Moody's вдигна кредитния рейтинг на България

Така той става от Baa3 на Baa2 със стабилна посока
Обновена: 22 юли 2011 14:42 | 22 юли 2011 11:56, Красимир Ангелов
125
Moody's вдигна кредитния рейтинг на България
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Moody's Investors Service повиши кредитния рейтинг на България от Baa3 на Baa2 със стабилна перспектива, съобщи Министерството на финансите.

Повишението е резултат от продължаващата фискална дисциплина, подобрената институционална устойчивост, както и относителната гъвкавост на финансовата система в условията на волатилна регионална среда, се казва в съобщението.

Повишението на рейтинга на България от Moody’s мотивират с ефективната фискална консолидация, допълнена от текущите структурни реформи, които се очаква да запазят много ниските нива на държавния дълг на България, като доведат до последващо съкращаване на бюджетния дефицит под Маастрихтския критерий от 3% през настоящата година и до близък до балансирания бюджет през следващите години.

Агенцията отчита усиления институционален капацитет, резултат от решителните усилия за увеличаване на усвояването на средствата от ЕС и за реформиране на съдебната система и полицията с оглед укрепване на върховенството на закона.

Рейтинговата агенция подчертава силната ликвидност и капиталови буфери както на финансовата система, така и на правителството, които, по мнението на агенцията, са способни да поемат шокове, произтичащи от регионалната нестабилност.

"Очакваме бюджетния дефицит на консолидирана основа да падне под 3% от БВП през 2011 г., което показват добрите резултати, постигнати през първата половина на годината”, посочват от кредитната агенция.

"В допълнение осъществяването на последните пенсионни реформи и фискалните правила в новия Пакт за финансова стабилност вероятно ще спомогнат доближаването на публичните финанси близо до баланса в средно- и дългосрочен план", отчитат от Moody`s.

Moody’s оценява усилията на Министерството на финансите, което предприе сериозни действия по отношение на ключови мерки, като въвеждането на нови фискални правила и строги процедури за контрол върху разходите. Като допълнителен фактор за актуализация на рейтинга на България се изтъква силният капацитет на Централната банка по отношение на поддържането на Паричния съвет и прилагането на ефективно наблюдение и регулация на банковия сектор.

В допълнение на новия Пакт за финансова стабилност, който задава прости, но стриктни правила, Конвергентната програма очертава план за практическо елиминиране на бюджетния дефицит през следващите три години, а Националната програма за реформи визира структурните реформи, които да отговорят на дългосрочните предизвикателства пред фискалната стабилност и производителността, следствие от натиска от застаряването на населението и намаляването на работната сила, посочват от Moody’s Investors Service.

От агенцията очакват още публичните финанси и българската банкова система да останат извън влиянието на гръцката дългова криза, благодарение на съществената ликвидност и капиталови буфери.

Вижте още икономически новини от България
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
11
 
17
 
! Отговори
АНАЛизатор преди 12 години
Радвам се, че повечето пишещи тук са всъщност малка част от избирателите в БГ , които няма да гласуват за ГЕРБ. Защото, мишоци, ГЕРБ ще бият и на президентските, и на следващите парламентарни. И знаете ли защо - просто в момента няма по-добра алтернатива от тях.Вие имате ли някаква идея как се вдига на крака разградения двор България, а?! Със разни соц лица впили са навсякъде из държавните структури. Това не става за 2 години бе, ей.След 2рия мандат на ГЕРБ пак ще си говорим!
39
9
 
14
 
! Отговори
? преди 12 години
хахахаха това с кредитния рейтинг е пълен ***....Исландия беше с най високия икредитен рейтинг ААА преди да фалира след което тези от Fitch и Moody's Investors Service казаха че не носят никаква отговорност
38
5
 
9
 
! Отговори
anonimens преди 12 години
не мога да разбера драскачите които с пумията си насаждат само негативни мисли у хората с какво едни смрадливи писания ще помогнат?ясно е че им е платено да балват *** ама все пак..искат да докарат на власт тройката да си продължи с лапането а на тях един голям и нацепен..а да и 500 лева забравих
37
6
 
4
 
! Отговори
до anonimens преди 12 години
хахахахаах спекулантите били с по 10 висши това е най новия виц
36
5
 
9
 
! Отговори
anonimens преди 12 години
хорат виждат какво се случва и дават добри оценки за финансовата политика и ни вдигат рейтинга а бай *** който разбира от всичко естествено не вярвал...нашата работа е царя дава падаря не дава..!бе който не му изнася тази новина да пали с 300 ей сега ще трагна да вярвам тука на платените драскачи с 4 клас а не на хора с 10 висши ..клоуни
35
3
 
9
 
! Отговори
до Салахадин преди 12 години
е добро утро ВСИЧКИ *** СА НА ДЪРЖАВНА РАБОТА И ПО ЦЯЛ ДЕН БРАНЯТ ТОЯ КОЙТО ИМ Е ДАЛ ВЪВ ВСЕКИ ФОРУМ Е ТОВА
34
9
 
4
 
! Отговори
дфс преди 12 години
Дянков пред CNN 22 юли 2011....Вчера Дянков е дал интервюта за CNN,днес убав доклад...
33
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На кой му пука за на спекулантите стакмистиките ?? безработицата расте бизнеса е на командно дишане в малките градове е страшно инвестиции няма
32
11
 
9
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
до 28:Като гледам банките как свалят лихвите надолу...........?:)Но се убедих Герберите на държавана работа яко пишат.Ех и да пишете от октомври подавайте оставките предварително написани по места в администрацията!!
31
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много икономисти събрани тук , много нещо.Защо не се заинтересувате как е постигнато подобрението на кредитния рейтинг, приучете само задълженията на държавата към частния сектор и колко хора ще са на улицата до края на годината.Тогава викам да ги хвалим.
30
8
 
24
 
! Отговори
TPE3BEH преди 12 години
Платената червена *** веднага се активизира да copy - paste-ва лъжливите си материали.Щом комунистите реват, нещата отиват на добре! Браво на Дянков. В най-голямата криза и след поразиите на тройната ламя изправи България на крака и остава непреклонен под ударите на опозиция, синдикати и друга подобна *** от лапачи. В него виждам един достоен бъдещ примиер на страната.
29
8
 
4
 
! Отговори
дфс преди 12 години
Дянков пред CNN 22 юли 2011....Правете си сметката,кое,защо и как...Само за да прилапат някой проект и да запазят влиянието си ,американските *** и американците ще дадат рейтин АБЦДФ....Вижте Уоркли,пише едно,а реалността е друга....Живеем бедно и мизерно...
28
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗА КАКВО МУ КАЗВАТЕ БРАВО НА ДЯНКОВ И БОРИСОВ ЗА ТОВА, ЧЕ СМЪКНАХА С 2.5 МИЛИАРДА ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ ИЛИ ЗА ТОВА, ЧЕ ПРИХОДИТЕ НА НАП СА НАМАЛЯЛИ С 1 МИЛИАРД И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПАДАТ НА ГОДИШНА ОСНОВА.БОРИСОВОТО УПРАВЛЕНИЕ СЪСИПА СТРАНАТА И ТОВА, ЧЕ ЩЕ ВКАРАТ НЯКОЯ СМЕШНА СУМА ОТ БОРСА С СИВИЯ СЕКТОР Е ПРОСТО СМЕШНО.ЖАЛКО, ЧЕ МЕ ИЗМАМИ ТОЗИ СУБЕКТ БОРИСОВ ДА ГЛУСУВАМ ЗА НЕГО.
27
11
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
а бе ти луд ли си кво пи пука дали падат на САЩ и ГЪРЦИЯ рейтингите като там стандарта е 50 пъти по добър от нашия нашия се бил вдигал
26
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По високият рейтинг означава по ниски лихви когато България или български фирми взимат заем от чужбина. По ниските лихви от своя страна означава, че по лесно и бързо ще излезем от кризата!
25
16
 
6
 
! Отговори
БМ-13 преди 12 години
ББ: "Хората да ядат рейтинги!"
24
15
 
5
 
! Отговори
Moody`s преди 12 години
НАЙ-ПОСЛЕ НЕЩО ПОЛОЖИТЕЛНО. ХА СЕГА БРЪКНЕТЕ В ДЖОБОВЕТЕ СИ!!
23
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРЕДИ БОРИСОВ ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ДЪРЖАВАТА ФИНАНСОВО ВЪРВЕШЕ БАВНО НО НАГОРЕ.ОТКАКТО БОРИСОВ ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ДЪРЖАВАТА ВЪРВИ ФИНАНСОВО НАДОЛУ.ЗАГУБИ В РАЗМЕР НА МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ КОИТО НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ ДОРИ И БОРИСОВ ДА СИ ОТИДЕ.
22
11
 
24
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Евала на Дянков и Герб! Само такива новини да се чуват!
21
8
 
26
 
! Отговори
istorik преди 12 години
Браво Дянков !!!

Спонсорирани публикации