Как да се храните здравословно, но евтино

Не подминавайте замразените храни
12 ное 2022 11:54, Михаела Лазарова
22
Как да се храните здравословно, но евтино
Снимка: Istock

Здравословното хранене за много хора означава недостижим лукс, защото го свързват с високи цени на продуктите. Това е едновременно вярно и погрешно твърдение, защото има начини да се храните здравословно, без да харчите твърде много пари. Факт е, че някои здравословни храни и продукти са с по-висока стойност, но също така е вярно и това, че здравословните навици в храненето могат да са достъпни и да не струват цяло състояние.

Ако искате да направите крачка към промяна в храненето си към по-здравословен подход, вижте някои лесни начини да го постигнете без това да се отрази зле на финансите ви.

Внимателно и съзнателно пазаруване

Много е важно да се научите да не пазарувате емоционално, особено ако сте гладни. В такива моменти хората са склонни да купуват излишни продукти, калорични храни, да правят нездравословни избори заради изкушения.

Вместо това се старайте да пазарувате целенасочено. Правете си предварителен списък. Не се вглеждайте в храни извън този списък. Следете и за промоционални цени. Има много възможности за избор и купуване на здравословни храни, които не са задължително „био“ или с висока добавена стойност заради екзотичния си характер. Придържането към здравословна диета не означава да купувате скъпи и екзотични храни, а да подбирате внимателно продуктите, като ги съобразявате с целите си.

Купувайте повече цели и пълноценни храни, с които да приготвяте ястията си

Готовите ястия, готовите пакетирани и предварително обработени храни и продукти са сред най-нездравословните избори, които можете да направите. Често те са по-евтин вариант, но от здравословна гледна точка струват скъпо. Значително по-добре е да предпочетете да купувате само цели храни с пълноценен хранителен състав, с помощта на които сами да приготвяте ястията си. Това ще ви помогне и да се чувствате по-малко гладни.

Сред най-добрите примери за пълноценни храни са месото, яйцата, млечните продукти, рибата, бобовите растения, ядките, семената, плодовете, зеленчуците. Всички те гарантирано носят дълготрайно засищане, енергия и качествени хранителни вещества.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова празни приказки и нищо конкретно! Така и не разбрах как да се храня здравословно, но евтино. Аз имам бюджет за храна от 200 лв. месечно. Даже хляб не купувам на редовна цена, а само на промоция. Евтината храна са картофи, ориз и български макаронени изделия. А доскоро и яйцата.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 20 - Освен сам да си ловиш и да си гледаш кокошки, друг евтин вариант нема.
20
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
И така нека да видим препоръчаните от вас продукти за евтино хранене. Яйцата са вече около 40ст бройка; месото май свинското все още е на поносими цени, но пък то не е от най-здравословните; рибата и ядките никога не са били евтини, камо ли сега; плодовете и зеленчуците бавно,но сигурно се превръщат в луксозна стока. И къде го видяхте това евтино хранене с тези продукти?! За някой пенсионер с минимална пенсия сега дори само хлебец със солчица и водица не е евтино удоволствие.
19
0
 
9
 
! Отговори
Taню преди 1 година
Как да се храните здравословно, но евтиноНе подминавайте замразените храниЗагубиха ме още у заглавието!!!
18
1
 
9
 
! Отговори
Дедо Цецо преди 1 година
Тъкмо научих магарето да не яде,и то Умре.
17
0
 
16
 
! Отговори
как оцелявате преди 1 година
На никой не му пука за народа,той гладува за да хрантути депутати,политици,предизборни кампании,избори,тежък многолюден бюрократичен апарат,вноски за ЕС,милиарди за хартиени самолетчета,стотици милиони за експериментални течности,които изхвърлиха или дариха,хотели за украински бежанци по морето и Банско и т.н.Поне ДДС-то да го намалят, 20% е чудовищно.На топлофикац.цяло лято давах по двеста лева на месец за парно!!!!
16
1
 
10
 
! Отговори
кико преди 1 година
яжте глухарчета , пасете тревица , хем ше сте здрави хем няма да имате разходи . почвайте да ги замразявате за зимата .
15
1
 
16
 
! Отговори
до вегана преди 1 година
тоя с мандарините и зелето,явно живеете сам.За да се изхрани едно четиричленно семейство само растителна храна му трябват минимум 60лв.за да му засити.Хората едвам смогват да сложат основно, а разнообразни плодове и салати всеки ден,поне за децата са лукс поне за 80% от българския народ.Така,че айде по-полека със съветите,щото не ходите в едни обувки с гладния народ,който незнам как оцелява при тези цени,по-високи от Запада.А скоро и с либерализацията натока съвсем ще ни довършат.
14
0
 
7
 
! Отговори
ишщкс преди 1 година
Една едра собственичка на хотели на Слънчака заяви преди време,че бедният българин харчи по морето минимум два пъти повече от западняците.Така и за храните се подлъгва и не наказва спекулантите там,където може.Например не може нещо произведено преди войната,да го продаваш двойно с това оправдание като доматено пюре-от 2 на 4лв за оцветена вода с нишесте.Правете си сметката,купувайте на промоции най-основното и там,където съвсем изнагляват като 8лв.кетчуп,просто го пропускайте и ще клекнат търгаш
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да се храните здравословно, но евтино - няма как да стане, освен ако не си сменим местата... Плужеците от парламента и всекакви НПОта, Америки за Аборигените и прочие да минат на средна българска пенсия а останалите да минат на техните заплати
12
2
 
21
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Като се храните в Парламента.
11
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ям портокали, мандарини, банани, прясно зеле и т.н. плодове и зеленчуци. И изобщо не ме интересува цената на сиренето, защото няма хранителна стойност /мъртва маса, която прави тялото тежко и уморено/. Кой, каквото яде, в това се превръща. Месото идва от животински трyпове. Който яде месо, яде cмърт. Китайска поговорка гласи cмъртта е на дъното на чинията ти. Т.е. колкото повече ядеш, толкова по-бързо стигаш до нея.
10
2
 
9
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Салам народен и самун ляб :)))
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха ядките... 45 лева килото....Нещо за евтино ли ставаше дума?
8
2
 
11
 
! Отговори
ьяаожгт преди 1 година
Докато има такава ббясна и неоправдана СПЕКУЛА,няма как да стане плюс 20%те процента ддс,което в западните цивилизовани страни е 9%-Германия например.А и българинът го помръзва да си готви и купува готови неща.Не може шкембе и уши да струват по 30 лв.килото и бедният българин да ги купува,или гнусните салами пълни с какви ли не гадости,на безобразни цени."сирене",което не е и сирене- 15 лева на промоция,ми бойкотирате,правите си манджи-безброй варианти и да видим дали няма да клекнат.
7
3
 
12
 
! Отговори
ЬЯАОЖГ преди 1 година
Готвя всеки ден,следим промоциите,заможни сме и пак като видя "сирене" на "промоция"-15лв.получавам уртикария.Всеки ден готвя,зеленчуците кисна в студена вода заради нитратите,месото също плюс хвърлям първата вода,който има излишни пари за уж"био"да ги дава.Обаче гледам народа яко купува готови манджи от топлите точки,вкл.и възр.хора,хем го мързи народът,хем не го е гнус.Инямам логично обяснение кой продължава да дава пари за шкембе,което е по-скъпо от филе Елена.В смисъл хем няматпари,хем-ЛАРЖ
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боб, картофи, лека докато се облещя!
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те пък щото яйцата, рибата и зеленчуците са много евтини. С под 10 - 15 лв. сметка от магазина няма да излезете, дори и най-евтиното да си купете.
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България няма как да се храниш здравословно и да е евтино . Това е нон сенс
3
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Да точно последният абзац, -Ако си взема изброените продукти, ще изкарам точно 1 седмица, а останалите 3. Ми то не само за храна трябват пари