У нас мозъчните заболявания се диагностицират много късно

Отбелязваме Световния ден на мозъка
18 мар 2020 17:37,
14
У нас мозъчните заболявания се диагностицират много късно
Снимка: БГНЕС

Туморите на мозъка съставляват между 8 и 9% от всички новодиагностицирани тумори, като тези на главния мозък са 5-6%, а 1.5-1.8% са на гръбначния мозък. От туморите на Централната нервна система (ЦНС) 15-20% са в детска възраст. По данни от Америка и Канада 23,5 нови случаи на първични мозъчни тумори на 100 000 население се откриват всяка година. Въпреки че няма точна статистика, предполага се, че тези цифри са подобни и за България, съобщава МБАЛ „Свети Иван Рилски“.

Още по темата

 
2/3 от първичните мозъчни тумори са злокачествени, а съотношението между жените и мъжете при туморите на ЦНС е 55/45.
 
За съжаление, не само у нас, но и по света, те са водеща причина за смърт при деца и млади хора до 20 години и на трето място във възрастовата група между 20 и 39 години.

В България проблемът е, че мозъчните заболявания се диагностицират много късно. Хората предпочитат да си лекуват главоболието с хапчета, вместо да отидат на лекар. Затова и бяхме решили да организираме дни на отворените врати в нашата Клиника по неврохирургия и да дадем възможност на хората да задават въпроси и да се информират. Разбира се в тази обстановка се наложи да се откажем от идеята, но ще я реализираме, когато всичко свърши. Това коментира доц. Васил Каракостов, началник на Клиниката по неврохирургия, която се намира в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Над 2300 операции със средна, голяма и изключително голяма сложност се правят в нея всяка година. Към клиниката функционират Център за функционална неврохирургия и Референтен център по мозъчно-съдови заболявания. В нея се оперират хипофизни аденоми по изцяло ендоваскуларен метод през носа, както лекуване по хирургичен път на пациенти с Базедова болест.

Съществуват повече от 120 различни типове мозъчни тумори, което прави трудна диагностиката им. Тъй като някои от тях се намират в чувствителни зони, свързани с движението, емоциите, дишането, те могат драматично да влошат начина на живот на пациентите.

Мозъчните тумори при децата са различни от тези при възрастните и често се третират по различен начин.  И въпреки че в около 60% от случаите животът на подрастващите може да бъде спасен, те често остават с дългосрочни странични ефекти.

Сред най-честите симптоми за мозъчен тумор при възрастните са: Промени в поведението, когнитивни промени, замайване или нестабилност, замъглено или двойно виждане, чести главоболия, които не са поддават на облекчение със стандартните медикаменти, проблеми със слуха, сутрешно гадене и повръщане.

Симптомите при децата са подобни като тези при възрастните, но има още няколко, на които родителите могат да обърнат внимание: прекомерно пиене на вода и уриниране, ранен пубертет.

При бебета притеснителни симптоми са: изоставане в развитието, увеличение на обиколката на главата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами щом го няма как да го диагностицираш? Де да имаха мозък повечето българи да бяхме сега Швейцария.
9
0
 
2
 
! Отговори
дааааа преди 4 години
Особено много е закъсняла е диагностиката на Б.М.Б.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не знаех, че има Световен ден на мозъка. То сега за какво ли няма световен ден.Не ми харесва начинът, по който сте избрали да го отбележите.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познавам жена,оперирана от тумор на мозъка тук в България преди поне 30 години. Няма и досега никакви странични усложнения.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Отбелязваме Световния ден на мозъка"Гаранция че Бочко не е чувал за подобен ден.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли на Бибитко да му бъде открито мозъчно заболяване???
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учиш, учиш, четеш и накрая burn out, прегряваш и никой не ти верва.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Апаратура специалисти единствената възможност за болните.
2
2
 
6
 
! Отговори
123 преди 4 години
Срещу човечеството се води геноцид. Телевизиите ви баламосват. Събудете се.
1
2
 
5
 
! Отговори
QI преди 4 години
У нас тежката мозъчна недостатъчност се установява твърде късно, чак след втори и трети мандат.