СЗО: Локдаунът в Европа можеше да се избегне с носене на маски

Затварянето на училищата - неефективна мярка срещу COVID-19
19 ное 2020 14:30, Елка Василева
162
СЗО: Локдаунът в Европа можеше да се избегне с носене на маски
Снимка: архив, БГНЕС

Новите локдауни в Европа можеха да бъдат избегнати, включително чрез почти универсално носене на маски, каза ръководителят на европейския офис на Световната здравна организация (СЗО), съобщава Ройтерс.

Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, заяви на пресконференция: "Локдауните можеха да бъдат избегнати. Оставам на позицията си, че това са крайни мерки. Ако използването на маски беше достигнало 95%, нямаше да са необходими локдауни".  

Той все пак отбеляза, че използването на маски по никакъв начин не е панацея и трябва да се извършва в комбинация с други мерки.

Според оценка на СЗО настоящото носене на защитни маски в Европа е 60% или дори по-нисък процент, предаде БНР.

Регионалният директор на СЗО за Европа също така каза, че затварянето на училищата е неефективна мярка за справяне с коронавируса. "Основните училища трябва да останат отворени", каза той и добави, че "децата и юношите не стимулират разпространението на новия коронавирус, известен като SARS-CoV-2, а закриването на училища "не е ефективно".

Още по темата

Ханс Клуге посочи, че някои здравни системи на континента са пренатоварени, като само през последната седмица са били регистрирани над 29 000 смъртни случая.

"Европа отново е епицентърът на пандемията, заедно със Съединените щати. В края на тунела има светлина, но това ще са шест тежки месеца", заяви Клуге на пресконференция в Копенхаген.

Новите локдауни би трябвало да бъдат премахвани безопасно и постепенно, добави той, предупреждавайки за негативното въздействие на "твърде бързото облекчаване" на рестриктивните мерки.

Въпреки обнадеждаващите новини през последните седмици за COVID ваксините, те "не са магическа формула (т.нар. сребърен куршум), защото знаем, че тяхното предлагане ще бъде ограничено особено в началото", каза той.

Ханс Клуге допълни, че СЗО е в контакт и с разработчиците на руската ваксина "Спутник V" по отношение на данните от клиничните ѝ изпитвания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен При соца нямаше цензура но имаше автоцензура.
57
8
 
4
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
Маските са за да не си изградите имунитет след като вдишате биологичното оръжие с което ви пръскат или скоро ще започнат. Трябва да го приемете с водата или направо в кръвния поток с ваксината. Ако ходите без маска ще имате имунитет дори срещу отровните ваксини.Ако забележите, че мъглата в населеното ви място не се разсейва по 2-3 дни, спирайте да пиете вода от чешмата. Не ходете в болници ако не ви е спешно, ще убият хора със зарин за да направят паника и да ви отнемат още права.
56
1
 
0
 
! Отговори
до 53 преди 3 години
точно така ено другите сайтове и не можеш да пишеш, напр. близ, фрог, мидиапул.. всичките са един долв германски сайт е още по-зле
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука колегата не е разбрал темата не е за прасетата, за прасето е но не съвсем. Бе донякъде е прав човека. Голяма свинщина голям маскарад направо парад на тиквите, които са любимия плод зеленчук по нашите географски ширини. Един вид доста пари направихме от маските някъде 70% ходят плътно маскирани но можеше да са 100% даге. Да не говорим за тестовете и ваксините че ще разсърдим милиардерите и филантропите либерали.
54
4
 
6
 
! Отговори
Един преди 3 години
До ПичМного си прав - това е теорията на "сухите съчки" на Мънгаров. Това става в момента! /никой не се интересува от болните и старите, общество съставено от егоцентрични, диви и агресивни простацци. Това сме ние.
53
2
 
7
 
! Отговори
Шмиргел преди 3 години
След три месеца ще кажат отново, че маските са излишни. А след шест месеца ще кажат, че всеки трябва да носи маска. Това правеха цяла година ако не сте вникнали и това ще е сценария и за догодина. Сега е ваш ред да усмислите към каква ситуация вървим след като това се запази като статуквото и догодина.
52
0
 
4
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Ясно е на всеки малко над оли, че училищата са хипер-развъдник. Септември заразените бяха 4000, сега са 20 000. Всеки с две мозъчни клетки би се светнал моментално.Но като не вярвате, защо не направиха бързи тестове в 1 училище софийско и веднага щеше да се разбере! Но не! Не правят, защото "Аз се разпоредил, учениците да учат!" Знаете кой го каза и кога и защо! (Отг. 1.ББ, 2.след среща с М., 3. ??????
51
4
 
10
 
! Отговори
Пич преди 3 години
Истината е, че това бездарно правителство, начело с един случайно попаднал в политиката човек, не направиха абсолютно нищо. Нищо! Дори не излезнаха да обясняват какво се случва, както през първата вълна. Основната причина за лекото преминаване на първата вълна, беше този гологлав генерал, който изнесе цялата тежест на плещите си, и всички псувни на проостаците. Ако не беше той, щяхме да сме в това положение и първия път. Сега се случва тих естествен подбор, с активното участие на управляващите.
50
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да сложа маска за да пазя някакви хора които не познавам, за да ги предпазя от вирус който не съществува
49
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свободните хора не носят маски заради някакво грипче.
48
1
 
7
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
Концлагерите - Гарантирани!
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
къде е Плешо Чалгоров да му се развика на СЗО, че нищо не разбират, както и нашия научен потенциал Мангъров
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
hhhhh
45
4
 
3
 
! Отговори
Че Гобара преди 3 години
Ама какви маски бе, слушайте го онзи деебил, "професора" как им обяснява на студентите как само глуупаците носели маски, и как той и жена му влизали в градския транспорт без маски и много се забавлявали как другите носели маски. Това им преподават в университетите. И искате после тези млади хора да спазват правила, да са бъдещето на България, и т.н. Къде сме тръгнали ние
44
1
 
6
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Сега се сетиха за маските! Охлюви!И сега нова идиотщщина! Училищата не били развъдници!Пак след 6 месеца ще кажат, "Ако бяхте затворили училищата, нямаше да има толкова заразени!"Помнете ми думата, защото когато преди 6 месеца писах, че трябва да се поставят маски, тези "'''' бяха на обратно мнение.Как да им вярваш на подобни - олиго ли са или обслужават нечии малтусиански интереси?
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Блах-блах-блах децата защо са на училище?
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започва се с наглеенето.
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искат да откраднат зимнината на Българите! Наточили са зъби мръсницците да ни отмъкнат киселото зеле и консервите от мазата. Искат да ни изядат сланината. Но ние няма да се дадем. Другата седмица коля второто прасе и пълня нови качета. Подготвили сме 300 буркана. *** се от яд гадове! Имаме зимнина за 2 години напред.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре бе "децата и юношите не стимулират разпространението на новия коронавирус, но защо да е така след като се знае че децата имат слаба имунна система априори. Ми всеки родител знае че малките деца непрекъснато боледуват по принцип но видиш ли те не боледуват от ковид19, ми в това няма никаква логика. Без да е доказано нито проверено това твърдение беше пуснато в ефира от самото начало защото звучи добре и промива мозъците много успешно ги промива защото хората са чувствителни на тема деца...
39
2
 
5
 
! Отговори
маската преди 3 години
Боже, боже!!!!!Че аз това го казах още февруари, дрогаре комонисти!Баахти бавноразвиващите се! СЪД ЗА ТЕЯ ГАДОВЕЕ!И колко живота ви лягат сега на съвестта? Пука ви, нали взимат по 30 хил. евра на месец!Трябва да им се конфискува всичко до голо и да се вкарат в мини да работят!