Произвежда се повече фалшиво сирене, отива в детски градини, училища...

Не минава през магазинната мрежа и се открива по-трудно
Обновена: 10 юли 2019 09:15 | 10 юли 2019 09:12,
209


За първите 5 месеца на тази година мандрите са произвели с 300 т повече продукти с добавени растителни мазнини, сочат официални данни от Министерството на земеделието и храните. В същото време производството на продукти с истинско краве мляко се свива.

"Очевидно за Министерството на земеделието здравето на хората не е приоритет. Миналогодишните промени в законодателството се оказаха абсолютно неуспешни, тъй като имитиращите продукти се увеличиха", настоя микробиологът д-р Сергей Иванов.

Още по темата

"Най-лошото е, че голяма част от тях биват пласирани в детските градини, в училищата, навсякъде по ресторантите и хотелите", допълни още микробиологът.

В магазина: Сиренето с растителни мазнини се увеличава

Той посочи, че така имитиращите продукти не влизат в магазинната мрежа и затова е трудно да бъдат засечени.

През 2018 г. българите са изяли 11,5 хил. т сирене с растителни мазнини, сочат още данните на министерството на храните. В същото време обаче предприятията са свили производството на истинско сирене. За първите пет месеца на тази година у нас са били произведени 28 454 т продукт от краве мляко. За същия период на 2018 г. количествата са били близо 29 700 т. Което означава, че истинското сирене намалява с 1200 т за година.

Пробутват ни парено сирене вместо кашкавал. Как да го познаем?

"Единственото работещо решение за България е пълна забрана на хидрогенираните мазнини. Министерството на земеделието обаче пренебрегна мнението на експертите и производителите на истински млечни продукти", допълни още д-р Иванов.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че основната причина за увеличаването на количествата на ментетата у нас, е евтината цена. И посъветва хората да не правят компромиси със здравето си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами фалшиво е всичко почти.Но истинска ни е обичта към паметника на Съветската армия. Редовно се чисти и му се полагат цветя! Това се показва и от активистите на БСП.
5
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме качество за без пари и се оплакваме от всички, че не ни го дават. Няма сирене за 3 лева, набийте си го в главите. Щом не искате растителни мазнини, плащайте за мляко - каквито и закони да се гласуват те няма да променят действителността. Пише ли заместващ продукт на витрината - пише, какво тогава се недоволства, амън от оплаквачки.
4
3
 
37
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Това че държавата им позволява си е често престъпление! Кисело мляко без мляко, кайма без месо и хляб без брашно - САМО В БЪЛГАРИЯ!!!
3
0
 
35
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Не разбрах какво се вайкат по телевизията. Такъв ни е закона да пази лесно наранимата душа на престъпниците. Затова лицата на убийци се крият, а фирми произвеждащи ментета се глобяват евентуално и продължават за да си избият глобата. Трябва резултатите от проверки да се публикуват онлайн, дори и изискани по частна инициатива, а не да кажат, хванахме двама нарушители и конфискувахме 30 кг синьо месо.
2
5
 
12
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Сега ще бъдат обвинени политиците и държавата. Тези, които ги пласират, взимат рушвети и т.н са напълно невинни. Държавата се третира като някакво чудовище, което мисли само ....
1
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От години пари за млечни продукти по магазини в България не даваме. Купуваме от мандра, чийто собственик познаваме и сме изключитебно доволни - качествена стока и по-евтина от магазинските бок.луци.Децата ми в училище не са яли от "безплатните" теста с нищо, които минават за закуска по програмата плод и мляко ли беше или друга лъжа - вече не помня. Домашен сандвич с истински домашни продукти.никъде в Европа храната не е така развалена, както у нас през последните 10-20 години.