СЗО: Има доказателства за връзката между алкохола и рака

Повечето видове рак са на хранопровода, черния дроб и гърдата
20 юли 2021 09:15, Ния Христова
39
СЗО: Има доказателства за връзката между алкохола и рака
Снимка: БГНЕС
Експерти на СЗО анализираха данни за консумацията на алкохол от 2010 г. и честотата на рака през 2020 г. Изследва се десетгодишен период, защото много видове рак, като рак на устата, ларинкса и гърдите (при жените), се развиват бавно. Изследванията показват, че те имат последователна връзка с консумацията на алкохол, пише БГНЕС.
 
От 741 300 нови ракови заболявания през миналата година, които могат да бъдат свързани с консумацията на алкохол, 568 700 са при мъже и 172 600 при жени.
 
Най-честите видове рак са на хранопровода, черния дроб и гърдата. Почти 47% от случаите са свързани с тежък алкохолизъм, който авторите определят като прием на 60 или повече грама етанолов алкохол на ден или 6 или повече напитки.
 
Забрана за реклама на алкохолни напитки
 
Консумацията от 20 до 60 грама на ден (2 до 6 напитки ), които авторите на изследването смятат за "рискови", съставляват 39,4% от случаите. Умереното пиене, до 20 грама етанолов алкохол, допринася за развитието на рак при 14 процента от хората.
 
"Спешно трябва да повишим осведомеността за връзката между алкохола и риска от рак", каза Хариет Рамги, докторант в Международната агенция за изследване на рака на СЗО.
 
Тя смята, че трябва да се разработят стратегии за общественото здраве, като например намаляване на наличността на алкохол, маркиране на алкохолните продукти с предупреждения и забрана на реклама на алкохолни напитки, съобщава "б92".

39
Още от Здраве
Позитивни и негативни страни на консумацията на бадемово мляко
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 5 дни
Да ги питам тия от СЗО а при мюсюлманите от какво се получава рака или те от рак не боледуват
36
0
 
1
 
! Отговори
Коприва преди 5 дни
Стресът корелира в много по-голяма степен с 95% от всички заболявания. Същата тая организация дирижира такъв стрес у толкова хора, че алкохола, цигарите и градския смог взети заедно, изглеждат като свеж полъх на фона на дивотиите, които ръсят.
35
0
 
1
 
! Отговори
То... преди 5 дни
...и смъртта има нещо общо с раждането...
34
0
 
2
 
! Отговори
Олеле преди 5 дни
Кое е общото между СЗО, ООН и Европейският парламент ? Безполезни са ! Свърталища на продажни ***, кариеристи и псевдо-учени.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Е как да няма, който не пие хваща рак.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Пълни глупости, човечеството пие от хилядолетия, а рака стана чума след Чернобил. Преди това случай те на рак са над 100 пъти по- малко, отколкото са сега, или с други думи, много рядко.
31
0
 
2
 
! Отговори
Напротив преди 5 дни
Резвератрол от червено вино помага срещу всички болести. Де ба и сезеото ви
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Човекът употребява алкохол откакто го има. Със сигурност повече от 2 хил. години. На Тайната вечеря е имало вино. Една от жлезите в тялото ни произвежда някакво количество. Много животни, ядейки ферментирали плодове поемат алкохол. Той си е част от природата и ни съпътства както много други субстанции. Ха наздраве!
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
То и от много умуване се перколясва ама кво нали целта е от нещо да се мре
28
0
 
3
 
! Отговори
Пуша и пия преди 5 дни
Познавам човеци, които спряха да пият и пушат. Единият, след две недели даде фира, а другият - след 3 месеца. Изводът остава за вас. Lol
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Алкохолът е голям бич за обществото. За съжаление масово хората отричат вредата му. В много отношения цигарите са по отровни, но те не водят до проваляне на семейства и отделни съдби.
26
5
 
12
 
! Отговори
мосю Алфонс преди 5 дни
Оставете алкохола, обаче спрете цигарите. Пучачите са робби на цигарите. Наркомани. Цял живот само цигарите са важни. цигарите са бокклукк. Живейте без цигари.Трябва да се спрът от продажба в магазините.
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Неуважаеми СЗО, връзката между алкохола и рака е открита преди повече от 80 г. Пак сте открили топлата вода. Както сте тръгнали, скоро ще откриете и вредата от пушенето. Защо изобщо ви има?
24
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Моя приятелка никога не е пила,а се разболя от рак.Тия от СЗО да си скъсат дипломите и да ходят да садят картофи.Познавам един пияндурник,дето не е спрял да пие и нищо му няма.А една бабка на 100 години казваше,че всяка сутрин закусвала с хляб и вино.Да кажат нещо за стреса и лошата храна.Другото е ала-бала.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
С тия техните 20 гр. рисково количество, аз една бутилка ще пия цял месец.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Искат да ни спрат ракията.
21
0
 
14
 
! Отговори
Шаши преди 5 дни
Тук вече се видя, че СЗО не разбират нищо. Ако няма ракия, няма да има раждаемост. С една малка 700 грамка и баба Яга изглежда като Стефани Найт
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
То и с цигарите има връзка, ама продължават да се продават свободно
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Който е ял туршия рано или късно умира! Съсипаха я тая туршия...
18
0
 
1
 
! Отговори
ДА БЕ ТАКА Е преди 5 дни
Чака-рака ..Чака-рака..Дум..Дум..