Тука има, тука нема. "Данък лукс" го нема

Eдва 5700 имота подлежали на такова облагане
Обновена: 10 ное 2010 14:23 | 10 ное 2010 12:17,
116
Тука има, тука нема. "Данък лукс" го нема
Eвтиния - къща на два ката с частно езеро. Снимка: БГНЕС

Ще има ли „данък лукс“? Колко да е „данък лукс“? Кое е „данък лукс“? Кое изобщо е лукс?

След като през последните няколко дни бяхме залети от интерпретации по тези въпроси, се оказа, че такъв данък изобщо няма да бъде въвеждан от управляващите.

Решението е взето снощи на заседание на парламентарната група на ГЕРБ и съобщено днес лично от председателя на бюджетната комисия в парламента – Менда Стоянова.

Още по темата
Според нея ефектът от въвеждането му би бил твърде нисък, а административната работа по събирането му – твърде сериозна.

„С оглед на това, че няма фискален ефект и след дебати – групата препоръча да не се въвежда такава ставка”, обобщи Стоянова.

По думите й в България има само 5700 имота, които подлежат на облагане с данък лукс.

Освен това малка част от тях били на физически лица. Тоест останалите са или малки хотелчета, или производствени цехове.

Данъкът би ударил точно малкия и средния бизнес, твърдят ГЕРБерите.

Стоянова обаче не можа да отговори конкретно на въпроса какви точно биха били постъпленията от удара върху богаташите.

Нейни колеги подхвърлиха в кулоарите на парламента, че нямало да надхвърлят 2-3 милиона лева.

Според председателката на бюджетната комисия няма противоречие между статистиката, че богаташите имат само 5700 имота и кадрите от хеликоптера на НАП.

Вторите се отнасяли само за незаконните постройки. Затова Менда Стоянова призова двете теми да не се обвързват.

Така се оказа, че според статистиката луксозните апартаменти в престижните квартали в центъра и покрайнините на София, а и в други големи градове струват под 300 000 лева – по данъчна оценка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕМА ли.. и вас да ви НЕМА нещастници..
33
11
 
1
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Такива куражлии като тебе, обикновено се *** и бягат още при първата пушка. А "яда за 20 години назад" си го изливайте помежду си, червени ***, аз моя - за още 45 г. преди това, си го пазя, за да знам, че още съм човек, а не червена ***.
32
0
 
14
 
! Отговори
Mаги преди 13 години
Мисля, че единствената алтернатива на всички крадливи и некадърни правителства от 21 години насам, е отруденият и мизерстващ български народ. Крайно време е ние да определим собственото си настояще и бъдеще. Предлагам да си направим партия и гарантирам, че тази партия ще е парламентарно представена много преди да изтече мандата на ББ. И не 15 000, а стотици пъти повече поддръжници ще има. Нека да се обединим и спрем самозабравилите се управници...
31
0
 
8
 
! Отговори
мале мале преди 13 години
Този данък засяга само тях -не е много удобен /трябва да засяга всички/може би ще измислят някакъв друг данък ,с който да не се пипат луксозните имоти "средния "и "дребния" бизнес.А на нас може еще една осигуровка да ни сложат /задължителна /.Така ще напълним продънилия се БЮДЖЕТ.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Т.е. искаш да кажеш, че гербавите са "червени крадльовци"? Така ли?Щото това са го решили гербавите. Самостоятелно. :)Абе вие, боколюбивите, съвсем се замаяхте от това да се връткате на 180 градуса по няколко пъти на ден с връткавия си гуру от Банкя :)))
29
0
 
11
 
! Отговори
Во веко веков преди 13 години
Гарван гарвану око не вади!Политическия мат'реал в БГ е един и същ , от една дупка е изгребан няма как да риташ против свойте....
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тва със снимките с хиликоптерите приключи нали. Баси държавата.
27
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не бе данък лукс няма да има, то нали това са нашите хора. Ще има увеличение данъка на панелките и на жилищата под 60 квадрата, и увеличението на данъка на автомобилите до 2000 кубика те са много защо да увеличаваме нашите си данъци, ще увеличаваме на простолюдието, то е доволно че ги увеличаваме, ето на протестите ходят по 4-5 хиляди само
26
0
 
16
 
! Отговори
Майтап бе, Уили! преди 13 години
Ха-ха-хааааааа!*** кат разправяхме на разпенявеният гербав мат'рял, че тия снимки най-много собствениците на къщурките да си ги окачат над камината - те не, та не! Апропо, тлъстите разходи за хеликоптерните разходки и командировъчните кой ще ги поеме?Ама съм и аз!Ще ги поемат поемащите го. Сега дет' му викат мат'рял. :)
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
само лаят и нищо не правят и тея другари
24
1
 
15
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Еми, нема да има "данък лукс". Защото в България управляват тия, дето живеят в лукс. Те ДО ЕДИН са отчервеното котило и НЕ СА УЧИЛИ ИЗВАЖДАНЕ, ЗА ДЕЛЕНИЕ - ДА НЕ ГОВОРИМ.А иначе, по конституция, България е "социална" държава.
23
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кървава революция трябва тука да си излеем яда за 20 години назад всичко да е в мозък и черва на управляващи бивши и настоящи
22
1
 
13
 
! Отговори
мале мале преди 13 години
незнам защо изобщо го повдигнаха този въпрос ,изпростяха съвсем.и без това няма един осъден престъпник /щото всички ще излязат че са инвалиди/сега и с това .Голяма реклама на НАП ,как само си "вършат работа".И кво фотографирахме ги и ще си ги сложим в рамка да ги гледаме и да ги знем за времето когато ще има справедливост.
21
2
 
29
 
! Отговори
НЛО преди 13 години
ТИЯ *** ДОКОГА ЩЕ СЕ ПОДИГРАВАТ С НАРОДА.20 ГОДИНИЕДНО И СЪЩО КЪДЕ ИМ Е СРЕДНИЯ И ДРЕБНИЯ БИЗНЕС.
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вдигнаха прахоляка, замазваха няколко седмици очите на избиорателите с темата за "Данък Лукс", сега вече е време да я прекратят и да подхванат нещо друго, че това с хеликоптерите, незаконните имоти и богаташите малко се изтърка...ПП. Ако бяха малко по-предвидими тия от ГЕРБ и нямаше да се налага да четем новини...
19
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
ха ами как ще го гласуват че кой от тях няма 300 000лв ние ли ще ги имаме дето на една мижава заплата,това казват не било лукс ,ха,ха,ха,за чужбина може и да не е,но за у нас си е дайе супер лукс
18
0
 
7
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Трябва да има диференциран подход при данъците.Базите да са най-малко 2: броя на имотите и социалния статус на собствениците.Пример - пенсионер собственик на един апартамент с пенсия до 300 лв без други доходи да пллаща най-ниския данък.Ако същият има други апартаменти и получава наеми не ползва никаква преференция.За всееки следващ апратамент данъкът се повишава.Такава система изисква много напрежение в администрацията, която и сега се справя трудно..
17
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тамън се чудех цуцко-апартаменто ще го фане ли тоя данък лукс, и герберастите го отмениха...то май заради него, а?
16
2
 
9
 
! Отговори
мале мале преди 13 години
Ей ,пак ще си завържат гащите.Ами нали и самите те /депутатите ,министрите ,магистратите ,дане говорим за лекарите и т.н./ще попаднат в графата /данък лукс/.Те не си плащат данък гради и такса смет ,ти ги търси за данък лукс.Значи хубаво е да си правим вятър на устата само ,че лоша остава вонята.
15
2
 
24
 
! Отговори
нн преди 13 години
гарван гарвану око не вади