От БАН настояват да се спре обучението по хомеопатия в университетите

Била основана на лъженаучни принципи
60
От БАН настояват да се спре обучението по хомеопатия в университетите
Снимка: БГНЕС

Учени от Българската академия на науките (БАН) изпратиха призив – обръщение към ректорите на медицинските университети във Варна и Стара Загора за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия в университетите, съобщиха от пресцентъра на БАН.

"Неприемливо е лъженаучните “принципи” на хомеопатията, противоречащи на основните положения на физиката и химията, да се предлагат за изучаване от студентите или дипломирани специалисти по медицина и фармация, и то след като са минали задължителните курсове по медицинска физика, биофизика и химия, в които се преподава съвременна наука", пишат учените в своето обръщение.

Инициативата е на Форума за борба с лъженауката при БАН. Имената на едни от най-видните български медици се нареждат сред учените, които са подкрепили обръщението. През 2022 г. ректорите на медицинските университети в София, Пловдив и Плевен, след направена оценка върху вредите от хомеопатията и нейното преподаване, прекратиха всички форми на преподаване на хомеопатия в съответните университети.

“Надяваме се, че нашият призив ще бъде чут и разбран правилно, тъй като цели укрепване на ефективността и авторитета на българското висше медицинско образование. Крайната ни обща цел е здравната ни система да се освободи от паразитиращите лъженаучни практики, да се повиши здравната култура на обществото ни, и милиони българи да получават винаги само научнообосновано, ефективно, и качествено лечение“, се казва още в призива на учените, допълват от БАН.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: хомеопатия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо, то почти всичко е хомеопатия в университетите.
37
16
 
10
 
! Отговори
Ежко преди 1 месец
Не само не трябва да се спира изучаването на хомеопатията,а да се допълни с курс по шаманство и бромолечение:).
36
7
 
32
 
! Отговори
Само не И БАН преди 1 месец
БАН Е ОСНОВАН НА ЛЪЖЕПРОФЕСОРИ, ЛЪЖЕУЧЕНИ И ОЩЕ ДРУГИ ЛЪЖИ!
35
9
 
21
 
! Отговори
Ivo преди 1 месец
Помогна ми за някои болести. Това как действа е мистерия за мене .
34
7
 
29
 
! Отговори
Алтернатива преди 1 месец
ДА ЗАБРАНИМ БАН!
33
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как така до сега бяха полезни, сега са вредни, ИИ ли ви го каза или от високо.
32
6
 
40
 
! Отговори
Честита Промяна! преди 1 месец
Друго си е Бигфарма и Байер! 50 лева хапчето и после трябват други 2 да се оправиш от първото! Чиста далавера! Как няма да забранят евтиното и ефикасното?! И да помоля на Мара Габриел родителката да поръча още няколко милиона ваксини от астра да има да изхвърляме! Пък и сигурно вече е изхарчила предната комисионна, да има да празнуват за мумурандума и некоалицията!
31
6
 
27
 
! Отговори
маалатъ преди 1 месец
Тц,тц,тц..., е, па как е оцеляло човечеството благодарение на Билките още от времето на Шумер и Акад, та до ден днешен без БАН и Биг Фарма.... ????
30
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ХОМЕОПАТИЯТА Е ЕВТИНА, ПОЧТИ БЕЗВРЕДНА, ЕФИКАСНА ПОЧТИ ВЕДНАГА ПРИ ОСТРИ БОЛЕСТИ, ВКЛ. ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ, А ПРИ ХРОНИЧНИ БОЛЕСТИ ЛЕЧЕНИЕТО Е ОКОЛО 3 - 6 МЕС.
29
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хомеопатията не само не противоречи на " основните закони на физиката и химията", ами Е ОСНОВАНА ТОЧНО ВЪРХУ ТЯХ. Само дето и самият Ханеман не е разбирал това поради недостиг на тогавашните познания. Хомеопатията е точно физикохимична медицина, като химията в нея е само информационна, без реални химични молекули. Описано е вече в книга от бг автор.
28
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАУЧНАТА ТЕОРИЯ НА ХОМЕОПАТИЯТА Е " ЛЕЧЕНИЕ С ИНФОРМАЦИОННИ, ВИБРАЦИОННИ ВЪЛНИ" - ВЕЧЕ Е ИЗДАДЕНА И ТО ОТ БГ АВТОР.
27
10
 
7
 
! Отговори
Теорията преди 1 месец
си е научна, лошото е, че с термина се спекулира тотално и повечето препарати нямат нищо общо с хомеопатията.
26
15
 
26
 
! Отговори
ОМГ преди 1 месец
ОМГ!!! ОТ 2006 ГОД СЕ ЛЕКУВАМ ОСНОВНО С ХОМЕОПАТИЯ, КОЯТО НЕ Е БИЛКАРСТВО, МАКАР ЧЕ ИМА ЛЕКАРСТВА И ОТ БИЛКИ. ХОМЕОПАТИЯТА Е ФИЗИКОХИМИЧНА МЕДИЦИНА И ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ЗА НЕЙНИЯ ОГРОМЕН ЕФЕКТ СТОИ В ЕНЕРГИЯТА, СЪХРАНЕНА В ГРАНУЛИТЕ.
25
10
 
30
 
! Отговори
Митака преди 1 месец
Крайните изказвания рядко са верни. Това изказване на БАН е прекалено категорично. Аз съм на 46, но доста болести имах и имам още някой от тях. Не вярвах особено на хомеопатия, но от зор преди 6-7 години тръгнах и по такива. 2 от хроничните си заболявания излекувах с билки, а с лекарства преди това не успях.
24
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един преди време хубаво ги беше нарекъл "мyхлясали стаpци". Много прав беше и още е... Ама не става да им го кажеш така директно, щото колкото са по-мyхлясали, толкова са по-обидчиви. Трябва заобиколно да се действа - например някое законче за задължително пенсиониране след определена възраст, почетно звание "заслужил нАучен мухъл" само при пенсиониране и без право да работят на държавна работа, ей такива неща. Щеше да се получи. Ама не беше достатъчно далновиден човекът...
23
10
 
36
 
! Отговори
НЕук от село преди 1 месец
Едни изключителен немски учен и др по медицина Самуел Ханеман е бащата на хомеопатията. Не е въпросът дали от БАН са сметнали, че това е лъженаука, но какви клинични тестове и положителни резултати дава хомеопатичното лечение срещу конвенционалните лекарства, които минават за "научни". Ваксината за Ков19 например е нещо, което се счита за научно, но тя резултат не даде. В извратеното течение на 21 век, нищо което не носи доволно приходи на фармафията "не е добро за хората"
22
20
 
9
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
Брех, да се не знае! Третата възраст се изказала, при това много разумно. Подкрепям с две ръце и два крака, локумджиите требе' се преследват и отстрелват :).Да не повярва човек, че в кратуните на феодалните старци все още има нещо останало. Можело значи! (Само да не се окаже, че подбудите са финикийски, а не от либоф към науката, че тогава са пак за лобут...)
21
9
 
7
 
! Отговори
кирил петков преди 1 месец
в бан не са завършили харвард - само аз съм фактор и мога да решавам това
20
9
 
35
 
! Отговори
Йо преди 1 месец
Когато достигнат до ниво, в което традиционната медицина действа безотказно и лекарства не дават странични ефекти, тогава да забраняват каквото и да било. До тогава всеки сам си преценява на какво да се довери. И не, не съм против традиционната медицина, но е абсурдно да се отричат други методи, които хората ползват и са доволни. Всеки има глава на раменете си!
19
12
 
27
 
! Отговори
Ново 20 преди 1 месец
Ами да забраним и билките