От БАН настояват да се спре обучението по хомеопатия в университетите

Била основана на лъженаучни принципи
60
От БАН настояват да се спре обучението по хомеопатия в университетите
Снимка: БГНЕС

Учени от Българската академия на науките (БАН) изпратиха призив – обръщение към ректорите на медицинските университети във Варна и Стара Загора за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия в университетите, съобщиха от пресцентъра на БАН.

"Неприемливо е лъженаучните “принципи” на хомеопатията, противоречащи на основните положения на физиката и химията, да се предлагат за изучаване от студентите или дипломирани специалисти по медицина и фармация, и то след като са минали задължителните курсове по медицинска физика, биофизика и химия, в които се преподава съвременна наука", пишат учените в своето обръщение.

Инициативата е на Форума за борба с лъженауката при БАН. Имената на едни от най-видните български медици се нареждат сред учените, които са подкрепили обръщението. През 2022 г. ректорите на медицинските университети в София, Пловдив и Плевен, след направена оценка върху вредите от хомеопатията и нейното преподаване, прекратиха всички форми на преподаване на хомеопатия в съответните университети.

“Надяваме се, че нашият призив ще бъде чут и разбран правилно, тъй като цели укрепване на ефективността и авторитета на българското висше медицинско образование. Крайната ни обща цел е здравната ни система да се освободи от паразитиращите лъженаучни практики, да се повиши здравната култура на обществото ни, и милиони българи да получават винаги само научнообосновано, ефективно, и качествено лечение“, се казва още в призива на учените, допълват от БАН.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: хомеопатия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"...лъженаучните принципи на хомеопатията, противоречащи на основните положения на физиката и химията..." Ок, няма проблем, но след като от БАН излязат с доказателствен материал, че принципите на хомеопатията противоречат на "основните положения на физиката и химията". Айде да поработят и те малко.
17
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 16 Само по изказването ти мога да позная, че никога не си спортувал сериозно, нито си чел нещо сериозно за въпросите, за които се изказваш. Нормално.
16
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя отдолу е "ваксиниран", и той не знае на кой свят се намира. В нашия свят млади хора умират внезапно с нечувани темпове. Тинейджъри получават инсулти, спортисти падат по терените....само щраус ,заврял глава в пясъка не иска да го види.
15
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 14 Фактите ви смазаха всичките конспирации. Вече ви остана само от време на време да подхвърляте, че още са живи фантасмагориите ви и това е. Другите ви опорки отдавна са в коша.
14
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мдаа, трябва да се следва само официалната нАука, тая дето пусна ковид експерименталките, тествани и безопасни.....хи хи хи
13
5
 
28
 
! Отговори
Борба с лъженауката преди 1 месец
трябва да започне със статията на проф. Кортенска под заглавие "В този си вид БАН е вредна за науката". Публикувана беше преди няколко години. Докога лъжеучЕни ще папат заплати от държавния бюджет и основното, с което се занимават, ще е сглобяването на "нАучни" звена от свои роднини и приятели?
12
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Вин Верно ли бе, и като счупиш крак на хомеопат ли ще отидеш или при "джелатите"? А ако имаш перитонит, пак ли при "джелатите"? А ако имаш проблем с някоя става при хомеопатите или на ЯМР при "джелатите" ще отидеш?
11
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Научен фашизъм "ама хомеопатията работи в определени ситуации" Точно колкото и религията. И тя работи "в определени ситуации" но това няма нищо общо с реалния физически свят.
10
20
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хомеопатията си е чисто плацебо. Все едно да хвърлиш 1 аспирин в басейн и да мислиш, че чаша вода от него ще действа...
9
5
 
23
 
! Отговори
Вин преди 1 месец
"....милиони българи да получават винаги само научнообосновано, ефективно, и качествено лечение - Най-смешната, зловеща част от "обръщението''! Който е бил скоро е ръцете на българските джелати, знае за какво пиша! Да не забравяме "благодарностите" е пликче, дето си ги искат!
8
8
 
25
 
! Отговори
Ха ха ха ха ха - 2 преди 1 месец
В този ред на мисли, всички мушмуроци от БАН, в чиито дисертации и други трудове са се правили гръмки изявления, че методиката им е марксистко-ленинска, сега трябва да си скъсат дипломите, да се откажат от научните си степени и звания и да обявят официално, че са получавали заплати за лъженаука.
7
10
 
9
 
! Отговори
Руснаците идват преди 1 месец
Когато ние идваме, активираме определени чипове в главите на наште хора в БАН и те почват да се държат кат пияни мужици!
6
8
 
23
 
! Отговори
Научен фашизъм преди 1 месец
Да, ама хомеопатията работи в определени ситуации. Докато гръцките студенти си купуваха дипломите по медицина;))), а същите тези търтеи вземаха "научно" парите им!
5
9
 
19
 
! Отговори
Ха ха ха ха ха ха ха преди 1 месец
За ЛЪЖЕНАУКАТА - Корифеите на родната ни "нАука" бързо забравиха, че започваха дисертациите си със задължителна уводна глава от две части - в първата представяха "Буржоазни теории за (еди какво си - темата на дисертационния им труд)" и втора част - "Марксистко-ленинска теория за (еди какво си)". Приписваха на Маркс, Енгелс, Ленин, Тодор Павлов, че даже и на Георги Димитров схващания, каквито те никога не са имали и обявяваха, че имено това е методологичната постановка на дисертацията им.
4
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отдавна е доказано, че хомеопатията не дава никакви положителни ефекти. Най-смешното е, че точно същите конспиратори, които рИват за "биг фарма" конспирациите (спомнете си само истериите им покрай ваксините) са ТОЧНО тези, които отиват и пълнят джобчетата на разби фирми продаващи хомеопатичната измама. Борците срещу биг фарма - на въдицата на биг фарма.
3
16
 
23
 
! Отговори
хомеопати-мошеници преди 1 месец
тия дето пробутват захарни хапченца като "хомеопатични" много добре знаят ,че не работят. Даже са си за затвора.
2
13
 
17
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
Браво! Най-после някои глави започнаха да увират.
1
25
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От БАН очевидно са ypoди... Трябва да има информация до всичко! Не само конвенционалната медицина, а и фитотерапия, хомеопатия и тн! И всеки да прецени за себе си на какъв специалист иска да се довери! Освен това от БАН не блестят особено, че да са някакъв фактор!