Химията превзема сиренето, маслото, кашкавала, киселото мляко

Как да познаем ментето: Кашкавалът полепва по ножа...
6 юни 2019 15:39, Елка Василева
93
Химията превзема сиренето, маслото, кашкавала, киселото мляко
Снимка: архив, Булфото

Химията все повече превзема сиренето, кашкавала, киселото мляко и маслото за сметка на прясното мляко. Това показват официални данни на земеделското министерство, според които изкупеното от мандрите сурово мляко е далеч по-малко от нужното, за да се произведат обявените от тях количества млечни продукти, пише „Труд“.

През 2018 г. у нас в преработвателните предприятия са постъпили близо 630 хиляди тона краве мляко.

В същото време са произведени почти 77 000 тона прясно мляко, 161 000 тона кисели млека, близо 67 000 тона сирене от краве мляко, 1100 тона масло и 2750 тона сметана.

Данни за произведения кашкавал обаче няма в министерство на земеделието.

В статистика отделно е посочено официалното количество сирене с растителни мазнини.

Като имаме предвид, че за направата на килограм сирене са нужни поне 5,5 литра мляко, се оказва, че постъпилата в мандрите суровина стига само за производството на кисело, прясно мляко и сирене.

Пробутват ни парено сирене вместо кашкавал. Как да го познаем?

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/05/21/probutvat-ni-pareno-sirene-vmesto-kashkaval-kak-da-go-poznaem.410903
 

Пробутват ни парено сирене вместо кашкавал. Как да го познаем?

Данните показват едно – че не всички млечни продукти се правят от мляко, коментира за „Труд” Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Не трябва да забравяме, че данни за кашкавала липсват, но той се прави от най-много суровина. За производството на един килограм са нужни поне 10 литра прясно мляко, посочи Зоров.

По думите му разликата между изкупеното мляко и произведената продукция не може да се оправдае с вноса на сурово мляко. Тези количества не са толкова големи, обясни Зоров.

Единственото обяснение е, че в някои предприятия изобретателността в рецептурите е много голяма. Слагат се не само растителни мазнини и протеини, а и емулгатори, които догаждат вида и вкуса на истинското сирене, обясни председателят на асоциацията.

Освен в сиренето подобни добавки се слагат и в киселите млека, твърди Димитър Зоров. Става въпрос за растителни протеини като нишесте.

Имитацията може да се познае по цената. Не може цената на продукта да е по-ниска от себестойността на капачката и пластмасовата кофичка, категоричен беше той. И дава за пример, че цената на литър сурово мляко в момента е около 70 стотинки. Като добавим кофичката и капачката себестойността става 82 стотинки без ДДС. Това означава, че на предприятието кофичка кисело мляко струва близо лев с ДДС, като не слагаме труд, транспорт и т. н. Как тогава се продава в магазина за 38-40 стотинки, това означава, че в него има нещо друго, но не и мляко, заяви председателят на млекопреработвателите.

Според него НАП може да хване кои предприятия работят с растителни мазнини, ако погледнат фактурите им за внесените суровини. Ако едно предприятие е обявило, че ще прави само истински продукти, а внася растителни мазнини, трябва да се провери дали те са налични в склада и ако ги няма, къде са вложени. Ние имаме най-добрата нормативна база, но трябва правилата да се прилагат, а глобите да бъдат достатъчно тежки, категоричен е Димитър Зоров.

Изяли сме 11,5 хиляди тона имитиращи продукти

Производството на сирене с растителни мазнини у нас се увеличава, показват последните данни на земеделското министерство. През първите четири месеца на тази година у нас са произведени 3 757 тона имитиращ продукт, докато за същия период на 2018 г. фалшивото сирене е било 3570 тона.

За цялата 2018 година българите са изяли официално 11,5 хиляди тона сирене с растителни мазнини.

Българите са изяли 25 хиляди тона сухо мляко и 12 хил. тона палмово масло през 2017 г. Това са количествата, които българските предприятия са внесли и използвали в производството на млечни продукти, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – САРА.

Ментето полепва по ножа

Кашкавалът от палмово масло може лесно да бъде познат при рязане с нож, след престояване в хладилник – ако полепва по ножа. Причината е, че растителните мазнини полепват по ножа, а млечните – не.

Ако бялото саламурено сирене е на дупчици след разрязване, това е сигурен знак, че в процеса на обработка има допуснати грешки. Сирене с такива характеристики често има леко неприятен вкус, различен от стандарта. Може да си докарате и стомашно разстройство.

Не яжте прекалено солено сирене – вероятно производителят е добавил повече сол, за да замаже гафове при процеса на обработка, а и за да скъси дългия процес на зреенето. Купувайки си бутилка с надпис „Кисело мляко за пиене”, може да се окаже, че в ръцете си държим отвара от нишесте, свински желатин, модифицирано царевично нишесте, плодови концентрати и аромати. Затова е важно да следим етикетите на напитките, дори и най-дребния шрифт.

 


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички мрънкат, а,съм сигурен,че днес ще изядат 1кг отрова...
83
4
 
5
 
! Отговори
БайКольо преди 9 месеца
Млечните продукти са вредни и не трябва да се консумират въобще
82
1
 
11
 
! Отговори
репичка 2 преди 9 месеца
искам правилно да го разберете: не става дума за добавяне на ТЕЛЕШКО ШКЕМБЕ в млечните ни продукти , а че въобще НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА МЛЯКО в тях! това крият УСЪРДНО от нас чрез медиите....като ни бутат носа в палмовото масло. А ЗАЩО СЕ ДОБАВЯ ПАЛМОВО МАСЛО? ами защото ТЕЛЕШКОТО ШКЕМБЕ Е ПОСТЕН ПРОТЕИН, КОГАТО Е НА ПРАХ. ИНАЧЕ БИ ГРАНЯСВАЛО ПО ПРИСТАНИЩАТА. за ваша утеха, това се прави по целия свят, но продуктите струват МНОГО ПО-ЕВТИНО, докато ние сме лъжци, медиите замазват и купонът си тече!
81
0
 
7
 
! Отговори
репичка преди 9 месеца
тези писания са шменти капели. постоянно и неизменно ни набутват в лицето и ушите страшилището палмово масло. НАРОЧНО. чрез медиите! чрез статии като тази! за да се скрие факта, че в нашите уж млечни продукти, където млякото е ПРОТЕИНА, от над 20 години се слага ПРОТЕИНА ТЕЛЕШКО ШКЕМБЕ НА ПРАХ ОТ ИНДИЯ - хиляди тонове официален внос с кораби, който изяждаме под формата на сирене и кашкавал. този протеин е напълно годен като храна, да, но ПРОСТО НЕ Е МЛЯКО. плащаме за мляко, а ядем телешки протеи
80
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма да се оправят нещата докато не се гласуват ясни закони които принуждават производителите да правят продукцията си само от свржо прясно мляко. Тогава и животновъдството и селата ще се възродят. Сега след дъждовете тревата на село е по един метър и няма животно да я опасе, че няма сметка от млекопроизводство. А магазините пълни с "млечни продукти" менте. Такъв закон обаче няма да бъде приет - финансовото здраве на алхимиците-производители е по-важно от здравето на българина.
79
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Палмовото масло е канцерогенно, така че гледайте когато купувате!
NE KUPUVAITE
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Изданието на олигархията!!! Без да кажа и една нецензурна дума ме трият! Защото казах че ашлчността на местните туземни бизнесмени води до това да не помним истинския вкус на храните!
77
1
 
3
 
! Отговори
Да бе да преди 9 месеца
През летните месеци получаваме и фалшифицирани млека. Най-често се среща смесването на здрави с кисели млека, които при термична обработка се пресичат. За прикриването на оводняването се прибягва до поставянето на сол, захар и други. От страна на Държавния санитарен и ветеринарен контрол (ДВСК) не получаваме никакво съдействие, а напротив - като че ли се стремят да прикрият истинското положение", пише в отчета за 1983 г. на "Млечна промишленост"- Кюстендил.
76
2
 
2
 
! Отговори
Да бе да преди 9 месеца
Показателни са отчетите на държавното предприятие "Млечна промишленост". Освен, че е губещо и на много места се осъществява в несъвместими със санитарните стандарти условия, в редица клонове на предприятието се отчита, че планът ги принуждава да използват масово силно оводнени и опасно заразени с микроорганизми млека. "По отношение на бактериалното замърсяване млеката са много лоши. Общият брой микроорганизми в суровото мляко се движи между 50 и 100 милиона на един милилитър. През летните месеци получаваме и фалшифицирани млека. Най-често се среща смесването на здрави с кисели млека, които при
75
0
 
1
 
! Отговори
Накратко преди 9 месеца
Тоя ако имаше малко акъл в главата и беше сметнал 30-40 процента сива икономика при добива на млеко и може би сметките щяха да са други.
74
1
 
8
 
! Отговори
Не е така преди 9 месеца
Това не може да е вярно, ние сме надеждни партньори, държавата цъВти, всичко е наред. Хората са щастливи. Продължителността на живота е най-висока в Европа. Образованието и здравеопазването са на световно ниво. Храната е перфектна. Доходите са супер. Това е.
73
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"цената на литър сурово мляко в момента е около 70 стотинки"

Да не забравяме, че 400гр (една кофичка) кисело мляко не се прави от литър прясно. Много големи си ги изкарахте разходите за да оправдаете голямата си надценка.
72
3
 
9
 
! Отговори
Не искам преди 9 месеца
Палмовото масло е канцерогенно, така че гледайте когато купувате!
71
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По бай тошево време нямаше банани и отрова
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
то вече всичко трябва да си правим сами,защото всичко което ни продават е изкуствено,май отново трябва да се връщаме към семейното земеделие ако искаме истинска храна.Жалко,че няма производител в бг на който всичките му продукти да са истински и ние да знаем кой е той,няма и държавни предприятия,които да произвеждат за потребление а не за търговия както едно време.Малко сме а имаме големи природни дадености,защо сме бедни,това е изкуствено,можем да имаме всичко
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз минавам в сивата икономика, купувам една крава и... правя сирене, кашкавал и други млечни продукти за лична консумация. Както се казва, "имаш крава пиеш млеко" ... Яжте си палмовото масло.
68
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Отново се връщаме на думите за село
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Химията от демокрацията си е прелест в тези храни.Сега ли се разбра - или от звучене на пари никой не се интересуваше с какво се храним.Нисога не съм ползвала Палмово олио на което се възхищаваха.
66
8
 
28
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 9 месеца
НЕ СЕ ЧУДЕТЕ ЗАЩО И ДЕЦАТА ИМАТ ВИСОКО КРЪВНО НАЛЧГАНЕ И СА БЕЗФОРМЕНИ И ТЛЪСТИ.ИСТИНСКИ ХРАНИ ИМАШЕ ДО 1987Г.ИМАШЕ Б.Д.С. И НИКОИ НЕ ГО НАРУШАВАШЕ.ИМАХМЕ ДОСТАТЪЧНО ДОБИТЪК ДАВАЩ КАЧЕСТВЕНО МЛЯКО.ТАКА БЕ С ВСИЧКИ ХРАНИ.ДОИДОХА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕНОСТИ,НА ВЛАСТ ДОИДОХА ПОСЛУШКОВЦИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ.ПОД ДИКТАТ НА БРЮКСЕЛ БЕ РАЗРУШЕНО И ОТКРАДНАТО ВСИЧКО ПОСТИГНАТО ДО 1987Г.МИСЛЯ ЧЕ РЕЗУЛТАТА СЕ ВИЖДА С ПРОСТО ОКО.
65
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всико българско и родно е НЕГОДНО! До там го докараха БГ родолюбците!