Съкровище за над 1,5 млн. евро открито край Свищов

Находката датира от 2000 г. пр.Хр.
Обновена: 21 сеп 2011 13:38 | 21 сеп 2011 10:38, Елка Василева
75
Съкровище за над 1,5 млн. евро открито край Свищов
Част от съкровището, открито край Свищов. Снимка: БТА

Съкровище от златни накити и бронзови предмети беше открито миналата седмица край Свищов. То е с изключителна художествена, историческа и научна стойност, която по експертни оценки надвишава 1,5 млн. евро.

Това съобщи на пресконференция в крайдунавския град доц. Павлина Владкова от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

На находката случайно попаднал местният жител Росен Тодоров, който предал съкровището на Градския исторически музей в Свищов.

За своя патриотичен жест той получи официална благодарност от градските власти и грамота за най-големия дарител на музея, който се помещава в родната къща на писателя Алеко Константинов.

След лабораторни анализи и оценка на експерти е установено, че колективната находка датира от 2000 г. пр.Хр. От общо 20 предмета седем са златните торкви*, гривна и апликации с общо тегло 266,5 г. Стойността на златото, което е с примеси на сребро, се изчислява между 18 и 21 карата.

Най-голяма по размер и карати е златна спираловидна гривна, поставяна над лакътя на ръката – 68 г и 21 карата. Не по-малко ценни находки от съкровището са три бронзови брадви и три секача.

Според специалистите находките са от късната бронзова епоха и дават ценна информация за навлизането на технологиите за производство на оръдия на труда и оръжия от бронз, които заменят изделията от каменната ера.

Това не е единствената колективна находка от бронзовата епоха, открита в района на Свищов, посочи доц. Владкова. Тя припомни за намерена в началото на миналия век златна торква, която сега се съхранява в Националния исторически музей, както и за селище от тази ера, открито край Нов град, Русенско, което се намира на 15 км от Свищов.

Най-голямата колективна находка са 2000 златни плочки от 3000 година пр.Хр., намерени край с. Дъбеш, Сопотско, както и прочутото Вълчедръмско златно съкровище, датирано от 12 в. преди Христа, уточняват от музея в Свищов, посочва БТА.

---------------------
*Торква – незатворен обръч от желязо, сребро или злато, носен на шията като белег за знатност, като накит или като бойно отличие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: съкровищеСвищов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
0
 
! Отговори
смаян преди 11 години
До Анонименна запад хората правят фими за търсачи на съкровища , бе умник . тук всяко второ нещо е забранено .
74
2
 
1
 
! Отговори
КИРИЛ преди 12 години
Най интересното е че човека дава, нещо цено а в замяна само една благодарност>!!!! Кой ли знае каде ,ще попадне намереното ???Благодарноста къща и деца не храни.Така че каквото намерите го изнасяйте на запад по добре от колкото дасе чудите как да изхраните децата си *** им майката на мафиотското оправление в България.Него ли изнесете те щего направят тихо мълком .Когато човек намери съкровище значи съдбата е определила той да е е богат ..
73
2
 
1
 
! Отговори
Сопотчанин преди 12 години
Това с. Дъбеш, Сопотско май не съществува - има с. Дъбене.
72
2
 
0
 
! Отговори
Сопотчанин преди 12 години
Това с. Дъбеш, Сопотско май не съществува - има с. Дъбене.
71
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами явно черепчето вече няма къде да си слага антиките от нивата на баба му, та разни дреболийки изскачат тук-там ...Пълно информационно затъмнение настъпи за него, нещо не се афишира напоследък, пък и толкова се нагуши, че вече иска да е в сянка.
70
2
 
2
 
! Отговори
Dublin 2-2 преди 12 години
Kogoto go interesuva-svalete si ot net-a angl dokumentalen film ''Saxon_Gold_Finding_the_Hoard'' i vizte kak se procedira v pravovite durzavi i posle si go sravnete s tova u nas...Licno za men-tazi strana vurvi kum ZAKRIVANE
69
2
 
17
 
! Отговори
2 преди 12 години
На запад ,ако откриеш имане в твоя собственност е твое,ако откриеш имане в държавна собственност ти дават 30% от стойността ,ако го откриеш на пътека ,която не е твоя нито държавна имането е твое.Ако откриеш имане в стара къща която си купил делиш с бившите собственници. Ако откриеш имане във море и океан е на държавата ти,ако е в началото на морето близо до плажната ивица е твое Хората ,на запад разучават добре закона и след това съобщават
68
4
 
13
 
! Отговори
еж ми ... преди 12 години
Свищов е най-мафиотския град за размерите си и местоположението си! Там община и академия правят парите и тези, които са се прикрепили някак в обрача от сателитни фирмички. Не се учудвам, че човека е получил само благодарска усмивка по радиото. Но трябва да е бил доста глупав, ако е предал цялото количество на измекярската им община и още по-измекярските им градски власти!
67
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко ли бой е изял, докато стане патриот?
66
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така е у НАС грамота и ...... пред строя
65
4
 
6
 
! Отговори
kuku преди 12 години
4oveka se e opital da go prodade,oba4e stava izdanka i go razbirat i mu go vzemat i uj 4e e dobrovolno,prekupva4a ne mu haresva iskanata cena i go izdanva na policiqta s koqto toi e dosta gust...
64
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мдаа, с бой и насилие и страх, се става истински патриот!Браво!
63
3
 
8
 
! Отговори
за президент преди 12 години
Да откажеш законни 10% от 1.5млн.евро - това му се вика ларш човек. Тука *** и пульо източват подобни суми законно с елементарни номера, и му викат бизнес.
62
3
 
11
 
! Отговори
До 46 преди 12 години
Не , не ме е нахранила чинията ... много си остроумен .. няма що . Стои си вкъщи на секцията .. и ако/когато нещата по музеите стоят по друг начин , може би ще я предам . Защото сега все едно я подарявам на Черепа . Иначе колкото до иманярите .. най-големия иманяр е държавата .. Никой не може да ме убеди , че адски големи и скъпи съкровища (говорим за стотици милиони ) излизат от България без държавата да знае и без да има процент .. Айде стига глупости ..
61
3
 
5
 
! Отговори
do 60 преди 12 години
Ако имаш късмет от иманярството можеш да изкараш много пари, заради това ги има и иманярите ;) Познавам такъв човек и за него това е голяма страст
60
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
266.5 грама съкровище????
59
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко ли трябва да си изпаднал, за да станеш иманяр?!?! Що за занимание е това, да търсиш съкровища?!?! Ненормалници!!!
58
6
 
5
 
! Отговори
ИМАНЯР преди 12 години
Прави сте, тънем в охолство, пикам и *** на злато, щот *** ми е такъв, ядем у диамантени чинии и ми е кеф да ги чупим, кат се напием!Скоро и аз ще станем благотворител и спасител на нацията, историята, наследството и т.н., като некои други личности, ще си имам и за слуги разни чобанчета-плюнки, дето ще ми прокарват закончета, за да мойе да получавам всичко, за леф-два
57
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България се получава 25% от имането като стойност. ТОВА Е САМО И ЕДИНСТВЕНО в случай, че предадеш имането доброволно, а не ако си хванат при опит да го пласираш! Гореспоменатият господин може да се радва, че няма да лежи в затвора! А на всички, които го защитават мога да им кажа да седнат върху металотърсачите си и да ходят на майната си!
56
3
 
15
 
! Отговори
до 50 преди 12 години
Ти под "чужбина" да нямаш в предвид Сиера Леоне. Щото в бяла страна, ако намериш такова богатство, ще получиш една значителна сума, съвсем законно! Затова там няма иманяри, няма черен пазар, не изнасят антиките зад граница!

Спонсорирани публикации