Moody's вдигна кредитния рейтинг на България

Така той става от Baa3 на Baa2 със стабилна посока
Обновена: 22 юли 2011 14:42 | 22 юли 2011 11:56, Красимир Ангелов
125
Moody's вдигна кредитния рейтинг на България
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Moody's Investors Service повиши кредитния рейтинг на България от Baa3 на Baa2 със стабилна перспектива, съобщи Министерството на финансите.

Повишението е резултат от продължаващата фискална дисциплина, подобрената институционална устойчивост, както и относителната гъвкавост на финансовата система в условията на волатилна регионална среда, се казва в съобщението.

Повишението на рейтинга на България от Moody’s мотивират с ефективната фискална консолидация, допълнена от текущите структурни реформи, които се очаква да запазят много ниските нива на държавния дълг на България, като доведат до последващо съкращаване на бюджетния дефицит под Маастрихтския критерий от 3% през настоящата година и до близък до балансирания бюджет през следващите години.

Агенцията отчита усиления институционален капацитет, резултат от решителните усилия за увеличаване на усвояването на средствата от ЕС и за реформиране на съдебната система и полицията с оглед укрепване на върховенството на закона.

Рейтинговата агенция подчертава силната ликвидност и капиталови буфери както на финансовата система, така и на правителството, които, по мнението на агенцията, са способни да поемат шокове, произтичащи от регионалната нестабилност.

"Очакваме бюджетния дефицит на консолидирана основа да падне под 3% от БВП през 2011 г., което показват добрите резултати, постигнати през първата половина на годината”, посочват от кредитната агенция.

"В допълнение осъществяването на последните пенсионни реформи и фискалните правила в новия Пакт за финансова стабилност вероятно ще спомогнат доближаването на публичните финанси близо до баланса в средно- и дългосрочен план", отчитат от Moody`s.

Moody’s оценява усилията на Министерството на финансите, което предприе сериозни действия по отношение на ключови мерки, като въвеждането на нови фискални правила и строги процедури за контрол върху разходите. Като допълнителен фактор за актуализация на рейтинга на България се изтъква силният капацитет на Централната банка по отношение на поддържането на Паричния съвет и прилагането на ефективно наблюдение и регулация на банковия сектор.

В допълнение на новия Пакт за финансова стабилност, който задава прости, но стриктни правила, Конвергентната програма очертава план за практическо елиминиране на бюджетния дефицит през следващите три години, а Националната програма за реформи визира структурните реформи, които да отговорят на дългосрочните предизвикателства пред фискалната стабилност и производителността, следствие от натиска от застаряването на населението и намаляването на работната сила, посочват от Moody’s Investors Service.

От агенцията очакват още публичните финанси и българската банкова система да останат извън влиянието на гръцката дългова криза, благодарение на съществената ликвидност и капиталови буфери.

Вижте още икономически новини от България
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
1
 
! Отговори
do 117 преди 12 години
Dokato spre6 da glasuva6 za tezi koito predizvikaxa tozi ad i sega reve6 kato vdovica za x..i,ne6tata se podrezdat otvori si o4ite .
119
1
 
13
 
! Отговори
Факти преди 12 години
През комунизма бяха добре хората, които крадяха от държавата и предприятията.Хората на заплати бяха еднакво бедни. Заплати за родителите ми висшисти бяха 140 лева най-големите.Наем 30 лева, детска градина 30 лева, хляб 32 ст., бира 32 ст. ПЕПСИ 25 стотинки, телевизор 1000 лева.Кола лада 8 000 лева= 57 заплати. Сега 18 000 лева кола =45 заплати по 400 лева . Сравнявайки стандарта на живот сега всички хора са по-добре като стандарт на живот.Само на комунистите им е мъка че не могат да крадат
118
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
bravo Dyankov
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
bravo gerb
116
12
 
6
 
! Отговори
До промитите мозъчрт преди 12 години
Естествено, че при комунизма бяхме по добре. Аз съм на 50 години, и няма как да ми промият мозъка, че тогава е било зле. Няма как да стане това когато пред очите ми за 22 години уж напред и нагоре се върнахме 100 години назад и настрани. Унищожихме всичко - абсолютно всичко! Превърнахме се в нискограмотни, дрогирани прозападни ***...но демократично онодвани от една шепа овластени хитреци трупнали милиарди, чиито деца учат и живеят в чужбина, а вашите...и вие самите..ами да го ду*ате...та нали им вЕрвате(на"демократите")Ами продължавайте да ги преизбирате...А ЗА БАЙ ТОШО МОЖЕ САМО ДА СИ ГО МЕЧТАЕТЕ!..ама немаааа, нема го вече:((
115
4
 
2
 
! Отговори
Нещастен Българин преди 12 години
През "праза" ми е кой какво е вдигнал. Нима това ще ни направи по-щастливи. Не разбира се!Продължават да ни занимават с глупости, докато животът ни става от ден на ден все по непоносим...вижте горивата, храните, вижте здравеопазването и образованието...и не на последно място огледайте и т. нар. политически елит...от мутри до турци, сини демократи с червени *** и *** атакисти.До кога?
114
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека и аз добавя спомен от светлите социалистически времена,когато строяхме комунизма,но той дойде само за шепа верни комунистически чеда,на които подариха икономиката ни,а те взеха,че я завряха в турски кинеф...Та годините 1983,1984,1985,1986 усилено стояхме соца,но бяхме на 2 часа има ток,два часа няма ток.Забравихте ли режима на тока.На минус 20 градуса,като ти спрат тока и се смразяваш,след това ти спират водата и тя на режим.Лекарствата на децата до седем години бяха безплатни.
113
3
 
7
 
! Отговори
до 114 преди 12 години
Ти изобщо в час ли си? Знаеш ли изобщо какво говориш? При комунизма било по-добре!? Я си представи една банкова система само с депозити, без кредити, т.е. банките да имат само задължения... Нещо не се връзва май, а...
112
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и преди 30 години през комунизма банковата система е била още по-стабилна - всички тогава са били с депозити , а не с кредити , така че престанете да плюете комунизма .. фактите говорят сами за себе си
111
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
според мен реалния кредитен рейтинг на банките в Бг е трипъл А , мн по стабилни капитализирани и ликвидни са от американските примерно
110
3
 
12
 
! Отговори
Има ли? преди 12 години
Има ли милеещи по комунизма позитанчета? Приготвил съм безплатни билети до Северна Корея, Венецуела, Китай и Иран,за тия на, които много им е домъчняло.
109
3
 
10
 
! Отговори
що е комуняга все е преди 12 години
Но комент ще има да милее за хубавите времена преди 89-та. Кранчето секна, мандалото хлопна, БСП умря! Ура!
108
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
104,през 1985 се роди дъщеря ми,редил съм се на смени с родители ми ,на опашка за мляко,краве масло,сирене ,салам,кайма, за целта раздаваха купони от ОФ.Пазя още купоните,ако някой иска мога да ги публикувам.Припадаха и умираха хора на опашки по 10 човека 300 метра дълги.Жена ми плетеше,а тъщата шиеше дрехи.Вижте снимките от кръглата маса1991 год.-там Доган е с ръчно плетена фанела-това бяха прехвалените времена
107
5
 
9
 
! Отговори
напред другари преди 12 години
До но комент..Прав си всичкото панелка , кремиковци и 100 км магистрали е построено от столетницата в периода 45-90 - та година...Ето и сега тиквата се хвали с метро, нова зала, магистрали .. ААаа махаа.Не е вярно това магистрала Тракия, Хемус сме ги започнали ние другари и сме построли по км, два на година за тези 45г време разцвет, това метрото ние сме го започнали през 70те но ни беше малко времето до 89 -та година, затова и един км не можахме да открием, а сега този лош Борисов с лентите
106
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По времето на Тодор Живков, не е имал този който го е мързяло да работи. Баща ми е взимал около 500лв. като шлосер и началник смяна без да е бил партиен секретар или да е имал връзки, и това е било през 80-те години. В АЕЦ Козлодуй например зимаха доста виоски заплати и на мнооого други места. Само крадците и далавераджиите неса имали нищо. И точно те почнаха да грабят без никакъв свян дали е стара жена или инвалид но имота го заграбват.И още,и още..И всички те са толерирани от политици като тях
105
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
102, вземи си образовай малко комунистическата чутура. Като за начало можеш да разгърнеш книгата "История на електрификацията в Габровски регион 1872-2009 г." 1872 година, капито??? Ако не бяхте дошли болшевишките крадци и лентяи България щеше да се развие много по-бързо икономически, но вие блокирахте всякакъв прогрес.
104
13
 
4
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Ненормалници!През 1944г. в Бг е имало цифром и словом 2/два/ ВЕЦА.Разбира се ,че електрифокацията я направи социализма.За 30 години стигнахме от цървулите и воловете до атомна централа/1944-1974/.Вие сега за 20 години ни върнахте обратно.
103
4
 
12
 
! Отговори
у лево преди 12 години
до 99Можеха да ходят само в страни близки до СССР + ГДРИ това че са мъкнали печка , чак от майната си показва в действителност какъв избор е имал в БГ , как всички имаха еднакви тв юност или рубин и електрон, еднакви плочки бели в банята и едни кафеволайнени секции за които са се редили на опашка със записвания от преди няколко месеца. България е била по добре от Гърция , но не през 80 те , а преди 45 та преди да дойде столетницата на власт и да ни върне векове назад в развитието ни.
102
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
101-ви, магазините се изпарзниха 1989г. недей да манипулираш щотто има хоря още помнят. И се изпразниха съвсем умишлено от точно тези които свалиха Тодор Живков и се продадоха на чужди, които ни опоскаха държавата а заводите ни ги нарязаха за скраб, щото в Рур отдавна вече нямат руда да копат..Айде моля ти се недей така.
101
8
 
3
 
! Отговори
но комент преди 12 години
97, стига с лъжите!Много хора ходеха на екскурзии на запад преди 1989та, и то без да са от "номенклатурата".А за имотите за стотинки-ами да е вземал и баща ти, а не сега ти да се чудиш как да откраднеш на хората собствеността.

Спонсорирани публикации