Ползите от всекидневната консумация на хумус

В хумуса се съдържат важни витамини и минерали
10 сеп 2021 16:20, Михаела Лазарова
5
Ползите от всекидневната консумация на хумус
Снимка: Istock

Хумусът е чудесна разядка с нахут и тахан, която можете да похапвате с хляб, питка, чипс, като гарнитура към месо или просто намазан на филийка. Приготвя се от сусамов тахан, варен нахут, зехтин или олио и лимонов сок. Всичко се пасира до получаване на гладка паста, която има превъзходен вкус. Може да се овкуси с допълнителни съставки за още по-вълшебен вкус.

Но не само вкусът е нещото, което определя хумуса. Той е и много полезен. Хумусът съдържа изобилие от протеини, полезни мазнини, витамини, минерали.

Нахутът е бобово растение и като такова той е изключителен източник на растителни протеини. В една чаша варен нахут се съдържат приблизително 10 грама протеини и 10 грама чисти фибри. Това е половината от необходимото количество за възрастен, според healthdigest.com.

Освен това, в хумуса се съдържат още желязо, фолати, фосфор, витамини от група В, витамин К, цинк, мед, манган, магнезий, холин, селен.

Според изданието health.com, редовно консумиращите хумус хора имат по-нисък индекс на телесна маса и по-малко мазнини в коремната област. Тези мазнини са сред най-застрашителните предпоставки за сериозни заболявания – сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на село почвата е много боката на хумус
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще ям хумус ве? Пръст яде ли се
2
0
 
12
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Като гледам ханшовете на девойките от Гранична полиция на Бен Гурион, как преливат от панталоните, става ясно че е много хранителен. А те са на по 20-тина години, току що уволнили се от армията.
1
0
 
7
 
! Отговори
11 преди 2 години
Не знам за ва, ама аз горния слой на почвата не го ям.