Moody's вдигна кредитния рейтинг на България

Така той става от Baa3 на Baa2 със стабилна посока
Обновена: 22 юли 2011 14:42 | 22 юли 2011 11:56, Красимир Ангелов
125
Moody's вдигна кредитния рейтинг на България
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Moody's Investors Service повиши кредитния рейтинг на България от Baa3 на Baa2 със стабилна перспектива, съобщи Министерството на финансите.

Повишението е резултат от продължаващата фискална дисциплина, подобрената институционална устойчивост, както и относителната гъвкавост на финансовата система в условията на волатилна регионална среда, се казва в съобщението.

Повишението на рейтинга на България от Moody’s мотивират с ефективната фискална консолидация, допълнена от текущите структурни реформи, които се очаква да запазят много ниските нива на държавния дълг на България, като доведат до последващо съкращаване на бюджетния дефицит под Маастрихтския критерий от 3% през настоящата година и до близък до балансирания бюджет през следващите години.

Агенцията отчита усиления институционален капацитет, резултат от решителните усилия за увеличаване на усвояването на средствата от ЕС и за реформиране на съдебната система и полицията с оглед укрепване на върховенството на закона.

Рейтинговата агенция подчертава силната ликвидност и капиталови буфери както на финансовата система, така и на правителството, които, по мнението на агенцията, са способни да поемат шокове, произтичащи от регионалната нестабилност.

"Очакваме бюджетния дефицит на консолидирана основа да падне под 3% от БВП през 2011 г., което показват добрите резултати, постигнати през първата половина на годината”, посочват от кредитната агенция.

"В допълнение осъществяването на последните пенсионни реформи и фискалните правила в новия Пакт за финансова стабилност вероятно ще спомогнат доближаването на публичните финанси близо до баланса в средно- и дългосрочен план", отчитат от Moody`s.

Moody’s оценява усилията на Министерството на финансите, което предприе сериозни действия по отношение на ключови мерки, като въвеждането на нови фискални правила и строги процедури за контрол върху разходите. Като допълнителен фактор за актуализация на рейтинга на България се изтъква силният капацитет на Централната банка по отношение на поддържането на Паричния съвет и прилагането на ефективно наблюдение и регулация на банковия сектор.

В допълнение на новия Пакт за финансова стабилност, който задава прости, но стриктни правила, Конвергентната програма очертава план за практическо елиминиране на бюджетния дефицит през следващите три години, а Националната програма за реформи визира структурните реформи, които да отговорят на дългосрочните предизвикателства пред фискалната стабилност и производителността, следствие от натиска от застаряването на населението и намаляването на работната сила, посочват от Moody’s Investors Service.

От агенцията очакват още публичните финанси и българската банкова система да останат извън влиянието на гръцката дългова криза, благодарение на съществената ликвидност и капиталови буфери.

Вижте още икономически новини от България
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
8
 
6
 
! Отговори
? преди 12 години
anonimensИсландия беше с ААА точно преди да фалира защо не го свалиха този кредитен рейтинг по рано? а изчакаха фалита там също изгърмяха инвеститори но тези които най много ги засегна са населението те сега ще плащат а от Fitch казаха че те нямат никаква вина този кредитен рейтинг който го дават е препоръчителен пълна порнография
59
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не те знам трезвен ли си опиянен ли си, но си елементарно момче.Не се излагай повече и си върти куйрука пред гербаджиите и дано да хе харесат.Всъщност техните критерии за симпатизанти и съмишленици са безкрайно ниски, така че се считай за част от управляващи, така че вече си важен и значим.
58
5
 
5
 
! Отговори
до ТРЕЗВЕН преди 12 години
Въобще не си изтрезнял, а на всичко отгоре си и далтонист - всичко виждаш в червено.... :-)))
57
4
 
11
 
! Отговори
anonimens преди 12 години
кредитния рейтинг го има за да могат инвеститорите да има къде да гледат като решат да предприемат такива ходове като видят че рейтинга ти е стабилен и ще инвестират! пък исландия -една рибарска държава чиято икономика се крепи само на износа много ясно че първа ще потъне..като падне потреблението поради кризата и е готова то високия стандарт не се поддържа ей тъй сега като преватизират държавните предприятия в гърция ще видим как заплатките ще трагнат надолу и ще си наемаме грозни гъркини тука
56
6
 
12
 
! Отговори
TPE3BEH преди 12 години
И понеже днес.бг e един добър червен сайт, тази новина изпадна веднага от главните и много по-важни новини от деня: Как Болен, бил недоволен и тем подобни глупости.
55
0
 
8
 
! Отговори
До 50 преди 12 години
Льохман ти влизал ли си в завод? Знаеш ли какво е???Такива клоуни като теб с думите:работете по-добре...Льольо,ако направиш 100 кг сирене заплатата ти е 100 лева, ако направиш и 1000 пак е сто лева....Всички БГ заводи като бацаха на пълни обороти ,дали вдигаха заплатите...Такива мишкари като теб са дъното на низостта...
54
4
 
9
 
! Отговори
? преди 12 години
хора как така още не сте разбрали че докато слушаме МВФ и СБ нищо добро не ни чака...
53
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този факт идва в повече на комунделите , очаквам и те да се самовзривяват.Сега започват мантри от сорта-"ние рейтинг не ядем","какво ни топли рейтинга","какви са тия дето дават рейтинги"...Да не забравяме,че Европа спря евросубсидиите на бандитската,крадлива,тройна шайка...обвиниги в отклоняване на отпуснати средства не по предназначение на най високо ниво-да не забравяме спонсора на агент Гоце-Европа натисна за да го осъдят.
52
12
 
10
 
! Отговори
до alex преди 12 години
Ами и на Лемън Бродърс й дадоха висок рейтинг, три-четири дни преди да фалира... :-))) Този рейтинг нахрани ли те? Напълни ли ти хладилника? Да понижи цените на бензина? Ама вие герберите си знаете едно и само него повтаряте.
51
0
 
10
 
! Отговори
? преди 12 години
абе 50 ти си издухал :Dкак точно ще погасят тези кредити? няма да могат и тези от МВФ ще има кажат приватизирайте
50
2
 
4
 
! Отговори
до 42 преди 12 години
Само един компелсар нарича другите нормалномислещи - мишоци, коите знае и теб какъв *** си.
49
7
 
11
 
! Отговори
Umnik преди 12 години
Какво очаквате да стане, че да сте доволни от правителството? Да ви вдигнат заплатите с по 1000 лева и хляба да стане 20 ст. ли? Не стига че в световен мащаб новините са за фалити и рецесия, а тук една добра новина да излезне (и то по оценка от световна организация) и пак почвате с "тиква", "хер флик" и т. н. Да, по време на БСП беше добре, но само защото се стичаха реки от пари към банките. Като пресъхна крана ГЕРБ трябваше да го пуснат пак. И очевидно малко по малко това се случва.
48
11
 
3
 
! Отговори
алекс преди 12 години
Трябва да четеш между редовете, моето момче - в близките години Гърците ще погасят стария си кредит, както и този новия, който го взеха с цел да погасяват лихвите си по предишните... така, че се стегнете и работете наистина добре...
47
9
 
12
 
! Отговори
? преди 12 години
:D:D:D:D:Dдобре бе какво ви бърка този кредитен рейтинг?за какво ви е? нито ще станат по големи заплатите нищо ще паднат цените нито лихвитена какво точно се радвате?
46
15
 
13
 
! Отговори
един луд преди 12 години
НЕ МЕ ИНТЕРИСУВА НЯКАКВА СИ МУУДИС ЗА РЕЙТИНГА НА БГ. ЗА МЕН ,КАТО СИ ПОГЛЕДНА ХЛАДИЛНИКА -ПОЛУПРАЗЕН И ВЕДНАГА ВСИЧКО МИ ПАДА!!!!ЖИВЕЕМ В НАЙ-ИДИОТСКАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА!!!!!
45
5
 
20
 
! Отговори
alex преди 12 години
Станишев, къде си моето момче??? Сега кое е незаконно, рейтинга ни или лиценза на Мудис? Май ще трябва да ти купим нови очилца, та да виждаш по-добре? Ще ти трябват, в затвора светлината не е много силна за четене на в-к Дума...
44
2
 
4
 
! Отговори
anonimens преди 12 години
39:извинявай че те засегнах бай *** ти сигурно имаш повече..и защо да са спекуланти и знаеш изобщо какво означава думата спекула и доколко тя е "лоша" дума ...оффффф много слаби драскачи братче..две гънки в мозъка да имаха пак...
43
5
 
11
 
! Отговори
Име преди 12 години
А ако ни бяха намалили кредитния рейтинг, сега повече щяхте да ревете нали? Българина винаги иска да е прецакан, че да може да се оправдава със социалното си или икономическо състояние... В момента може и да не сме много добре, но не сме и толкова зле, колкото се опитвате да го изкарате....
42
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
еми да виж ги Гърците свалят им рейтинга всеки ден и пак минималната пенсия е 800евро а тука бантускота се радва на висок рейтинг а бачка за жълти стотинки
41
13
 
12
 
! Отговори
Желев преди 12 години
Рейтинга нагоре,стандарта ни надолу.Ръкопляскайте на клоуна.

Спонсорирани публикации