От БАН настояват да се спре обучението по хомеопатия в университетите

Била основана на лъженаучни принципи
60
От БАН настояват да се спре обучението по хомеопатия в университетите
Снимка: БГНЕС

Учени от Българската академия на науките (БАН) изпратиха призив – обръщение към ректорите на медицинските университети във Варна и Стара Загора за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия в университетите, съобщиха от пресцентъра на БАН.

"Неприемливо е лъженаучните “принципи” на хомеопатията, противоречащи на основните положения на физиката и химията, да се предлагат за изучаване от студентите или дипломирани специалисти по медицина и фармация, и то след като са минали задължителните курсове по медицинска физика, биофизика и химия, в които се преподава съвременна наука", пишат учените в своето обръщение.

Инициативата е на Форума за борба с лъженауката при БАН. Имената на едни от най-видните български медици се нареждат сред учените, които са подкрепили обръщението. През 2022 г. ректорите на медицинските университети в София, Пловдив и Плевен, след направена оценка върху вредите от хомеопатията и нейното преподаване, прекратиха всички форми на преподаване на хомеопатия в съответните университети.

“Надяваме се, че нашият призив ще бъде чут и разбран правилно, тъй като цели укрепване на ефективността и авторитета на българското висше медицинско образование. Крайната ни обща цел е здравната ни система да се освободи от паразитиращите лъженаучни практики, да се повиши здравната култура на обществото ни, и милиони българи да получават винаги само научнообосновано, ефективно, и качествено лечение“, се казва още в призива на учените, допълват от БАН.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: хомеопатия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Stoianov преди 1 месец
Ами да внесат закон за забрана на хомеопатични лекарства - ако смеят разбира се.
57
1
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш преди 1 месец
Хайде пари пак за Бик Фарма.Кой са тези провели кокошки от БАН?
56
1
 
3
 
! Отговори
Съмнения преди 1 месец
Hе е случайно!В Германия до преди ковид замен лъжа,хуманната медицина и и така народна медицина бяха в сътрудничество.Но появи се рептила Лаутербах и поиска постепенно спиране на сътрудничеството по между си.Вече преболедувал и получил траен имунитет вече не се признава.Всичко е ваксините.А тези гадове от БАН да кажат ,кой им дърпа колите,за да ги спрем во време.Нали чухте за семействата немци дошли постоянно в България?Те не ползват нуждите на съвременната медицина .Имат лечител със 300 билки.
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хомеопатията е на 500 г , в чужбина има хомеопатични практики, обаче акълите от БАН не може.
54
1
 
17
 
! Отговори
Будала преди 1 месец
Честно казано, като човек на точните науки не вярвах в това. Реших да опитам и ми помага страхотно, впечатлен съм! Е, Не ползвам Боарон!! Трябва точния човек да ти предпише точните неща, после хомеопатичната аптека на Чаталджа, иначе е трудно. Някои хора не разбират за какво и кога се използва хомеопатията. Тя не си противоречи с медицината, а я допълва. Има си състояния за едното и за другото. Но като цяло - препоръчвам!
53
1
 
22
 
! Отговори
Росица преди 1 месец
Вреди от хомеопатично лечение няма, единствената отрова е, като те помпат с химия, ама на въпросните " учени " това не им изнася!
52
0
 
11
 
! Отговори
Ivo преди 1 месец
Помогна ми за някой болести. Как работи за мене е мистерия.
51
0
 
17
 
! Отговори
от статията преди 1 месец
се разбра, че "великите" български медици и учени, нямат имена...
50
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 32. Сякаш хомеопатичните концерни не да "Биг Фарма", които добре си живеят на гърба на наивници! Много сте наивни и доста объркани. Хомеопатията не пробутва ли микроскопични хапченца на солени цени?
49
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 31. Това, че слагаш знак за равенство между билки и хомеопатия, показва каква каша ти е в главата.
48
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 25. Билките не са хомеопатия. Хомеопатията е чиста проба шарлатанство за хора с "магическо мислене". Според нея едно цвете лайка, например, запарено в една кофа вода, с прием на две капки от отварата на ден би трябвало да има "потентен" лечебен ефект. Колкото по-разредени, толкова по-мощно действа. Що за мозъци вярват на подобни дивотии?
47
4
 
26
 
! Отговори
Щастлив човек преди 1 месец
Пълен упадък! Ама така става когато изкуфели хора се опитват да дирижират живота на всички.....Ако е "нищо" ,"плацебо","измама",защо онези в БАН се занимават с него? Страх ги е,че Биг Фарма губи авторитет????? Ако хомеопатията не действа ,защо има толкова много излекувани и доволни? Защо в Индия има цели болници ?Защо в световен мащаб все повече хора се обръщат към нея......защото тя работи и има място в опазване здравето на хората. Това че те не я разбират, не е причина да се за отрича!!!
46
0
 
0
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 месец
До ОМГ18 години се лекуваш ли? :D Сменяй...
45
4
 
16
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Какво произвежда БАН? Изкуфели теоретици.На мен Хомеопатията ми реши здравните проблеми преди 21 години. От тогава живея в добро здраве. А за БАН не знама нищо друго, освен това че имат безброй почивни станции.
44
3
 
23
 
! Отговори
Homeopath преди 1 месец
Че в БГ са малко тези, които могат да преподават качествено хомеопатия е факт! Че не са в медицинските университети -също е факт! Но защо се ограничава избора на лечение? Има зели хомеопатични клиники с множество научни публикации и клинични доказвания! Навсякъде алтернативата я има, само тук ще се лекуваме научно. Тя затова смъртността е на това ниво :) да не говорим за здравния статус на българина.
43
12
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 1 месец
Хомеопатията е като биткойна.
42
13
 
7
 
! Отговори
Отличник преди 1 месец
Напълно сериозно, давам 1000 лв кеш или по банков път, по избор, на този дето ми покаже ЕДНА научна статия от кой да е уважаван институт в полза на хомеопатията. Ще има да почакам...
41
15
 
8
 
! Отговори
1262 преди 1 месец
Хомеопатията -това е да дадеш нищо, под формата на нещо.
40
0
 
5
 
! Отговори
Теодор преди 1 месец
О свещена простота.
39
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Банк може да не стават за *** за зеле, но за това са правя. Вярата в подобни глупости само показва, колко много много глупави хора има