Пиенето и преяждането пред уикенда - признак на депресия

Привидно облекчават умората, но създавали нов капан
17
Пиенето и преяждането пред уикенда - признак на депресия
Снимка: Pixabay

Жаждата за алкохол след тежка работна седмица и преяждането могат да са признаци на зараждаща се депресия, разкри клиничният психолог Светлана Прошченко пред ТАСС.

„Малко хора знаят, че стресовото преяждане и така нареченият "алкохол през уикенда" са не само отделни разстройства, но и признаци за наличие на тревожно-депресивни тенденции. С помощта на бърз достъп до храна и релаксиращ алкохол много хора облекчават умората, подобряват настроението и си доставят удоволствие. След известно време обаче започват да осъзнават, че са попаднали в нов капан“, каза Прошченко.

Както отбелязва специалистът, симптомите на депресия при различните хора могат да варират. Най-честите са потиснато настроение, нарушения на съня, липса на сили, чувство за безполезност, повишена сълзливост и желание за пенсиониране. Но при някои хора може да се промени и походката, предметите могат да започнат да падат от ръцете, движенията могат да станат насечени, може да се появи летаргия или обратното - нецеленасочена многословност.

Според Прошченко сега има малко несериозно отношение към това психологическо разстройство, а някои дори бъркат депресията с меланхолията. „Меланхолията е състояние, което идва и си отива, депресията е постоянна. Така например по време на есенната меланхолия нещо може да те разсмее, но не и при депресия. Депресията е диагноза, поставена от лекар“, обясни клиничният психолог .

Както добави специалистът, през годините на пандемията от КОВИД-19 според някои доклади е имало седемкратно увеличение на депресивните състояния, но това психологическо разстройство зависи не само от външни фактори, а може да бъде и наследствено. Следователно абсолютно всеки човек трябва да следи състоянието си, за да не пропусне депресията в ранните етапи и да се обърне навреме към клиничен психолог, който може да окаже помощ, без да прибягва до лекарствена терапия. /Христо Кьосев, БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: депресия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Използвайте себе си. Добавете и химия!
9
0
 
2
 
! Отговори
Онзи преди 1 година
Депресията идва от химията която слагат в храните.
8
2
 
2
 
! Отговори
шибана ромка преди 1 година
готова е колежката другата използвате
7
2
 
2
 
! Отговори
ромски боклуци преди 1 година
ходете на психо бе хора стига сте психирали хората вие сте лудите
6
0
 
2
 
! Отговори
М да а преди 1 година
Моя шеф ме пази от такива неща, работя 7 дни в седмицата, за да нямам време за депресии
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се преяжда и се пие през работно време, или през обедната почивка, всичко е наред, нали? На крачка сте от това, да ни убедите да се откажем от почивни дни, та да не изпадаме в депресия.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако твърдението е вярно значи хората са депресирани че идва уикенд и от това препиват и преяждат..... поредните дивотии
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пий си го
2
9
 
4
 
! Отговори
санкции ? преди 1 година
В русия липсва антидепресантното лекарство Золофт. То е едно от най-ефикасните лекарства срещу лека форма на депресия. Произвежда се в Америка.
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А през седмицата ?