В магазина: Сиренето с растителни мазнини се увеличава

Мандрите купуват по-малко мляко, цените у нас - сред най-ниските
4 юни 2019 14:40, Анисия Иванова
34
В магазина: Сиренето с растителни мазнини се увеличава
Архив: Булфото

Мандрите изкупуват по-малко мляко, в същото време производството на сирене с растителни мазнини се увеличава, показват последните данни на Министерство на земеделието, храните и горите.

През първите четири месеца на тази година са изкупени от фермерите 206 хил. тона краве мляко, което е с 2% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, посочват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

В същото време количеството на произведеното сирене с растителни мазнини се повишава. По данни на аграрното министерство през първите четири месеца на тази година у нас са произведени 3757 тона имитиращ продукт, докато за същия период на 2018 г. фалшивото сирене е било 3570 т.

Въпреки ръста в производството на сирене с растителни мазнини в големите вериги отделни щандове с надпис “Имитиращи продукти” почти няма. Изискването на закона е такива храни да бъдат задължително в опаковка и на отделен щанд, пише "Труд".

Прогнозата е, че спадът в изкупуване на млякото ще се задържи през цялата година, на годишна база ще падне от близо 630 хил. тона на около 615 хил. тона.

От центъра за анализи отчитат още, че изкупните цени на кравето мляко у нас остават ниски. В момента само в Румъния и в прибалтийските страни цените са под българските.

Експертите прогнозират средногодишните изкупни цени на кравето мляко у нас да бъдат около 0,59-0,60 лв./кг.

На международните пазари обаче тенденцията е към повишение. “Стойността на свободните количество мляко в ЕС са сред най-високите от 2013 г. досега. През май те са 39,95 евро/100 кг мляко, което е с 20% над цените по това време на миналата година", отчитат наблюдателите.

Световното производство на мляко се очаква да намалее на годишна база с до 0,5% заради нарастване на цените на дребно и намаляване на темпа на увеличение на заплатите в света.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...Отделни щандове с надпис“Имитиращи продукти” почти няма...
---Защото 99% са имитации,институциите само констатират нарушения,санкции НИКАКВИ.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не купувайте бяло саламурено"краве" сирене Pilpos,от "95%краве мляко".При термична обработка/в кюфтета от тиквички на фурна/първо става на желе,после загаря като пластмаса.Етикетите лъжат.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По кварталните магазини масово сиренето се продава без да се отбелязва на етикета срок на годност и друго както е по закон
В големите магазини поне пишат тия неща
Също масова практика е в малките магазини да нагласят хладилниците на 10-15 вместо на 4-5
Винаги като видите такива неща правете забележка на магазина
Иначе те си мислят че хората не забелязват и продължават да ни тровят
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ КУПУВАЙТЕ НИЩО НЕКА ОТРЕПКИТЕ БИЗНЕСМЕНЧЕТА ФАЛИРВАТ !!!
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Решете и, забранете ги тия растителни мазнини, толкова е просто!
Ама верно много просто! Той професора го беше казал за 80% от българите;) И после яйцата в краве масло ли ще ги пържа!? А на салатата ще си го стържа с ренде. Растителните мазнини осигуряват две трети от необходимите за организма и са много полезни.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и кравите вече ги хранят с РКЕ (палмов кернел). Н.Зеландия, дето произвежда 30% от световното мляко, внася близо 2млн тона РКЕ.
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Смирен депутат
Вие с 560лв минимална заплата много ясно че *** ще ядете

Разбира се!Не може хем минимална заплата хем цигари, хем храна.Да избират - да ядат или да пушат.
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЖУРНАЛЯСТИЧЕСКИ ИЗМИСЛИЦИ
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вероятно е правилно изкупната цена да е за кг, защото млякото е с различна плътност според съдържанието, 1028–1035 kg/m3, а и температурата има значение.
На бензиностанцията например горивата се продават в литри, ама иначе цената на едро е за тон и всичко се изчислява в тонове и килограми, като се правят съответните корекции по специални таблици.
20
1
 
26
 
! Отговори
Решете и, преди 1 година
забранете ги тия растителни мазнини, толкова е просто. Затегнете и контрола! Разболяхте нацията, лишихте я и от грамотност и направо ни закопахте
19
2
 
4
 
! Отговори
дърт преди 1 година
До Анонимен 2

А вие, които гласувате "избирате" все едни и същи, но под други партийни шапки!
18
0
 
9
 
! Отговори
Веско преди 1 година
Пал няква изсмукана статия, само доказваща, че държавната бюрокрация само си клати макарите. По-интересно е другото скрито в числата. При изкупна цена на млякото 75% от тази в Холандия или Германия, излиза би трябвало краварите да си живеят като царе. А ако са засели и домати са милионери!
17
1
 
9
 
! Отговори
гост преди 1 година
Не вярно, твърдението за цените, отидете до Турция и проверете и то от мляко.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до номер 14: килограма е мярка за тегло, а литъра мярка за обем.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ало журналистчетата, оправете си заглавието. Казахме вече- всеки ***, който съдържа други съставки освен мляко и подквас се нарича млечен ПРОДУКТ
14
3
 
12
 
! Отговори
IVANOV преди 1 година
БЪЛГАРСКИ МЕНТЕТА НЕ КОПУВАМ ПРОБВАЛ САМ И ОТ 12 ЛВ СИРЕНЕ ВАТРЕ ПАК ИМА ИЛИ ПАЛМОВО ИЛИ СУХО МЛЯКО , ДАВАТ СЕ ПАРИ ЗА ***.
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе кой го интересува за хората, важното е да направят парички. Така е било и така ще си остане. Разбира се само в родната БГ известна като Сомалия в Европа.
Нормалните страни защитават населението точно от такива неща, само погледнете Австрия, Швейцария, Франция
12
3
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
Откога течностите започнаха да се измерват в килограми, а не в литри?
11
1
 
18
 
! Отговори
Хейтър преди 1 година
Големият проблем е мисленето на хората- мога да си купя на седмица вместо 2 прокиснали сиренета от 5 лв всяко с набити палмови мазнини, една буца за 10 лв и да знам, че ям нещо качествено. Така че парите не са проблема, проблемът е другаде- че майката дава на детето чипсове и кроасани, защото я мързи да му сготви полезна храна..Но трябва да остава време за глупости като четене на Хай Клуб, клюки и т.н.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E, нали непрекъснато говорят, че засилват контрола??? Глоби солени налагат??? ... Трънки!!!