Moody's вдигна кредитния рейтинг на България

Така той става от Baa3 на Baa2 със стабилна посока
Обновена: 22 юли 2011 14:42 | 22 юли 2011 11:56, Красимир Ангелов
125
Moody's вдигна кредитния рейтинг на България
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Moody's Investors Service повиши кредитния рейтинг на България от Baa3 на Baa2 със стабилна перспектива, съобщи Министерството на финансите.

Повишението е резултат от продължаващата фискална дисциплина, подобрената институционална устойчивост, както и относителната гъвкавост на финансовата система в условията на волатилна регионална среда, се казва в съобщението.

Повишението на рейтинга на България от Moody’s мотивират с ефективната фискална консолидация, допълнена от текущите структурни реформи, които се очаква да запазят много ниските нива на държавния дълг на България, като доведат до последващо съкращаване на бюджетния дефицит под Маастрихтския критерий от 3% през настоящата година и до близък до балансирания бюджет през следващите години.

Агенцията отчита усиления институционален капацитет, резултат от решителните усилия за увеличаване на усвояването на средствата от ЕС и за реформиране на съдебната система и полицията с оглед укрепване на върховенството на закона.

Рейтинговата агенция подчертава силната ликвидност и капиталови буфери както на финансовата система, така и на правителството, които, по мнението на агенцията, са способни да поемат шокове, произтичащи от регионалната нестабилност.

"Очакваме бюджетния дефицит на консолидирана основа да падне под 3% от БВП през 2011 г., което показват добрите резултати, постигнати през първата половина на годината”, посочват от кредитната агенция.

"В допълнение осъществяването на последните пенсионни реформи и фискалните правила в новия Пакт за финансова стабилност вероятно ще спомогнат доближаването на публичните финанси близо до баланса в средно- и дългосрочен план", отчитат от Moody`s.

Moody’s оценява усилията на Министерството на финансите, което предприе сериозни действия по отношение на ключови мерки, като въвеждането на нови фискални правила и строги процедури за контрол върху разходите. Като допълнителен фактор за актуализация на рейтинга на България се изтъква силният капацитет на Централната банка по отношение на поддържането на Паричния съвет и прилагането на ефективно наблюдение и регулация на банковия сектор.

В допълнение на новия Пакт за финансова стабилност, който задава прости, но стриктни правила, Конвергентната програма очертава план за практическо елиминиране на бюджетния дефицит през следващите три години, а Националната програма за реформи визира структурните реформи, които да отговорят на дългосрочните предизвикателства пред фискалната стабилност и производителността, следствие от натиска от застаряването на населението и намаляването на работната сила, посочват от Moody’s Investors Service.

От агенцията очакват още публичните финанси и българската банкова система да останат извън влиянието на гръцката дългова криза, благодарение на съществената ликвидност и капиталови буфери.

Вижте още икономически новини от България
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може да го плюете Дянков, но дори в икономическа криза успя да ни вдигне рейтинга, при положение, че от САЩ до Гърция рейтингите се сриват!
19
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бюджетна измама за над 1 млрд. лв. на Бойко Борисов и Дянков 2010г. Симеон Дянков обяви сензационно, че правителството е открило скрити задължения на предишното правителство за 2,15 млрд. лв. за 2009 г.Премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков са хванати в голяма лъжа и манипулиране на данните за държавния бюджет, представяни пред обществото с цел двамата да прикрият своя провал и да прехвърлят вината на предходното правителство. Дянков и Борисов е трябвало да избират между лъжата и признаването на пълния си провал. И са избрали лъжата.Бюджетът за 2009 г. завърши с кешов дефицит от 530 млн. лв. Официално записаният в Евростат дефицит на България за 2009 г. беше с близо 400 млн. лв. повече В началото на юни 2010-та правителството внесе в парламента актуализация на бюджета за 2010 г. То залага касов дефицит от 3.3 млрд.лв. Там обаче има само 660 млн. лв. за покриване на стари задължения към бизнеса. Въпросът е какво става с останалите обявени задължения известните 400 млн. лв. плюс "откритите" преди два месеца 1,5 млрд. лв. Губят се поне 1,2 млрд. лв. Единственият логичен отговор е, че никога не е имало такива задължения. И ако има някакви задължения, те са други (например към болници, невърнато ДДС и др.), а не "откритите" през април 2010-та. Тоест това са задължения на сегашното, а не на предишното правителство.
18
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Онзи ден САЩ копираха финансовия пакт, предложен от Дянков и ГЕРБ. Днес Moody's ни похвалиха и вдигнаха рейтинга ни. Колкото и да им е тъжно на хейтърите - България ще се оправи.
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябваше веднъж да фалираме през 1997-*** година за да тръгнем по правия път! В България може доходите да са ниски, но са 100% заслужени.Гърците, италианците, испанците, португалците и т.н. десетилетия живееха по добре от колкото заслужаваха и пълнеха дупката със заеми, но дойде момента, когато и те застанаха на ръба на фалита!
16
14
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
И къде го видя тоя напредък хахаахах поредните икономически стъкмистики
15
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ееее, комунизите сега ще ореват орталъка.
14
0
 
7
 
! Отговори
До Салахадин преди 12 години
Сигурно са ти принизени критериите за това колко си умен, затова не можеш да и отговориш. Баба ти ,обаче ме кефи! Сигурно ти е тъща и нямате кръвна връзка ?
13
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
я ги вижте Гърците с рейтинг джънк демек фалит и пак са с 20 пъти по големи доходи от нас хаха
12
20
 
13
 
! Отговори
ДРЪН ДРЪН ТА ПЛЯС преди 12 години
С НЕРАЗПЛАЩАНЕТО СИ БОРИСОВ СЪСИПА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ХОРАТА И БИЗНЕСА В БЪЛГАРИЯ КАТО НАНЕСЕ ЩЕТИ ЗА МИЛЯРДИ ЛЕВОВЕ НА ДЪРЖАВАТА И Я ВКАРА В ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА.САМО НАП Е СЪБРАЛ С 1 МИЛИАРД ПО-МАЛКО ПРИХОДИ ЗА 2010-ТА СПРЯМО 2009-ТА.ПРЕЗ 2010-ТА ПРАВИТЕЛСТВОТО ТРЯБВАШЕ ДА АКТУАЛИЗИРА БЮДЖЕТА И ДА НАМАЛИ ЧИСЛАТА ЗА ДА ЗАБЛУДИ НАРОДА, ЧЕ НАП СИ Е СЪБРАЛ ПАРИТЕ НА 100%-ТА.Фискален резерв - 2,5 млрд надолуГЛЕДАЙТЕ ЦИФРИТЕ А НЕ СЛУШАЙТЕ КАКВИ ВИ ги ГОВОРЯТ.
11
2
 
20
 
! Отговори
Владо преди 12 години
само так,да пукнат душманите
10
5
 
35
 
! Отговори
ОК преди 12 години
Хейтърите ще се появят, но трябва да се отбележи че наистина щом толкова известна рейтингова агенция отбелязва напредък значи има.Защо като беше на власт тройната ламя нямаше добри отзиви за България, а даже и спираха фондовете ?!?! Последния въпрос е риторичен ;)
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
7, не показвай колко си *** и необразован
8
33
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аве кви са тия Moodys, тва няква агенцийка дето Цуцко и Боцко са и платили да пишат глупости! Оставка ГРОБ!!
7
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е при положение че сме с най ниските доходи нормално е да сме с най висок рейтинг
6
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
платените *** веднага налазиха браво мраво кво ми пука за оценките на разни зепкулантчета
5
32
 
15
 
! Отговори
Акциза преди 12 години
Това не е благодарение на ГЕРБ, а благодарение на лошото състояние на държави от еврозоната. Да не говорим, че 1 месец преди фалита на "Лимън брадърс" рейтинга на САЩ беше ААА, а след това стана БББ, така че тези рейтинги са прах в очите.
4
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
поздравления за дянков,за герб ...за цялата им политика.
3
27
 
16
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
Баба на село ме пита като икономист.Що е туй Даун Джоунс.Фючърсни сделки,държавните облигации.Защо кредитния рейтинг като е висок, садим картофи..Като спаднал долара, що не са добри фитериите за пипера.Що Гърците като лапали, ние да плащаме?Защо брейди облигацийте не вървят, а трябва да се полее бостаня с дините и пъпешите?През целия ден едни такива въпроси.Имам се за умен човек ама не мога да и отговоря.Питам Хер Флик и Бабуина:Що така не мога да отговроя на баба си бе??????
2
20
 
13
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Със свръхлиберализма си Дянков бездейства и все повече прилича на Прасе което се ослушва в тиквите. - Дянков, облагане само на депутатските безотчетни пари не стига, защото в България ИМА ПАРИ ЗА НОРМАЛНИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИЙ, и за форсирано развитие на икономиката, без да се застрашава макрофинансовата стабилност? Много е просто... От свръхлиберален, преминаваме на демократичен икономически модел:1. Производителността ни е 27%, а заплатите 17% от средноевропейските2. Брутния национален продукт е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските3. Събраният Данък печалба за миналата година е 2.2 милиарда..., значи декларираната печалбата е 22 милиарда... (а истинската е по-голяма, около 35 милиарда)Целият бюджет на държавата е 24 милиарда...!!! Следователно..., печалбите от ТРУД у нас, са фантастично високи, дори за представите на Американците. За да излезем от кризата ТРЯБВА:1. За инвестираната в България част от печалба данъка ДА СЕ НАМАЛИ на 5%...(за миналата година са реинвестирани само - 2 милиарда...)!2. За останалата печалба данък печалба ТРЯБВА да е 37.5% (колкото са удръжките и от работна заплата) и да се удържа при източника, а не зад граница - тогава в бюджета от тяхното инвестиране ще влизат поне още 10 милиарда, които сега се изнасят зад граница от честните частници!!!Защо да се увеличи точно данъка върху печалбата ли...?Защото неинвестираната печалба е ЛИЧЕН ДОХОД и трябва да се облага както и доходите на всички българи, а отделно от това, съгласно Чл.60 от Конституцията ни, таваните за облагане и осигуряване са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ!!!Печалбата ТРЯБВА да се облага като личен доход и защото тя е направена за сметка на СЪЩОТО ТОВА общество, от позицията на ИКОНОМИЧЕСКИ ПО-СИЛНИЯ!!!
1
16
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поздравления Дянков!

Спонсорирани публикации