18-годишно момче с дробове на 70-годишен мъж. Заради е-цигарите?

Адам едва не умрял, след като година и половина пушил от цигарите
15 сеп 2019 22:15, Нели Христова
64
18-годишно момче с дробове на 70-годишен мъж. Заради е-цигарите?
Снимка: CNN

Миналият месец 18-годишният Адам Хергенредър влиза по спешност в болница. От близо година и половина той има един лош навик – постоянно да пуши електронни цигари.  Той е един от многото случаи на хора, разболяли се от новата болест, свързана с вейповете, която взе няколко жертви.

Адам едва не умира. Успява да пребори болестта, но според докторите дробовете му вече са като на 70-годишен мъж. 

"Стряскащо е като си помисля, какво това малко устройство причини на дробовете ми“, казва  Хергенредър пред CNN.

Експертите все още не знаят какво точно причинява мистериозното заболяване. Едно е ясно – хиляди млади хора в САЩ са получили усложнения в следствие на електронните цигари. За това те искат повече регулация, а администрацията на Тръмп вече взима мерки. Те планират да забранят различните вкусове за електрони цигари и да оставят само този на тютюн.

Повече от една четвърт от учениците в САЩ използват електронни цигари. Най-често с вкус на ментол, плодове, алкохол и дъвка.

Преди да влезе в болница Адам е тренирал борба. Но сега се притеснява, че дробовете му няма да се възстановят на 100% и за него вече е свършено със спорта.

"Това е много физически спорт, а дробовете ми могат да не успеят да издържат на това напрежение... Това е тъжно“,  казва Хергенредър.

Според повечето проучвания, тийнейджърите мислят, че електроните цигари са много по-безопасни от нормалните. Това било и мнението на Адам. Любимият му вкус бил на манго.

"Започнах да пуша електронни цигари, за да се впиша, защото всички го правеха. Нямаше вкус на истинска цигара. Беше вкусно“, разказва Адам. Той признава, че на някои места не са му искали лична карта, когато си купувал течности. Пушил всяка сутрин, а след това кашлял.

Момчето отишло и по-далеч - от свои приятели или дилъри, той взимал тетрахидроканабинол, основното вещество в марихуаната. След време започнал да трепери, без да може да се контролира. После се появило и повръщането.

"Повръщах постоянно в продължение на три дни. След това отидох на педиатър“, спомня си той. Първоначално докторите не свързват симптомите на Адам с пушенето на електронни цигари. Дали му медикаменти, които не помогнали. Повръщането продължило. Тогава той признал, че често пуши. Лекарите правят снимка на белия му дроб. Тогава виждат щетите, нанесени от цигарите по него.

"Ако знаех какво ще причини на тялото ми никога нямаше да го докосна. Но не бях достатъчно образован“, признава момчето.

Адам изважда късмет. Приет е в болницата навреме. Само два или три дни по-късно белите му дробове щяха да се сринат напълно.

Сега той си е вкъщи. Но все още му е трудно, дори да качва стълби, тъй като се задъхва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
62
 
! Отговори
КокоБийч/СаутБийч преди 4 години
Истината е, че големите Табако фирми изпуснаха пазара на вейп цигарите и сега правят сечено. Над 10к човека умират годишно в САЩ от нормали цигари но никой никога не предлага да се забранят, а сега след 8 смъртни случая започнаха да обясняват колко са вредни вейп цигарите..Аз не пуша вече седма година и това е най-важното решение, което взех-да спра с тази отрова. Мисля, че най-важното нещо, когато решиш да не пушиш е, да осъзнаеш какво си причиняваш, самоубивайки се бавно, а и си плащаш за това
38
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То момчето е пушило някакви други работи,не тези дето се пишат от пушачите.
37
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е за пари. Пуша ел.цигара от седем години и мога да кажа че е най добрият заместител на конвенционалните. Чувстваш се като непушещ,без да се налага да ги спираш. Разбира се,най добре е да не пушиш въобще,но не всеки може да ги спре лесно.
36
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пуших от 14 годишна възраст до преди 3 години като в момента съм на 50. Чувствам се чудесно откакто ги спрях и се чуда на личното си малоумие заради което пуших толкова дълги години. Не съм пушил електронни цигари като цяло но съм подръпвал от дъж на вятър. Според мен, ако пушиш пуши истински тютюн или просто спри. Аз лично намерих златния път!
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без да подкрепям тютюнопушенето, бих казал, че най-вероятно момчето има някакво друго заболяване. Нещо автоимунно, което евентуално, без да е сигурно, е отключено от някакво външно въздействие, без да е сигурно, че това е и-цигарата. Самата статия завършва с въпросителна, която доста от четящите възприемат като сигурно заключение. Очевидно не е.
34
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статистиката, че 40% от заболелите от рак на белия дроб е напълно коректна, но разбира се не ми се спори. Ракът на белия дроб най-често е последица на развитие на рак с други огнища. Последица!!! Примерно от панкреаса съвсем лесно се развива в белия дроб! Накрая човек бива отнесен от белодробна недостатъчност, а не от панкреатит! Ееехххх...невежество агресивно :)
33
2
 
28
 
! Отговори
Христо преди 4 години
Пуша ел цигари от 6-7 г преди това по кутия и половина на ден.С ел цигарите се родих отново кашлицата спря, кръвното се нормализира само дето понапълнях.Личното ми мнение е че те са в пъти по безвредни от нормалните цигари но понеже стават популярни и тютюневите концерни губят милиарди от това ще трябва да бъдат оплюти.Не трябва обаче да се пушат ел циг и нормални, тогава става лошо.
32
2
 
7
 
! Отговори
Спорт преди 4 години
Над 90% от смъртните случаи причинени от рак на белите дробове са на пациенти - пушачи. По-малко от 10% от смъртните случаи са на не пушачи. Статистиката по-надолу в коментарите не е коректна. Също така не спирайте цигарите рязко, съществуват наблюдения, че рязкото спиране на цигарите създава никотинов шок и е предпоставка за отключване на онкологично заболяване. Спирайте ги плавно, като намалявате броя цигари и преминавате към по-леки такива.
31
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От пиенето на вода също се умира! Пиеш цял живот вода, и накрая умираш... Безспорен факт, както и въпрос на гледна точка.
30
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пушенето не е зависимост. Определението за зависимост е върхът на човешката глyпocт. Човек е зависим от Всичко! От дишането, от водата, от дрехите, от съня... Да не изброявам. Ако ви е толкова много страх да не умрете, ще ви разочаровам. Никой няма да се измъкне жив!
29
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
40% от заболелите от рак на белия дроб са пушачи! Затова пушете, за да сте малцинството в тая кофти болест! Пушете тютюн, а не 6oклyци. С мярка разбира се. Нищо което се прави с мярка, няма да ви убие преждевременно.
28
1
 
26
 
! Отговори
Robinzon преди 4 години
Трябва много малко акъл за да разбереш ,че каквото си вкарваш в дробовете освен чист въздух си е чиста отрова.Всичко друго е за успокоение за пушача от които съм и аз от време на време.Щом личния ми лекар ми каза че инфаркта който получи не е от цигарите който пуши 40 години какво да говорим повече за невежеството на хората.
27
8
 
34
 
! Отговори
Спорт преди 4 години
Тъпааците дават по 10 лв на ден да си акат в дробовете.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам колеги..., може да е "удар под кръста" от традиционото тютюново лоби което губи стотици милиарди в конкуренция с е-цигарите (например ако са наели/платили на хора да саботират производството на течноста за е-цигарите).Никой не е отменил нелоялната конкуренция "на всяка цена".Но, от друга страна е възможно е-цигарите наистина да са опасни...Твърде много производители, дори в домашни условия на подобни течности.Така или иначе съмненията ще останат...
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23А ти от що не знаеш български?
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми и моите дробове са като на 70 годишен, сърцето също, пък не съм пушила и 1 ден в живота си. Тъй че е въпрос на късмет. Някои се раждат прецакани, други се прецакват в последствиие, в крайна сметка, единственият изход е повече проучване на болестите на белия дроб. Кой знае защо, дали заради тютюневото лоби или нещо друго, но белият дроб е най-големият убиец (грип-пневмоия-чао) и е най-малко познат като орган, най-зле откъм трансплантация, общо взето всичко е зле. Може пък сега да го поизучат.
23
5
 
6
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
Газираната вода по никакъв начин не се различава от обикновената вода и не предизвиква нищо. Въглената киселина се разлага почти изцяло от слюнката, а останалото от стомашният сок.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Taка е и с други неща... Газирани напитки (газ предизвиква остеопороза), кола-та с разните му захари и изкуствени подсладители, които предизвикват или диабет или рак, отделно една колежка работила с такива напитки казваше, че "пием петролни продукти". И не се шегуваше. Немухлясващи хлябове, неразвалящи се с месеци плодове. Киселини използвани в напитки, развалят лигавица на стомах, клетките се израждат в рак. Така съм слушал само, че на един познат му забраниха и енергийните напитки и газираните
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 21 Цигарите са 3 пъти поне по- безобидни от алкохола.Като алкохолик ти го казвам.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е тъжно, че вече толкова десетилетия цигарите са някаква неизчезваща мода сред младежите. Трябва да се вземат мерки и цигарите да се третират като наркотик.