Акция "Скрап" лови банда, ощетила бюджета с 30 млн.лв.

Петима са в ареста за пране на пари и укриване на данъци
Обновена: 15 фев 2012 14:46 | 15 фев 2012 08:14,
81
Акция "Скрап" лови банда, ощетила бюджета с 30 млн.лв.
Снимка: МВР

При спецакция „Скрап” е неутрализирана престъпна група, занимавала се с пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери. Само за една година щетите, нанесени на държавния бюджет, възлизат на около 30 млн. лева, съобщиха от МВР. 

Акцията е проведена от служители на ГДБОП-МВР, ДАНС и НАП, под ръководството на Специализираната прокуратура, в София, Перник, Варна, Ямбол и Пазарджик.
 
На територията на страната членовете на бандата са изградили схема от създадени юридически лица "бушони", които декларират вътреобщностни придобивания на големи количества черни и цветни метали от чуждестранни контрагенти. Целта на фиктивните фирми била да продават по документи необходимите количества скрап на реални търговци, които чрез издадените фактури да оправдаят закупени от физически лица количества скрап без документи.
 
По този начин реалните търговци избягвали плащането на данък, дължим при директно изкупуване, който възлиза на 10% от стойността на закупеното от физически лица количество. Организаторът на схемата използвал чуждестранни дружества, чрез които осъществявал дейността си. Част от тях са регистрирани на територията на Великобритания или САЩ в офшорни зони.
 
При така изградената схема бил осъществяван трансфер на финансови средства на основание осъществена търговска дейност между дружествата, с цел прикриване фиктивността на сделките. Наредените суми към фирмите „бушони” са теглени на каса и впоследствие връщани на първоначалните наредители -реални търговци.
 
Процент от тези суми оставал за организатора на престъпната схемата. Общият оборот, реализиран от фиктивните български и чуждестранни дружества, е в размер на около 300 000 000 лева. За една година държавният бюджет е ощетен с около 30 000 000 лева.
 
В хода на операцията са претърсени 19 жилища и офиси в София и страната. Конфискувани са суми в лева и валута на обща стойност над 150 000 лева, златни монети и бижута, компютри и счетоводни документи. Иззети са и тефтери с водено в тях „черно счетоводство”.
 
Петима души са задържани за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: пране на париспецакция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кражбата на народни пари е патент на комунистите и БСП
47
1
 
5
 
! Отговори
Главен Банкер преди 12 години
Това не се прави само от настоящите.Познавам няколко свидетеля на това, че при управлението на Тройната ламя и преди това на НДСВ държавните пари са били държани в други банки и ЦЯЛАТА лихва е отивала в съответните партиици и обръчи. Само на книга се е водело че някъде има някакви държавни финанси но лихвата е отивала в полза на борбата за победата на социализма над капитализма.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И оборота 300 000 000 е кух и 30 000 000 зугуба са кухи - само на хартия.
45
2
 
16
 
! Отговори
Банкера преди 12 години
Аз не знам кой и кого арестуват,но знам със сигурност кой не арестуват.Но гледайте предаванията на запис на Сашо Диков за Банките.Как и кой е депозирал държавните пари в частните банки.Как са делили лихвеният процент и това е ставало почти с всички министерства и държавни организации.От 1 до 5 число са ходили поставени лица да поучават пликове с пари.Тук говорим за кражба на милиони народни пари.И се чудя защо Картунко и Картунчо не продумват нито дума за това,все едно са им набутали някой магар
44
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Акцията е проведена от служители на ГДБОП-МВР, ДАНС и НАП, под ръководството на Специализираната прокуратура-----------------Затова нещата подръгнаха, заради новата специализирана прокуратура. Държавната прокуратура и съд дотам са инспирирани от комунистите че саботират всичко в държавата за да намразят хората запада и демокрацията и да се върнат под робството на социалистическата руска диктатура.
43
2
 
9
 
! Отговори
ШАХТИ БЕЗ КАПАЦИ преди 12 години
Точно пред входа на ОДЗ-15 - Морска Звездица - Варна миналата година откраднаха чугунения капак на отводнителна шахта. Хванатите 'убийци' за да излязат 'сухи' от ситуацията, очаквам да изчезнат масово още много капаци, за да има пари за адвокати, съдии, 'уж некадърни' прокурори. Къде отиват тези капаци? Защо чакаме да се потроши дете? на 112 съм подал сигнал преди МНОГОООО време, но се чака трагедия. Има такава държава!
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При продажба на скрап не се начислява ДДС.Проста такъв е закона.Няма данък.10те % за които пишат са данъка на доходите които получават физическите лица които предават на пункта желязо.Изкупуващия е длъжен да ги удържи и да ги внесе в държавата.
41
1
 
6
 
! Отговори
vasko преди 12 години
до 43/50.Прочети закона за Управление на Отпадъците и не пиши глупости в нета да заблуждаваш хората.А за камерите изискването е от 5 години като от януари 2011г.се изисква записите от камерите на площадките да се пазят 1 година,което от своя страна е в противоречие със закона за опазване на личните данни на хората.Изобщо всичко е еднао ГОЛЯМО залъгване на народа ,че се прави нещо.Всичко е димка.За големите далавери ние дребните хорица никога няма да разбем дори.
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво че ги хващат тея,ама какво стана с едни хора дето говореха за една бира,дето се продаваше при затворен завод,тоест не се плащат данъци,пък тия хора ги пазеха да не стане грешка.
39
0
 
0
 
! Отговори
do 48 преди 12 години
Я кажи за кое съм в заблуда...
38
5
 
5
 
! Отговори
Бо преди 12 години
Айде пак кьорфишек. Тия милиони укрити данъци и източено ДДС за нищо ги нямат - тук 30 млн., там 50 млн., това е от десетки години. Държавата е скъпа на триците и евтина на брашното. *** после си плащай осигуровките на реален доход.
37
0
 
8
 
! Отговори
vasko преди 12 години
ДО 43.Изобщо не си на ясно със схемата.Когато купуваш скрап НЕ издаваш фактура.Фактура издава само продавач юридическо лице.Купувача не издава фактури,а продавача.И за другото си в голяма заблуда.
36
0
 
3
 
! Отговори
за 47 преди 12 години
ами оповестяването на имената им преди присъда е престъплениеЦецко май се усети най-накрая
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изненадващо как до момента не са оповестили имената на "бандитите", явно ЦЦ си променя стила........
34
2
 
8
 
! Отговори
23 преди 12 години
Чудесна новина.Ето тази престъпност е истинското лице на социалистическия идеал за България.Искам да наблегна на факта че никой досега не можеше да се бори с тази преступност защото не разполагаше със съдебни органи, които да работят в интерес на държавата и справедливоста. Специализирания съд започна да действа. Оттук натаък ни трябва още 10-тина години дясно управление и подобна антипрестъпна политика (и политици) и най-сетне ще почнем да дърпаме напред във всичко.
33
1
 
4
 
! Отговори
иван преди 12 години
до 43-- много си прав това е бизнес които е почти нелегален
32
3
 
8
 
! Отговори
2 преди 12 години
Накратко,да кажем че аз изкупувам цветни метали...Идва някъв *** и аз му купувам желязото на черно за по 20 стотинки. След това идва някъв тип дето ми продава желязо само по документи,и аз като му издавам фактура в нея пиша и желязото което съм купил на черно,и избяхвам да плащам данък на държавата за най първоначално купенето желязо от мен...Ако щетите са за 30 милиона и купените метали за 300 млн,това е правено сигурно 10 години ако не и повече.Те за тва реват да няма камери в пунктовете..
31
4
 
9
 
! Отговори
Иван преди 12 години
до 22 : Рейтинга на властта никак ама никак не залинява - виж посл.на ГАЛЪП - Плевнелиев 52 % Борисов 43% Първанов 40 % Станишев 22 %.За какъв срив говориш - няма политик през януари при тежка зима и криза да вдига рейтинг.А полицията просто си върши работата.до 31 ; хладилника ще ти е празен докато висиш по форумите.който работи си пълни хладилника.Работа много - стига мързела да е по малко.
30
2
 
7
 
! Отговори
Бай Гъди преди 12 години
Реалните търговци са изградили схемата! Тези арестуваните са никакви! Реалните търговци ще се направят , че ни лук яли, ни лук мирисали!
29
2
 
1
 
! Отговори
гошо преди 12 години
от днес пунктовете ги затварят

Спонсорирани публикации