Станишев спешно звънна на Путин, Първанов препита Юшченко

Руският премиер е обявил, че Украйна отказва предложенията на Москва
6 яну 2009 16:55,
119
Станишев спешно звънна на Путин, Първанов препита Юшченко
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Сергей Станишев е разговарял за газовата криза с руския премиер Владимир Путин, с вицепремиера на Украйна и с ръководителя на "Газпром“ Алексей Милер. 

"Г-н Путин ме информира подробно за предложенията на Русия към Украйна.

Предложението на Русия е Украйна да плаща по 250 долара за 1000 кубически метра и това е значително по-ниско от други договори на Русия", каза Станишев.

Премиерът информира още, че Владимир Путин е обявил, че Украйна е отказала тези условия.

"Украйна иска посредник в преговорите, а Русия не желае такива.

Казах на г-н Путин, че очакваме да се направи всичко необходимо, за да се изпълняват и задълженията на "Газпром", защото получих уверения, че всички количества от "Газпром" се доставят до украинската граница.

Поисках и разговор с председателя на Еврокомисията", каза още Станишев.

Председателят на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер е информирал Станишев по телефона, че Украйна напълно е прекъснала транзита по балканското направление и ситуацията е критична.

Отклоняват газ с всеки изминал ден във все по-големи обеми.„Газпром” е готов във всяка минута да възобнови преговорите с Киев, но от тях няма никакъв отговор, не е ясно с какво се занимават, посочил Милер.

Той уверил Станишев, че „Газпром” максимално увеличава в момента обемите подаван газ за европейските потребители, но за съжаление те не могат да достигнат до тях.

Сергей Станишев е провел телефонен разговор с Григорий Немиря – вицепремиер, отговарящ за сътрудничеството с европейските държави, упълномощен от министър-председателя Юлия Тимошенко да коментира темата.

Според него Украйна стриктно изпълнява задълженията си за транзитиране на природен газ, но през нощта, според украинската страна, Русия е прекратила радикално доставките на руско-украинската граница.

От вчерашния обем от около 300 млн. куб. м газ, в момента се доставяли едва 70 млн. куб. м.

По-късно във вторник от прессекретариата на българския президент съобщиха, че Георги Първанов е провел телефонен разговор с украинския си колега Виктор Юшченко.

Българският държавен глава е поставил въпроса, че ако за редица европейски страни подаването на газ от територията на Украйна е намалено, то за България и съседните й държави е изцяло преустановено.

Президентът на Украйна е информирал Георги Първанов за количествата газ, постъпили на границата на Украйна от Русия и транзитирани за европейските страни.

По време на разговора двамата държавни глави са отбелязали, че поради различията в данните за постъпващите в Украйна количества газ, е важно да има независими наблюдатели на диспечерските пунктове.

В отговор на поставеното от българския президент искане за възстановяване на подавания за България газ, макар и в намалени количества, президентът Юшченко е поел ангажимент да съдейства пред ръководството на "Нафтогаз" за скорошно решаване на въпроса.

Спирането на доставките на руски природен газ вече започна да се отразява на много европейски страни.

Според справка на Европейския съвет по международни отношения Латвия, Словакия, Финландия и Естония са 100% зависими от руския газ. България, Литва и Чехия са зависими над 80%, а Гърция, Австрия и Унгария – над 60%. 

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
никола парапунов преди 15 години
Украйна краде газ !!!
77
0
 
0
 
! Отговори
Vofka преди 15 години
Те не крадат, нали по долу съм написал 110 дневна норма-а за 5 дена зеха 65 това половина от дневна.Добре, тоя конфликт вече стана традиция всяка нова година, и всяка година Украина след конфликта плаща си газ който уж открадна, сега ми обьясни може ли да се нарече откраднат като за него ще платат.Например тоя газ който не получи Чехия или Польша еми руснаси тряба да спазват договора и да го възтоновет, иначи се получава ще Украина плаща и Чехия за един и същ газ
76
0
 
0
 
! Отговори
Vofka преди 15 години
ЦЯЛА ЕВРОПА СИ ПЛАЩА ЗА ГАЗА ПО 450$,БЪЛГАРИЯ СЪЩО,А НАГЛИТЕ УКРАИНЦИ ИСКАТ ДА ПЛАЩАТ ПО 200$!!! ----Германия тази година ще получава газ за 280$, Великобритания за 310$ -като в цената влиза и расходи за транзит, сега отвори карта и виж къде са Германия и Великобритания, а къде Украина, и ако можеш макар малко да смяташ, средна цена за транзит на 100 км-3$.Зимами приблизително 3000/100*3=90 280-90=--это ти 200.За РБ незнам май беше е подписан договор за няколко години и в него всяка година цената се увеличава(е това малко тъпо беше от страна на България, като по принцип е прието всяка година да се подписва), ама ситуация в света с енергоресурси се промени нали нафта падна в 4 пъти, съответствено цената на газ пада, а не скача.Вас като сте набутали нали не значи че други тряба да набутат
75
0
 
0
 
! Отговори
Baj Fuj преди 15 години
Хохляк,ще издухате сополивия *** този път! Крадливи koпeлeнца,как не те е срам да плюеш,бе? Ти какво искаш,газчицата по 178 $? Нама вече...
74
0
 
0
 
! Отговори
tosunbey преди 15 години
ne da mu zvunne,a da mu svirne po-dobre...!!!
73
0
 
0
 
! Отговори
Baj Fuj преди 15 години
Vofka,ти мaлoyмен ли си,ве?!? И к'во? Да оставят украинците да си крадат на воля и да не плащат? Кой ще плаща,АЗ ЛИ? Другите как плащат? Ама ти сериозно си вярваш! По-нагъл си от американец!
72
0
 
0
 
! Отговори
Baj Fuj преди 15 години
"пс.ихично болни който измислят някакви цени 450$..." - ти си болен,не руснаците. ЦЯЛА ЕВРОПА СИ ПЛАЩА ЗА ГАЗА ПО 450$,БЪЛГАРИЯ СЪЩО,А НАГЛИТЕ УКРАИНЦИ ИСКАТ ДА ПЛАЩАТ ПО 200$!!! ТОВА ДА НЕ Е КОМУНИЗЪМ,БЕ?!? ХОХЛИТЕ ДА НЕ СА С ПО ДВА ЧИФТА TAШAЦИ? АМА РУСНАЦИТЕ СА ВИНОВНИ,ТРЯБВАШЕ ДА ИМ КОНФИСКУВАТ ТАНКОВЕТЕ ОЩЕ МИНАЛАТА ГОДИНА! Vofka,ти що не идеш на бензиностанцията и да искаш бензина за 50 ст'инки,А? Никой няма да ти даде,ще ти се смеят,а може и да те напляскат! Ама и чехите са едни муьльовци,с половин уста искат разрешаване на спора,а с цяло гърло викат за евреите! Що не викат за руснаците,а? Двулична католическа ***,1968 трябваше да ги смачкат руснаците!
71
0
 
0
 
! Отговори
rusnak преди 15 години
DGD mom4eta
70
0
 
0
 
! Отговори
putin преди 15 години
Седи си др.Путин в кабинета подпрял се на бюрото си. Юлия Тимошенко му прави ***, а Юшченко я напъва отзад. По едно време Юшченко попитал " Товарищ Путин, можна меняемся". Путин погледнал и отговорил " Конечно можна! Меняйтес". А ние да попитаве за "ДОГОВОРА" др. Овчаров. Ама така да го попитаме, че да му опадне бялата коса! Като овце ни разиграват. ДОКОГА!
69
0
 
0
 
! Отговори
Vofka преди 15 години
Дневна норма за Украина е 110 млн, Украйна "открадна" за 5 дена 65 млн---това са данни от руснаци.Украйна е виновна че в голяма част от Европа няма газ, едни човек ще се замисли че това са глупости, защото не може една държава да използва газ на останала Европа по ради проста причина че нямам как да го направи, нали не го пуска във въздух. в момента някой не получава газ защото руснаци не го пускат а не защото той изчесва някаде на територия на Украина.
68
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
а може ли да им свалим прозорците на руското посолство! нека усетят студа!
67
0
 
0
 
! Отговори
hohol преди 15 години
Bravo Vofkaad fsi4ki Rusofili da si hodqt v Sibir,i nezabravqite 4e Rusnacite umoriha ot glad 5 miliona ukrainci.Golodomor tova e genocid rusnacite sa ***
66
0
 
0
 
! Отговори
крассньй патифон преди 15 години
ЖДАЛИСЬ МЪЙ, ЖДАЛИСЬ И ВОТ - НАДОЖДАЛИСЬ НАКОНЕЦ !
65
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Bravo na Ukraina ,za6toto ne celuva zadnika na ruskite komunisti..Ot dve zlini Amerika i Rusiq po0dobre malkoto zlo Amerika
64
0
 
0
 
! Отговори
Vofka преди 15 години
тъ.пи руснаци и не искат да преговорят, как може да се водят преговори като няма там не един мислещ човек а само пс.ихично болни който измислят някакви цени 450$, момчета аз съм израснал в Украйна знам ги тези разправии още от начало на 90 години, руснаци винаги го правят тоя номер почват преговори с някакви абсурдни условия, а украинци никога не се връзват и винаги си отстояват интереси.Ще видите след няколко дни всичко ще подпишат и цената ще бъде в граници 210$, а руснаци пак е показали на света че са ***.лоумни.to 2-коментар Артос да го д.у.хаш с.ка.пан русофил
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Abe pi4 az giveq v Germania i i znam ot tv,radio, 4e Germaniq e na stranata na Ukraina.Pi4 edno razberi nikoi ne obi4a Rusia i pravilno
62
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 15 години
малиии чета ви и ми се изправя косата.....браво на украйна? защо? защото краде газта, която българия е платила и трябва да получи от русия?боже, това американогъ*золизците ептен сте откачили, ще запалите родината си само и само за да накривите капата на путин....верно казвам че седерастията е болест, която поразява и малкото останал мозък, ама то......
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
bravo na U.A
60
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сега чакаме всички фурни за хляб, месо и т.н. да затворят, защото повечето са н газ!!!!!!!!!!! Господа управници, вие сте абсолютно невежи хора, кланейки се на всеки, който може да ви омае с лековерни споразумения, изречени устно. Покажете на народа си договора с Русия, разследвайте Р. Ов. и сие и вижте къде е бедата! Със сигурност не е в корпупцията и недалновидността на посочените "капацитети", но вече сте големи длъжници на този търпелив народ! ПРЕКАЛИХТЕ с експериментите, това е! ИДЕТЕ СИ!
59
0
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 15 години
Нашия Льольо вместо да скочи на фасона на руско и да си искаме неустойки по договора, само е скимтял и въртял опашка послушно и със страхопочитание... ***

Спонсорирани публикации