7 грешки, които пречат на диетата ви

Избирате само нискомаслени или обезмаслени продукти
19 фев 2022 10:45, Михаела Лазарова
12
7 грешки, които пречат на диетата ви
Снимка: Istock

Диетата е начин да отслабнете, да постигнете мечтаната фигура, но и да подобрите здравословното си състояние. Да започнете диета може да е най-плашещото нещо на света, защото ще ви се наложи да се откажете от много от любимите си храни или поне от количествата, които сте обичали да си похапвате от тях. В повечето случаи, за да бъде успешна диетата ви, тя трябва да се превърне в начин на живот, а не да бъде краткотраен избор с обещаващи бързи резултати, но със също толкова бърз обратен йо-йо ефект.

В стремежа си да постигнат целите си много хора правят някои несъзнателни грешки с диетата, които им пречат да достигнат до желаните резултати. Ето кои са тези подсъзнателни грешки, които не трябва да допускате.

Пропускане на закуската

Не сте гладни сутрин. Казвате си, че това е още по-добре, защото така ще пропуснете прием на излишни калории. Резултатът е прегладняване до обяд, а до вечерта вече сте натрупали обилна порция за вечеря, защото смятате, че можете да си го позволите – все пак не сте закусвали. Това е, може би, най-голямата грешка, която можете да направите, защото закуската е именно най-важното хранене за деня. Всяко друго хранене би могло да бъде пропуснато (въпреки че не е препоръчително), но не и закуската. Тя трябва да е изпълнена с протеини, въглехидрати, мазнини и фибри, които да ви дадат енергия за целия ден.

Недостатъчно сън

Сънят е решаващ за метаболизма. Организмът има нужда от достатъчно пълноценен сън всяка нощ, за да може да разгради и усвои достатъчно добре всички хранителни вещества, да ги превърне в енергия и да съумее да поддържа всички жизнени функции по правилния начин.

Твърде дълги интервали между храненията

Тялото се нуждае от постоянна енергия. Ако правите грешката да се храните с големи интервали от време между порциите, това крие риск от преяждане. Структурирането на диетата с няколко хранения на малки порции през по-кратък интервал е една добра стратегия, която помага за предпазване от глад и преяждане.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
0
 
! Отговори
тая преди 2 години
като се напие преска4а огради а сина и се сьбли4а гол пред деца и си го развява ходи с беадва в реиса а тя копа гола не не са луди хи4
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-голямата грешка е в думата "диета"Просто трябва да имаме изградени навици за култура и режим на хранене и движение.И ако има начин професионален диетолог да ви направи и следи режима е най-добре.Понякога самостоятелните решения не са добри за здравето или търсения ефект.
3
3
 
0
 
! Отговори
парада преди 2 години
софия праид не ме интересува
2
1
 
1
 
! Отговори
Ox na batya преди 2 години
Тази на снимката бих я подложил на изтощителна диета :))
1
2
 
7
 
! Отговори
Никой преди 2 години
За водата, съня, сладките напитки добре, но въпросът със закуската и "твърде дългия интервал между храненията" е най-лошият съвет, който няко ще прочетете. "Закуската е най-важното хранене" - мотото на всички производители на химия - зърнени закуски, шоколади, палачинки и тн. Да, не е нужно точно това да закусваш, но колко от българите ще закусят мазна баница и колко овесена каша с плодове? Тялото се нуждае от период на фастинг, а не постоянно и методично да го тъпчеш с храна