VIVACOM пуска LTE мрежата си до три месеца

Услугата ще позволява скорости на мобилния трафик до 100 Mbps
Обновена: 6 яну 2012 16:21 | 6 яну 2012 14:33, Бойчо Попов
20
VIVACOM пуска LTE мрежата си до три месеца
Снимка: Vivacom

VIVACOM получи официално разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), че може да стартира тестове на 4G-мрежата си. Компанията ще започне изграждането на тестовата среда по стандарта LTE в София.
До три месеца мрежата ще бъде готова и ще позволи да бъдат правени тестове и демонстрации в реални условия. 4G-мрежата на оператора ще позволява скорост на мобилен трафик до 100 Mbps при download и 50 Mbps при upload, съобщи компанията.

Новата технология ще позволи на телекома да обезпечи навлизането на броудбанд технологиите и да продължи да утвърждава лидерската си позиция на мобилния дейта пазар при все по-нарастващо потребление на тези услуги, чийто обем само за една година в мрежата на VIVACOM се увеличи повече от 10 пъти.

Междувременно М-Тел вече направи подобни LTE тестове и от този месец започна да предлага 4G услуги на ограничен кръг фирми в България, първата от които Ericsson. Първите зони с LTE покритие на М-Тел ще са в градовете София, Варна, Русе, Добрич. Планира се броят на градовете да се увеличава поетапно до средата на 2012 година.

LTE-технологията ще даде възможност и за предлагане на множество мутимедийни услуги от ново поколение, възползващи се от възможностите на смарт устройствата, които стават все по-предпочитани. За това свидетелства фактът, че през тази година броят на ползвателите на смартфони и таблети в мрежата на VIVACOM се е увеличил с над 50%.

През 2012 г. VIVACOM ще продължи да инвестира в 3G-мрежата си, като фокус в стратегията на телекома остава осигуряването на пълно покритие в страната и повишаване на предлаганите скорости. Компанията приключи програмата за развитие на 3G-мрежата си за миналата година с 97,48% покритие на населението и 86,50% на територията на България и е най-добрата мрежа от трето поколение у нас. Към края на миналата година мрежите от четвърто поколение в света са общо 49 в 29 държави, 13 от които в Европа.

Още новини от сферата на комуникациите четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Vivacom
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Митко преди 9 години
Почти 3 години по-късно вече никой не говори за 4G/LTE.
19
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 10 години
Интересува ме следното не е ли краино време да се пусне тази вифи мрежа навсякаде а не тука таме за да можем да си ползваме ка4ествения нет навсякаде 4е дори и на село а не през тия фла6ки или така наре4ената мобилна услуга 6тото тя е добра маи само от пакетната цена а пак това сие постоянно та да вар6и работа да може6 да си гледа6 филма или тв онлине и да ти не трябва даже и цифровизацията
18
0
 
3
 
! Отговори
Мартин преди 12 години
100 Mbps???????????ПАК ЛЪЖАТ ТЕЗИ МОШЕННИЦИ !!!!!
17
1
 
4
 
! Отговори
дедо Йоцо преди 12 години
те Вивацом докато пуснат, докато направят, докато..... Мтела вече го предлага това чудо :))))))))))))
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато се говореше за "бъдещото" навлизане на 3G мрежи в България, в Европа отдавна вече масово се преминаваше на 4G мрежи. Сега Йевропа масово са луднали по WISP(Wireless ISP). За пореден път въвеждаме стара технология, която няма никакво бъдеще, но е в лъскава опаковка.Чудя се дали ще се намери ЕДИН доволен АКТИВЕН интернет потребител от 3G, без значение компай му го доставя? Всекидневно се срещам с клиенти, ползващи 3G, които споменават майките, сестрите, дъщерите и тъщите на доставчика си.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Принципно и LTE и WiMax от гледна точка на преноса/скоростта сa 4G мрежи за безжичен пренос на данни. И двете нямат нищо общо с Wi-Fi - 802.11b/g/n. Въпросът е коя от двете технологии ще вземе по-голям пазарен дял и ще има по-голям успех.Аз лично залагам на LTE-то.
14
0
 
1
 
! Отговори
perekly преди 12 години
До 13 - вземи чети , а не пиши глупости. LTE е различно от WiMax, който е различен от WiFi.Разликите са съществени.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
4G e tova koeto Max Tel predlagat v momenta, Wi-Max. S dve dumi Wi-Fi mreja no s po-goljam obhvat.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доста се забавиха, maxtel ги удариха от земята уж големите компании
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не разбирам нещо, защо обичайно скоростите на даунлоад са винаги по високи от ъплоуда ? Тези мрежи не са ли дублекс ?
10
3
 
3
 
! Отговори
ok преди 12 години
до 8 и 9 къде сте учили вие бре хора ТУЙ НИЕЩО /ТОВА НЕЩО/ егати речта
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
4Д Е КАТ 3Д...ЕЙ ТЪЙ ПУСКАШ СА И СИ В ИДИН ФИЛМ ....
8
0
 
5
 
! Отговори
лопатар преди 12 години
АМ ЧИ ТО ТУЙ НЕЩО 4Ж Е СЪЩОТО КАТО 4Д АМА ТУЙ 4Д КАКВО Е А ?
7
3
 
6
 
! Отговори
Economist преди 12 години
Не претндирам за дълбоки познания в областта. Просто исках да съм полезен ! :)
6
2
 
15
 
! Отговори
Инженер преди 12 години
До 5-не си никак прав със скоростите-LTE или новият стандарт за мобилна телекомуникация 4G предлага много по-голяма скорост на предаване на информация,отколкото си написал.В тестове(не в България)са достигнали и пик 1Gbps,но тук и 100Мbps са добра скорост.Какво ще пуснат операторите си е отделна работа.Разликата принципно може да се каже:по-висока скорост на интернет,предаване на данни,онлайн услуги в реално време и т.н.-всичко през телефона ти след време,но трябва и апаратът да подържа 4G
5
6
 
16
 
! Отговори
Economist преди 12 години
3G - максимална скорост на трансфер 7,2 mbps4G - 24 mbps
4
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
от стар х..у кожа.
3
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е същото като "Вожа"
2
7
 
23
 
! Отговори
тъп и прост преди 12 години
-Съвсем сериозно сега - какво е 3 и съответно 4 G мрежа ????
1
12
 
37
 
! Отговори
тъп и прост преди 12 години
-Може ли някой да ми обясни на народен език какво означава 4 дж мрежа - яде ли се , пие ли се ???...или да звънна на бат Бойко да ми обясни ???!!!!!