Как да се храните при синдром на неспокойните крака

Осигурете си фолиева киселина
25 сеп 2020 23:00, Михаела Лазарова
5
Как да се храните при синдром на неспокойните крака
Снимка: Istock

Усещане за тежест и болка в краката, желание да ги допрем до нещо хладно, да ги раздвижим... Всичко това подсказва за синдрома на неспокойните крака, известен също като болест на Willis-Ekbom. Причините за появата са различни – бременност, наднормено тегло, задържане на излишни течности, някои заболявания, дефицит на хранителни елементи, прием на някои медикаменти и други. Храненето е от съществено значение, за да се намали честотата на проявление на синдрома. Какво трябва да знаете за него?

Добавете към менюто си храни, които са богати на желязо

Според „National Heart, Lung, and Blood InstituteTrusted Source“, някои състояния като бъбречна недостатъчност, периферна невропатия, диабет, болестта на Паркинсон, могат да повлияят на нивата на желязо в организма, а неговият дефицит се свързва със синдрома на неспокойните крака.

Ето защо добавете към менюто си повече храни, богати на минерала, като червено месо, свински черен дроб, спанак и други тъмни листни зеленчуци, сушени плодове, морски дарове и други. Също така не забравяйте за пресните плодове и зеленчуци, тъй като те съдържат витамин С, който е важен за усвояването на желязото.

Осигурете си фолиева киселина и магнезий

Други важни хранителни вещества, които ще ви помогнат да намалите неразположенията свързани със синдрома на неспокойните крака са фолиева киселина и магнезий. Те са от решаващо значение за правилното свиване на мускулите и проводимостта на нервните импулси. Тук може да видите кои храни съдържат високи количества фолиева киселина, а тук – кои са богати на магнезий.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
1
 
! Отговори
успокоител преди 4 седмици
Неспокойни крака идва от малко по нагоре.
3
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тооо сърбела е много лош.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ветеринар

Щото не ти се е случвало да не можеш да заспиш по два часа заради това. Многознайко...
1
4
 
3
 
! Отговори
ветеринар преди 4 седмици
абсолютно измислен синдром,утре ще се появи и синдром на сърбящите пети