Moody's вдигна кредитния рейтинг на България

Така той става от Baa3 на Baa2 със стабилна посока
Обновена: 22 юли 2011 14:42 | 22 юли 2011 11:56, Красимир Ангелов
125
Moody's вдигна кредитния рейтинг на България
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Moody's Investors Service повиши кредитния рейтинг на България от Baa3 на Baa2 със стабилна перспектива, съобщи Министерството на финансите.

Повишението е резултат от продължаващата фискална дисциплина, подобрената институционална устойчивост, както и относителната гъвкавост на финансовата система в условията на волатилна регионална среда, се казва в съобщението.

Повишението на рейтинга на България от Moody’s мотивират с ефективната фискална консолидация, допълнена от текущите структурни реформи, които се очаква да запазят много ниските нива на държавния дълг на България, като доведат до последващо съкращаване на бюджетния дефицит под Маастрихтския критерий от 3% през настоящата година и до близък до балансирания бюджет през следващите години.

Агенцията отчита усиления институционален капацитет, резултат от решителните усилия за увеличаване на усвояването на средствата от ЕС и за реформиране на съдебната система и полицията с оглед укрепване на върховенството на закона.

Рейтинговата агенция подчертава силната ликвидност и капиталови буфери както на финансовата система, така и на правителството, които, по мнението на агенцията, са способни да поемат шокове, произтичащи от регионалната нестабилност.

"Очакваме бюджетния дефицит на консолидирана основа да падне под 3% от БВП през 2011 г., което показват добрите резултати, постигнати през първата половина на годината”, посочват от кредитната агенция.

"В допълнение осъществяването на последните пенсионни реформи и фискалните правила в новия Пакт за финансова стабилност вероятно ще спомогнат доближаването на публичните финанси близо до баланса в средно- и дългосрочен план", отчитат от Moody`s.

Moody’s оценява усилията на Министерството на финансите, което предприе сериозни действия по отношение на ключови мерки, като въвеждането на нови фискални правила и строги процедури за контрол върху разходите. Като допълнителен фактор за актуализация на рейтинга на България се изтъква силният капацитет на Централната банка по отношение на поддържането на Паричния съвет и прилагането на ефективно наблюдение и регулация на банковия сектор.

В допълнение на новия Пакт за финансова стабилност, който задава прости, но стриктни правила, Конвергентната програма очертава план за практическо елиминиране на бюджетния дефицит през следващите три години, а Националната програма за реформи визира структурните реформи, които да отговорят на дългосрочните предизвикателства пред фискалната стабилност и производителността, следствие от натиска от застаряването на населението и намаляването на работната сила, посочват от Moody’s Investors Service.

От агенцията очакват още публичните финанси и българската банкова система да останат извън влиянието на гръцката дългова криза, благодарение на съществената ликвидност и капиталови буфери.

Вижте още икономически новини от България
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ахахахахахахахах, номер 100, ти си ненормален заклевам се. Кви предприемачи кви ВЕЦ-ове бе луд хахахахахахаха. *** в някой кофи хаус из София и в някои има снимки на София преди 1940г. *** да видиш на центъра Софиянци с талигите и цървулите бе ненормален манипулатор. ВеЦ-ове хахахахахахаахахах. ***.
99
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
94,не се заигравай с паметта на хората!През 1986 година отидох в малко пристанищни градче,където отвориха магазините щом ни видяха,че слизаме от кораба.Онемях,влизах от кореком в кореком-купих ТИК-ТАК на детето си,защото дневните не ми стигаха за повече.Нашите магазини бяха празни,като след торнадо,но имаше други магазини,които обслужваха партийни и комсомолски секретари и пълномощници.На кораба имаше политически капитан,който поркаше и от каютата си не излизаше,но заплатата му беше като на капи
98
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Но комент май иска да каже че социализЪма е открил електрификацията. Не казва обаче за предприемачите, които са правили вецове още преди червената чума да им ги отнеме.
97
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Незнам кой къде е ходил и кой е имал право, знам само че майками и баща ми нито са били номенклатурчици, нито са били големци по партина линия, но ходеха в бува Югославия и дори помня от там купуваха някои неща. Помня дори че бяха купили печка нафтова, и нямам спомени някога да съм се грял на въглища и дърва както е сега 80% от хората да се отопляват като през 18 век на дърва. Тогава се отоплявахме всички на ток и нафта, може би щото сме били бедни. Айде сега яжте си бабаните които ви липсваха..
96
5
 
3
 
! Отговори
НО КОМЕНТ преди 12 години
Ами ела ми ги вземи-чакам те.Тъпите герберски талибани сте беззъби кучета-само лаете но не хапете.Всички го разбраха, и никого вече не го е страх от вас.И бабите на село вече ви се смеят.
95
3
 
9
 
! Отговори
но комент ..другарю преди 12 години
Абе но комент -КОЙ ИМАШЕ ПРАВО ДА НАПУСКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 81-ва ГОДИНА И ТО ВЪВ ВРАЖЕСКА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА СТРАНА ..Ясно е вече какъв си и защо толкова не доволстваш от смяната на системата.Друго си когато едни и същи другари пазарувахте от корекомите и докато другите чакаха по 10 години за жигула , секция и пералня вие сте се возили във волгите и сте трупали имоти по 10 стотинки квадрата в Симеоново.
94
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
94-ти абсюлютно вярно е това. Изключение прави само това, че не ГЕРБ съсипаха България за две години, а това сториха всички, повтарям ВСИЧКИ от 1989г., та до сега. България преди е имала по-висок стандарт от много Веропейски държави, само че това не се знае от децата на демокрацията, които ежедневно са облъчвани от чужди медии с лъжи, и пригласящите им продажни политици в България еаботещи за чужди интереси но не и за Българските!
93
3
 
8
 
! Отговори
до 91 преди 12 години
До но комментКажи как си ги натрупал тези 5 имота.Да позная ли по тошово време с червена книжка или си участник в заменките кокошка за кон.Било ти е добре , като си трупал на гърба на другите хора и сега като секна кранчето , започна да плюеш , че ти омръзнало от фидоски.Зачита се правото на народа за разлика от преди. Има избори - отиваш да гласуваш , а не за гъби и след това се съобразяваш с желанието на болшинството .... ако не ти харесва отиваш на друго място или чакаш следващите избори
92
10
 
4
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Дето питаш, кога сме били по добре от гърците?за разлика от тебе, аз съм ходил в Гърция ,когато ти сигурно не си бил роден-през 1981г.Много от гръцките села нямаха електричество още.Атина нямаше канализация.колите в България бяха повече от колите в Гърция.съсипахте българия, а сте и нагли да пишете сега, че винаги си е било така,винаги била съсипана.ДА АМА НЕ!НЕ БЕШЕ БЕДНА И СЪСИПАНА-ВИЕ Я НАПРАВИХТЕ ТАКАВА!ОСОБЕНО ГЕРБЕРСКИТЕ ТАЛИБАНИ ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ!
91
3
 
6
 
! Отговори
питайте ги преди 12 години
Питайте Станишев и Гоце, бе! Ако Тройната ламя беше на власт сега, заплатите щяха да са в хиляди евро, Шенген, Евро зона, навсякъде щяха да са ни поканили с червен килим, от всяко село щеше да тръгва магистрала, болници, училища, университети, всичко щеше да цъфти, така както цъфтя 65 години под тяхното мъдро управление. Боко Тиквата го ползват за лигенче, където да си измият ръчичките и те да има да сочат с пръст някой, дето за 2 години не може да ни направи Швейцария.
90
7
 
3
 
! Отговори
мъдуркис преди 12 години
я ги вижте Гърците с рейтинг джънк демек фалит и пак са с 20 пъти по големи доходи от нас хаха
89
7
 
4
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Станахте банални с това-който не е доволен да си хваща пътя.Току така може да хване пътя човек, който няма нищо, освен *** на *** си.Аз имам тука в Бг пет хубави имота, събирани поколения наред.Имам работа която обичам, имам семейство.и сега заради герберските талибани-да бягам?да отида някъде за парче хляб?не съм доволен не защото съм гладен, а защото ми омръзна да гледам калинки, фидоски и мутри да съсипват България, и да ми крадат данъците!
88
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
колко удобно вчера дянковчето беше на инструктаж явно е било послушно
87
2
 
9
 
! Отговори
Историята показва .. преди 12 години
*** не обича да чака , той може да е без качества , но другите са му винаги виновни и длъжни.*** до вчера е карал трабант , но днес иска да кара мерцедес , защото такива автомобили карал Ханс , който обаче и ги произвежда и се развива , за разлика от ***.По добре бавно да се подобравят , от колкото бързо да се скапят нещата . *** може ли да ми каже преди колко години е живял по добре от гърците, испанците ..... че сега се чувства засегнат и е с големи претенции без покритие .
86
7
 
3
 
! Отговори
но комент преди 12 години
един ден преди да умре от глад последния българин, тия ще вдигнат рейтинга на Бг до най-високо възможно ниво.
85
2
 
8
 
! Отговори
до 85 преди 12 години
Никой не те кара да чакаш ...Хващай си дисагите и бегом към страната където ще те оценят.Сега няма берлински стени , българите за разлика от по времето на столетницата могат да пътуват свободно без визи само с лична карта и ако имаш нужните качества и амбиции никой не те кара да чакаш 20 години , но ако си некадърен плювач можещ само да плюе в нета , а не да работи и след 30 години ще ги пишеш същите неща ЧЕ НЯКОЙ ТИ Е ВИНОВЕН И НЕ ТЕ Е УПРАВИЛ. гООд ЛъК
84
7
 
3
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Тия същите един ден преди фалита на лемън брадърс им повишиха рейтинга.но никой не е луд да им вярва-как става така, че инвестициите в Бг са отрицателни а рейтинга се повишава.
83
7
 
3
 
! Отговори
до оппа преди 12 години
хаха нали да чакаме още 20 години за едно по добро бъдеще де*ба вашта мама
82
3
 
13
 
! Отговори
оппа преди 12 години
Отговор защо Гърция все още е по добре от България.Защото гърците са от 30 години в ЕС , а ние от 4 ..Защото докато гърците през 80 те и 90 те бяха демократична страна в ЕС , България беше под ботуша на СССР и столетницата от Позитано , която и сега най нагло иска вот след вот , въпреки че тя е ВИНОВНА за незавиднато положение в което е сега България. България е важно , че е на правилен път , не става с магическа пръчка и хоп за 2 години с Борисов ,да стигнем стандарта на живот на богатите .
81
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На кой му пука за на спекулантите стакмистиките ?? безработицата расте бизнеса е на командно дишане в малките градове е страшно инвестиции няма

Спонсорирани публикации