Акция "Скрап" лови банда, ощетила бюджета с 30 млн.лв.

Петима са в ареста за пране на пари и укриване на данъци
Обновена: 15 фев 2012 14:46 | 15 фев 2012 08:14,
81
Акция "Скрап" лови банда, ощетила бюджета с 30 млн.лв.
Снимка: МВР

При спецакция „Скрап” е неутрализирана престъпна група, занимавала се с пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери. Само за една година щетите, нанесени на държавния бюджет, възлизат на около 30 млн. лева, съобщиха от МВР. 

Акцията е проведена от служители на ГДБОП-МВР, ДАНС и НАП, под ръководството на Специализираната прокуратура, в София, Перник, Варна, Ямбол и Пазарджик.
 
На територията на страната членовете на бандата са изградили схема от създадени юридически лица "бушони", които декларират вътреобщностни придобивания на големи количества черни и цветни метали от чуждестранни контрагенти. Целта на фиктивните фирми била да продават по документи необходимите количества скрап на реални търговци, които чрез издадените фактури да оправдаят закупени от физически лица количества скрап без документи.
 
По този начин реалните търговци избягвали плащането на данък, дължим при директно изкупуване, който възлиза на 10% от стойността на закупеното от физически лица количество. Организаторът на схемата използвал чуждестранни дружества, чрез които осъществявал дейността си. Част от тях са регистрирани на територията на Великобритания или САЩ в офшорни зони.
 
При така изградената схема бил осъществяван трансфер на финансови средства на основание осъществена търговска дейност между дружествата, с цел прикриване фиктивността на сделките. Наредените суми към фирмите „бушони” са теглени на каса и впоследствие връщани на първоначалните наредители -реални търговци.
 
Процент от тези суми оставал за организатора на престъпната схемата. Общият оборот, реализиран от фиктивните български и чуждестранни дружества, е в размер на около 300 000 000 лева. За една година държавният бюджет е ощетен с около 30 000 000 лева.
 
В хода на операцията са претърсени 19 жилища и офиси в София и страната. Конфискувани са суми в лева и валута на обща стойност над 150 000 лева, златни монети и бижута, компютри и счетоводни документи. Иззети са и тефтери с водено в тях „черно счетоводство”.
 
Петима души са задържани за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: пране на париспецакция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
5
 
! Отговори
оо преди 12 години
Пълен кьорфишек! някой да прави такива схеми за да спести някой лев ДОД на *** нито е логично нито издържано, направо са смешни тези инициативи
27
0
 
5
 
! Отговори
До 22 преди 12 години
Май и ти си един от бандюгите ? Като ти анализирам простотиите и стила е ясно, че с белезници си набирал по клавиатурата.
26
7
 
11
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
до 32Не забравяй, че съда все още е оплетен в паяжината на БСП/ДС. Но и това ще се промени ;)
25
0
 
14
 
! Отговори
viv преди 12 години
до Баки-вярваш ли,че ще подкарат НАДИН-ците?-нали те им дадоха Кремиковци
24
0
 
2
 
! Отговори
nl преди 12 години
zna4i bilgarina znae kak da krade ituka vav holandia probvaha ama nestana
23
2
 
6
 
! Отговори
Deyan преди 12 години
Много се радвам когато МВР-то си върши работата, до колко качествено до колко не няма да коментирам, но ми писна вестниците и сайтовете да са като сводка на това какво са правили 60000 човека цял ден. Нужно ли е за всеки арест да се пише на първа страница все едно са открили перпетуум мобиле, а и на всичкото отгоре това перпетуум мобиле работи на въглища и след 24 часа те свършват и всичко остава в небитието?
22
3
 
14
 
! Отговори
А пунктовете? преди 12 години
А реалните търговци защо не са подведени под отговорност, те също са съучастници?!?!? Или разчистваме пътя за нашите хора?
21
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Довечера ще ни покажат по телевизията пак някой 21 годишен и ще кажат, че той е злият гений и е организирал и ръководел всичко от 5 години. Очаквам цветанов скоро да напише книга от типа - разкази с неочакван край.
20
5
 
18
 
! Отговори
Венче преди 12 години
Абсолютно е случайно, че скрападжийската акция на ЦЦ съвпада с днешното гледане на новия Закот за отпадъците в Народното събрание, който закон готви голяма тесла за бизнеса със скрап в угода 1-2 фирми
19
1
 
21
 
! Отговори
Баки преди 12 години
Не знам кога и "НАДИН"-ците ще ги подкарат. Ама направят ли го, нема да сбъркат!
18
10
 
12
 
! Отговори
НИЩО НОВО преди 12 години
КОГАТО ИМИДЖА НА ВЛАСТТА ЗАЛИНЯВА, КАКТО Е СЕГА, СЛЕД ПРОСТОТИИТЕ В С.БИСЕР С ХЕЛИКОПТЕРИТЕ, БТР-А, БЕЗПОМОЩНОСТТА НА НЕКАДЪРНАТА ВЛАСТ,РАЗВЯВАНЕТО С ПРОФЕСИОНАЛЕН ЖЕСТ НА Б.Б.НА ЕДНИ 4000 ЛВ. И ЕДНИ СМЕШНИ 325 ЛВ. ЗА ОСТАНАЛИТЕ,ЗАИГРАВАНЕТО ЛИЧНО НА Б.Б.В ПОЛЗА НА БАНКИТЕ И ЕДНИ РАЗДАДЕНИ МИЛИОНИ КАТО БОНУСИ В МИНИСТЕРСТВАТА НА ФИНАНСИТЕ И ЗДРАВЕТО,ИМА ДА СЕ БЪРШАТ УПРАВЛЕНСКИ ***.ИНАЧЕ ПОРЕДНИЯ КЬОРФИШЕК ЗАПОЧНАЛ С МНОГО МЕДИИ И ТРЯСЪК И ЗАВЪРШЕН С ПОРЕДНИЯ ПРОВАЛ НА НЕКАДЪРНИЯ ЦВ.ЦВ.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сигурно това не е единствената шайка работила по такава схема.Там , там някъде в някоя каса може би има списъци с такива шайки с разбойници.И тези които не се представят добре там където трябва идват на дневен ред, станаха стиснати нали е криза, и от там намалиха полагаемата миза.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ama za6to sa gi zadyrjali za 24 4asa. da gi pusnat 6te se izporazboleiat.
15
16
 
22
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Евала му правя на Цецо, направо им такова мамата на бандюгите! :)
14
1
 
18
 
! Отговори
садията преди 12 години
6 месеца условно и 3 години изпитателен срок ; ) ако ги биаха хванали с полвинка марихуана можеше и да полежат !
13
1
 
13
 
! Отговори
Чакащият преди 12 години
...като гледам снимката , този задържаният е най-слабият бушон ?! Чакам да видя дали,как и кога ще стигнат да покажат босовете ! Слаботоковите бушони всеки ги знае...! Чакам също разкритите бандитски пари да намалят непосилните данъци в милата ми родина !!! Така де , на една заплата съм - не се издържа вече....?!
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оборот 300 000 000 лева!Демокрацията не позволява хора с пари да бъдат осъдениЗащо изобщо се раздухват подобни инциденти
11
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имайки предвид ,че в този бранш работят хора от престъпният контингент с основно образование и нулев коефициент на ителигентност,кой ли е оня,който е изградил тази печеливша схема.Без съмнение не е от арестуваните и никога няма да бъде.
10
1
 
4
 
! Отговори
smeh преди 12 години
spec chengetata deto samo mogat da biyat si umirat da se snimat s kachulki i pushki. Govori se che 1/2 ot tyah vartyat nezakonen biznes a drugite rabotyat za mutrite. Tejka prostotia v tazi mila moia strana!
9
4
 
18
 
! Отговори
боби преди 12 години
В тази далавера се крие разковничето на огромните кражби на жица,капаци на шахти,оградите и металните врати на хиляди български имоти.С разплитането на това престъпление наистина ще се установи кой претопи за скраб имуществото на хиляди.Влезлите в търговски взаимоотночения с тази фирма са също за затвора,така ,че това е истински удар срещу грабителите .

Спонсорирани публикации