Слаб зимен сезон. Не идват вече руснаци и румънци

Чуждите посещения от 500 хил. през 2011 г. са намалели с около 50 хиляди
Обновена: 9 мар 2012 14:49 | 9 мар 2012 11:49,
76
Слаб зимен сезон. Не идват вече руснаци и румънци
Снимка: БТА

Зимният туристически сезон тази година ще приключи със спад от около 7 на сто спрямо миналата година, което е много под очакванията на туристическия бизнес.

Председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов коментира пред Investor.bg, че месец февруари е донесъл известен оптимизъм, след като регистрира ръст на туристите със 7 на сто, заради проведените ски състезанията в Банско и Пампорово.

Като цяло обаче зимният сезон тази година протича с изоставане, каза Драганов. По думите му то е започнало още през декември 2011 г. и е продължило през първия месец на 2012 г.

Най-голям спад на туристи има от Русия и от Румъния. Броят на руските туристи за месеците декември и януари е намалял с 45%, а на румънските – със 70%.

Отливът на румънски туристи се дължи на икономическата криза, а руските туристи се отдръпнаха заради скандала с чартърните полети от миналата есен, обясни Драганов. Допълнителни причини са тежките зимни условия, затворените граници и затрудненият транспорт.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма, чуждите посещения от 500 хиляди през миналия зимен сезон са намалели с около 50 хиляди тази година.

Същата тенденция потвърди и националната статистика преди дни, когато отчете намаление на посещенията на чужденци в България. През януари 2012 г. в сравнение с декември 2011 година те са с 14% по-малко.

Драганов потвърди, че чуждестранните туристи продължават да бъдат привлечени от България заради имиджа й на евтина туристическа дестинация с качествен туристически продукт.

Това беше отчетено и в класацията на Holiday Barometer, която постави България на четвърто място в света като страна с най-добро качество на туристическия продукт, предлаган на достъпна цена.

Още новини за България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: туризъм в България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
10
 
! Отговори
Топ новина преди 12 години
Все едно гледам турски сериал !!!
6
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Зимата беше прекалено студена, особено в Русия и Румъния. Не може при -20-30 да очаквате туристи да тичат насам. Това разни мениджъри не го отчитат, защото те си живеят в офисите си мислят, че това е целия свят.
5
5
 
5
 
! Отговори
Den Haag преди 12 години
To tova izkazvane e za pred danachnite.
4
5
 
42
 
! Отговори
Реално преди 12 години
Руснаците се гонят и продължават да се гонят от България поради криво разбраните "демократи"! Турция - исторически враг на Русия премахна визите за туристи, но ние увеличихме бюрокрацията по издаването им многократно. Румънците са авто туристи - в при нас идват с коли без значение зима или лято, НО няма къде да ги паркират! Или хотелите въобще нямат паркинг или дебели момчета с анцузи ги тормозят за "паркинги" или паяци! Та като се навържат неща и по зле ще става!
3
7
 
10
 
! Отговори
... преди 12 години
Gluposti na tarkaleta
2
3
 
53
 
! Отговори
А сега де преди 12 години
Добре де на кое да вярваме сега,цял сезон се тръби че видиш ли сезона е @баси силния разбираш ли а сега в края било обратното Вие журналистите следите ли си собствените писания,че да не се изпада в такива комични и противоречиви ситуации?
1
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еми като се мисли по мутренски модел и само за печалбарство как да идват туристи?!