8 полезни храни за понижаване на холестерола

Действат благоприятно на липидния профил
19 юни 2021 09:02, Илияна Николова
4
8 полезни храни за понижаване на холестерола
Снимка: istock

 За да поддържаме здравословни нива на холестерола е важно не само да спортуваме редовно, но и да преразгледаме начина си на хранене. Можем да балансираме стойностите на добрия и лошия холестерол и без да се налага да правим драстични диети. Вижте кои храни да включите във вашето меню за добро здраве.

 
Авокадо
 
Според редица западни проучвания, мононенаситените мастни киселини, които се съдържат в авокадото, подобряват нивата на HDL холестерола. Ако нивата на LDL холестерола ви са високи, опитайте се да замените храните с високо съдържание на наситени мазнини с храни, които съдържат мононенаситени мастни киселини.
 
Черен шоколад
 
Учени смятат, че консумиран в умерени количества, тъмният шоколад може да помогне за намаляване на лошия холестерол и да повиши стойностите на добрия. Всичко това се дължи на флаваноидите, които са вид антиоксиданти, съдържащи се в какаото.
 
Зехтин
 
Подобно на авокадото, мононенаситените мастни киселини в маслиновото масло помагат да поддържаме здравословни нива на холестерола, като те са изключително полезни и за здравето на сърцето.
 
Патладжани
 
Един от най-полезните зеленчуци – помагат за укрепване на костите, отслабването, подобряват храносмилането. Помагат за баланс на кръвната захар, полезни за здравето на мозъка, сърцето и могат да са включени в диетата за баланс на холестерола.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
6
 
! Отговори
Христо от Н. Загора преди 2 години
Пред авокадото предпочитам нашенския пaтлaджан 🍆