Вацлав Клаус: Студентите са паразити на обществото!

Чешкият президент се обяви за платено висше образование
Обновена: 8 дек 2011 15:01 | 8 дек 2011 10:13, Елка Василева
185
Вацлав Клаус: Студентите са паразити на обществото!
Вацлав Клаус. Снимка: Reuters

Чешкият президент Вацлав Клаус заяви, че студентите, които по сегашната система следват безплатно, са паразитите на обществото.

"Убеден съм, и то не само аз, че основното и средното образование са от категорията на общественото благо и затова е логично да се финансират от държавата.

Висшето образование обаче е нещо, чрез което всеки от нас увеличава своя човешки капитал и способността си за реализация в обществото. Това е инвестиция в самия себе си и затова всеки поотделно трябва да финансира това.

В противен случай студентите се превръщат в паразити на обществото" каза Клаус.

Чешкият президент се обяви за въвеждане на такса за обучение в университетите.

Той посочи, че не е против държавата да помага на студентите съм символични стипендии, както и не е против помощта при изплащане на студентските кредити, което в крайна сметка ще става чрез търговските банки.

В момента висшето образование в Чехия е безплатно не само за чехите, но и за чужденците, които знаят чешки достатъчно добре, за да се обучават на този език, пише Index.hr.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
0
 
! Отговори
opaa преди 12 години
Завършил е 63-та в Прага. После учи в САЩ. Дали баба му го е финансирала, а?!
165
2
 
6
 
! Отговори
преди 12 години
Абсолютно е прав!!!Всяка година държавата дава милиони за обучение на студентите държавна поръчка,които след 5 години вземат диплома и отиват да се реализират на запад.А някои от тях и мият чинии с диплома в джоба!!!
164
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този е склерозирал вече.Ех, защо и ББ не се изпусне да каже нещо толкова "умно" . . . . . .
163
1
 
2
 
! Отговори
до 178 преди 12 години
Престанете да спекулирате с тези глупости. Едно е работа, друго е бачкане . Всеки родител иска детето му да надскочи средата си. Ако родителите са били необразовани естествено е ,че не са работили като директори. В заводите и предприятията, които работеха имаше инженери и техници , а сега къде са?!Много, ама много слабо грамотни студенти учат какви ли не глупости точно за да не бачкат.
162
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От висше до висше има огромна разлика. Това, което учат сега ... мениджмънт, връзки с обществеността и разни подобни изобщо не трябва да се водят като висше образование. Нас ни трябват инженери и научни работници, а не адвокати и некви заблудени икономисти.... Цялата работа е объркана отвсякъде. Знаел езици ... бил с висше ... дрън дрън че пляс ... Че *** как да няма като измислиха хиляди "специалности" нямащи нищо общо ни с висше ни с образование...
161
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
176 много точно казано, евала. Навремето майките винаги изпращали децата си на училище с думите: Учи мамо, за да не работиш. А това всъщност е едно много грешно мислене.
160
7
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Този човек не е за президентския пост. Само прави длупости.
159
1
 
4
 
! Отговори
Бюрокрация преди 12 години
Учат Учат Учат Учат и накрая... всички станаха професори, адвокати и въобще всякакви чиновници. На никого не му се работи, всеки гледа да изкара някакво висше с 3-ка, че да го вземат след това на някаква лека службица. А в крайна сметка кой ще работи? Работа в БГ има, но истината е там че на никого не му се работи. Постоянно чувам думи като: "не ми се работи строителство", "не ми се занимава със земеделие"и т.н. Но нали все пак някой трябва да я свърши тази работа?
158
1
 
4
 
! Отговори
Стефка преди 12 години
Ето не само тук са ***
157
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че няма индустриалците да се грижат за изгорелите газове в атмосверата, или бизнесмените да се грижат за събиране на данаците. Много си е прав 172-ри.
156
3
 
4
 
! Отговори
до 158 преди 12 години
"*** са всички политици! Без разлика на род, пол, народност!" Стани ти политик... да те плюят негодници всеки ден. И цял народ да те гледа под лупа теб, децата ти, жената ти и до 9-коляно. Политиците се грижат за съдбата на света (не е прекалено казано, а е точно така). В изостанала Б-я има ***, които не разбират това.
155
2
 
2
 
! Отговори
Абе преди 12 години
Ако има война, половин Полша и цяла Чехия трябва да се присъединят към Германия, част от Северна Гърция, част от Сърбия и цяла Македония стават наши, Беларус си отива при Русия, Украйна и тя половината, Белия отива половина при жабите, половина при лалетата. Китай изяжда Монголия, Мексико изяжда Южните САЩ и България печели! Щастливи ли сме?
154
5
 
2
 
! Отговори
Абе преди 12 години
Чехия? Това не беше ли провинция на Източна Германия, и не бяха ли чехите всъщност немци, а не славяни? Много ги обичам такива народи - поляци, македонци, чехи..Никога не са имали своя история,винаги са оплювали бившите си завоеватели. Чехия щеше да е 100 пъти по-зле от нас, ако не бяха немците да им отворят границите, че да учат немски в училище и после на работа при лошите нацисти. Чехите са от лево на Германията, и ако не бяха немски фабрики в Чехия, нашите славянски братя нямаше да са в ЕС
153
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
това са хора консумиращи цял живот..учейки и после сядайки зад бюрото до пенсионирането си..на практика физически труд нулев..прав е човека
152
2
 
9
 
! Отговори
Babs преди 12 години
От изписаното се вижда, че българина е: 1. не ще да плаща за нищо (образование, здравеопазване, т.н.) 2. не ще да плаща и данъци 3. винаги някой друг му е виновен 4. държавата никога не дава достатъчно (въпреки, че не произвежда нищо, а само преразпределя) 5. винаги някой друг му е виновен 6. няма никаква търпимост към друго мнение 7. винаги е "най-умния" и може да прецака всеки 8. винаги е прав 9. като не харесва нещо започва с обидите
151
3
 
6
 
! Отговори
Ирод преди 12 години
Тоз съвсем изтрещя.
150
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
чехкимя си колкото аз съм астронавт!
149
6
 
6
 
! Отговори
чехкиня преди 12 години
Абсолютен ***!
148
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом не знаете кои е Вацлав Клаус значи нищо не знаете а коментирате по навик.
147
1
 
7
 
! Отговори
Томас преди 12 години
159Колко са хората завършили средното образование с пълно шест? Масово университетите приемат с пълни двойки на приемните изпити - колкото да запълнят местата - това е пародия.

Спонсорирани публикации