Доплащаме в болниците? Само, ако е извън пакета на НЗОК

Касата може да сключва договори с нови лечебни заведения
20 авг 2019 18:00, Петя Славова
26
Доплащаме в болниците? Само, ако е извън пакета на НЗОК
Снимка: архив, Reuters

 Болничните заведения са длъжни да осигурят на задължително здравноосигурените лица, без да изискват и приемат от тях плащане и/или доплащане, медицинската помощ, включена в пакета, гарантиран от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това е записано в проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който Министерство на здравеопазването предлага за обществено обсъждане до 18 септември, предаде Puls.bg.

С новите текстове се уреждат изрично конкретните възможности за приемане на плащане и доплащане от задължително здравноосигурените лица за оказваната им медицинска помощ, като се изброяват изчерпателно случаите, в които това е допустимо и те се обвързват с изричната инициатива и изрично изразеното искане от пациентите.

Това са лечението с лекарствени продукти при злокачествени заболявания, животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, както и случаите на наличие на показания за продължаване на лечението над определения в националния рамков договор за медицинските дейности минимален болничен престой.

Урежда се и правото на задължително здравноосигурените лица по време на болничния си престой по своя инициатива да получават срещу заплащане конкретни допълнително поискани услуги. Например лекарствен  продукт и/или медицинско изделие и/или диетична храна за специални медицински цели и/или по метод, различни от предоставяните от лечебното заведение в рамките на осигуряваната от него медицинска помощ, гарантирана от бюджета на НЗОК.

"По този начин се спомага за разрешаването на дългогодишния проблем с нерегламентираните плащания на пациентите за оказваната им медицинска помощ в рамките на задължителното здравно осигуряване и свързаните с нея допълнителни услуги, които те ползват срещу заплащане", сочат мотивите на министерството.

Друг важен момент в промените е, че се отменя забраната на Касата да сключва договор с нови лечебни заведения за болнична помощ и за нови медицински дейности.

"Занапред забраната няма да се прилага при нововъзникнали обстоятелства и установена недостатъчност от съответната болнична медицинска помощ на територията на областта към момента на подаване на заявлението за сключване на договора, установена въз основа на оценка на потребностите съгласно Националната здравна карта", пише в документа. Преценката за недостатъчност от съответната болнична медицинска помощ ще се прави от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елементът Ананиев,щял да провежда "риформи"тежко му на здравеопазването с такива лобисти начело!
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
наскоро на мои приятел жена му пострада по време на пикник счупване на крак пенсионерка здравно осигурена по спешност бе приета в хирургиите на пещерска в пловдив налага се операция казват на приятеля ми също пенсионер с ниска пенсия докато не се приведът 1000 лева за операция интервенцията няма да се направи и добре че е имал карта от банка с висока лихва изтегля парите кеш дава ги на екипа и тогава започват операцията на това се вика НО КОМЕНТ
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига кражби и безумство от това министерство на частните болници. Оставка, веднага!
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е този лобист на Асоциациите на частните болници, да отиде на пабота при господарите си.Всеки ден измисля нещо против здравната система, пациентите.Сега измислили доплащане за всичко.
20
0
 
8
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Да но ние не знаем какви са тези пакети.Ние не знаем и какви пакети са ни набутали.Ние не сме лекари или инспектори от ЗК и не сме длъжни да ги знаем.Това по скоро ми прилича на узаконяване на доплащането.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19Пакета може да включва различни неща според това кой е пациента. Бойко Борисов за високо кръвно лежи в болници, ама *** ти с високо кръвно, да видим кой ще те приеме в болница. Даже и болнични няма да ти дадат - вземай си хапчетата и си работи.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И пакета какво ще включва?Добър ден-добре дошъл! Отам нататък дупце да ти е яко!
17
0
 
13
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
странно как аз и цялото семейство сме здравно осигурени и пак плащаме всякакви таксички, изследвания, процедури, пирони, игли и други железарски материалиидва бай ти васил от тъмно зеленитеминава преди менне плаща нищожена му ражда 18 дете там без 1 стотинканикога не е бил осигуренабе много странно как за едни цял живот има Здрвна помоща други цял живот я плащат и като им се наложи и трябва да си продадат апартамента че да си платят престоя на леглото
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рекета може много лесно да се премахне, ама не искат. Просто трябва да въведат правило, че всички допълнителни плащания трябва да минават само през здравната каса, за да има контрол какво точно се плаща и да се гарантира, че не ти искат пари просто защото така са решили. Като има недоплатена услуга да си доплатиш към касата по банков път, пък после болницата да се оправя с касата. Когато болницата ти иска директно пари просто могат да ти поискат колкото преценят че можеш да платиш.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Назря време, когато държавната болнична помощ вече може спокойно да се премахне, заедно с удръжките за "здравна каса". Една обикновена настинка не могат да излекуват без доплащане. Е, ако не си им роднина или колега.Наливаме в каца без дъно, осъзнайте се. Бюджета на НЗОК е по-голям от този за военните, образованието и културата взети заедно! Бюджета на НЗОК е по-голям от сделката за Ф16-ките! С Бюджета на НЗОК всяка година можем да строим по един реактор в Белене!А искат да доплащаме...
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не разбрах, "избор на екип" отпада ли?
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно мафия ... пари през болници не трябва да минават, пари в брой никога ...Ходих на кардиолог, голяма опашка, онзи ми вика дай 30лв и влизаш веднага.Някой нещо да каже? Мафия!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво го въртите и сучете пак? Нали знаете, че пациентът не е наясно нито с клинични пътеки, нито с цялата овъртолена система тип Параграф 22 . Хвърляте прах в очите на хората.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До потърпевшНяма с кой да се хванеш на бас - всички като теб сме убедени, че точно така ще стане.
10
0
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
ЗОК намалява яко пакета и готово. Закона не се нарушава. Още по зле.
9
0
 
10
 
! Отговори
потърпевш преди 4 години
Искате ли да се хванем на бас, че пак ще намерят начин да вземат пари от пациентите? Мафията в бяло свикна да получава пари под масата и няма лесно да се откаже.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избираш екип - или екипа на портиера, чистачката и готвачката в болницата (по касата) или екип хирурзи с доплащане. Пациента има пълно право да реши кой да го оперира.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Ами или плащаш за стая или те настаняват в тоалетните (влиза в пакета по касата). Винаги болниците ти дават възможност за избор.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има избор на медицински инструменти - или ръждивите и мръсните, от които ще се заразиш и умреш, или доплащаш за стерилизирани инструменти. Ваш избор.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом има "само ако", значи рекета с плащанията няма да спре.