24
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига глупости, виновни са ви държавата, ЕС, САЩ, вълната и пр. А защо ги купувате?
23
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До26. И за кое иго говориш. Като Истамбул ще остане в ЕС. А Руската Федерация ще остане в С. Петербург.
22
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е в територията на Тикволандците, избиращи да ги управляват Тикви и Пъпеши.
21
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крадливи некадърници и корумпета управляват държавата вече 10 години.Вие да не би да сте очаквали нещо друго.
20
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...Той посочи, че така имитиращите продукти не влизат в магазинната мрежа и затова е трудно да бъдат засечени..."Къде са контролиращите органи по производството на хранителни продукти?Защо им плащаме заплатите, а после и пенсиите?Къде е прокуратурата при доказани измами (фалшификати)?Кой им дава лицензиите за производство на тези фирми?И до журналистите - НАПИШЕТЕ ИМЕНАТА НА МАНДРИТЕ (МЛЕКОЗАВОДИТЕ), които произвеждат менте продукция!!!
19
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай Тошо. Ми и при тебе беше фалш. Четеш в държавен вестник 1$ = на 90 ст. Но Банката не ти дава повече от 100$ за 100лв. А на черно върви 2лв за 1$. Всеки ден вест. Работническо дело пише , че САЩ и капитализма в ЕС пада. А после ни каза, че СОЦИАЛИЗМА е НЕДОНОСЧЕ.
18
1
 
21
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Българи, определени сте за заличаване.Ще станете като палестинците - нежелани на собствената си земя.Скоро ще видите новите господари.Турското иго, ще ви се стори курорт, пред геноцида.
17
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам защо се модерира тук всичко, дори думата "бок.луци", която е съвсем в реда на нещата, когато се използва за определени типове храни, в които няма нищо хранително и са направо отрова за организма.Аман от модераторстване не на място.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз искам, честност и прозрачност при продажбите, не забрани ...
15
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това наистина е въпрос на държавна политика. Обикалям държави в цяла Европа - няма толкова ниско качество на храната, като у нас и това е истина. А цените не са особено по-високи в чужбина. Просото тук мафията е държава, мародерства, граби, лъже и скубе. Изкупува от производителя на безценица и после препродава *** с примеси на пазара на висока цена за максимална печалба. Това е до държава и контрол на храните, който тя НЕ упражнява, а е длъжна да го прави.
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е при Партия ГЕРБ.
13
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно защо сиренето в Румъния и Сърбия е сирене и там нямат нашите проблеми. Истината е,че властта не иска да се занимае с този проблем.Дали защото някои мандри не подпомагат партия ГЕРБ?
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, при демокрасията наистина има и банани и храни не само ментета ,но и опасни за здравето. За сиренето пък отдана е ясно какво е. Не, че другите храни са по истински. Тук вече всичко и фалш и " пилитици" и храни.
11
1
 
19
 
! Отговори
тато преди 4 години
демокрацията ви е едно недоносче :)
10
1
 
11
 
! Отговори
До бай тошо преди 4 години
Това е капитализма на твоите ученици.И за пореден път доказвате, че нито комунизъм...нито капитализъм можете да построите.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То като почнеш от политиката и докато стигнеш до сиренето . Има да си пишеш цял ден.
8
5
 
18
 
! Отговори
Тераси и Асансьори преди 4 години
При ГЕРБ е така - важна е единствено печалбата на фирмите им.Не е тайна, чии фирми зареждат училищата и детските градини и как са взели разрешителното.
7
7
 
26
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
това ли ви е капитализма? :)