Слаб зимен сезон. Не идват вече руснаци и румънци

Чуждите посещения от 500 хил. през 2011 г. са намалели с около 50 хиляди
Обновена: 9 мар 2012 14:49 | 9 мар 2012 11:49,
76
Слаб зимен сезон. Не идват вече руснаци и румънци
Снимка: БТА

Зимният туристически сезон тази година ще приключи със спад от около 7 на сто спрямо миналата година, което е много под очакванията на туристическия бизнес.

Председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов коментира пред Investor.bg, че месец февруари е донесъл известен оптимизъм, след като регистрира ръст на туристите със 7 на сто, заради проведените ски състезанията в Банско и Пампорово.

Като цяло обаче зимният сезон тази година протича с изоставане, каза Драганов. По думите му то е започнало още през декември 2011 г. и е продължило през първия месец на 2012 г.

Най-голям спад на туристи има от Русия и от Румъния. Броят на руските туристи за месеците декември и януари е намалял с 45%, а на румънските – със 70%.

Отливът на румънски туристи се дължи на икономическата криза, а руските туристи се отдръпнаха заради скандала с чартърните полети от миналата есен, обясни Драганов. Допълнителни причини са тежките зимни условия, затворените граници и затрудненият транспорт.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма, чуждите посещения от 500 хиляди през миналия зимен сезон са намалели с около 50 хиляди тази година.

Същата тенденция потвърди и националната статистика преди дни, когато отчете намаление на посещенията на чужденци в България. През януари 2012 г. в сравнение с декември 2011 година те са с 14% по-малко.

Драганов потвърди, че чуждестранните туристи продължават да бъдат привлечени от България заради имиджа й на евтина туристическа дестинация с качествен туристически продукт.

Това беше отчетено и в класацията на Holiday Barometer, която постави България на четвърто място в света като страна с най-добро качество на туристическия продукт, предлаган на достъпна цена.

Още новини за България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: туризъм в България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А па на Пампорово няма да стъпя вече.Това община Чепеларе направо са се самозабравили.Лев няма да им оставя никога вече.Ще има не чужденци,а български туристи да търсят там!Навремето като им казах и на тези от ''Златни пясъци'' и те ме гледаха тъпо,ама сега си хапят дупетата.Също и в Приморско с тези концесии за плажовете.И те ще има да чакат туристи.И там са едни фекалии дето се изливат в морето отврат!
26
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо чудно, каквито и да са *** руснаците, поне си идват с парите! Аз лично никога повече няма да стъпя в Пампорово или Банско ... с парите си отивам, а някакви мазни селчовци ми се дръвчат, паркирай там, ама не сядайте там .... Само Австрия и Франция, не е скъпо и условията са невероятни. Тази година имах работа за 10 дни в Бурса (Турция), тея дето ги нямах за хора, такъв невероятен комплекс и писти са си направили. За цени 30-40% от нашите! Нямам думи просто!
25
3
 
34
 
! Отговори
ВАРНА преди 12 години
И летния сезон ще е такъв...
24
2
 
50
 
! Отговори
Wan Dam преди 12 години
Преди 5 години за първи път ходих да карам в чужбина и от тогава тук карам един-два пъти на сезон. Няма един лев да им дам на тия ***. Във Франция една седмица каране на 300 км писти с включени транспорт, храна, спане и карта ми излиза общо 1000 лв, ако го закупя навреме. Един уикенд на Банско излиза 350. Чудя се как изобщо някви чужденци се навиват да дойдат тука...
23
2
 
42
 
! Отговори
мту преди 12 години
Докато принципа на хотелиерите е ден година храни ще има отлив и още как, отделно най - голямата простотия е с неорганизираниете парко места, не е реално да те рекетират по 10 лева за платен НЕОХРАНЯЕМ паркинг ако въобще се намерят свободни места. Пистите ни са супер ама всичко друго ни е по български за тва ще има отлив та и отгоре, пък и хич не е толкова евтино колкото го изкарват
22
3
 
27
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Хайде сега да не плащаме данъци на държавата, много сме зле няма пари. Този цирк се повтаря години наред. Само за един сезон като влязаха данъчните и приходите се оказаха 100 пъти по-високи от декларираните. В бранша ПОВЕЧЕТО са перачи на пари ограбени от ЦЕЛОКУПНИЯТ НАРОД. Това се доказа и от действиятя на Масларова. Медувпрочем тя защо се цепи от трибуната на Народното събрание а не е в затвора?
21
3
 
58
 
! Отговори
:) преди 12 години
Е как да идват. Тази година в Боровец, миналите в Банско навсякъде ме гледаха все едно съм ходеща касичка, едни озлобени, алчни погледи... Пред заведенията стоят ужасно облечени типове със криминален вид и те привикват. Влезеш ли - пица с диаметър 15см, полуфрабикат ти я пробутват за 15-20лв. В менюто пише "салата цезар..съставки: айсберг..." но явно мутрите не знаят какво е айсберг и какво е зелена салата. Доста съм ходил из Европа, но никъде не е било такава мизерия и ужасно отношение.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
schi i vidim letnijat sezon kak schte e nali osnovno na rumnzi i bulgari razchitat,do seg rabotiha s inerzija ot balkan turist ama tja sprja ha sega da gvi vidim bg turizum menidjurite ,deto edna zaplata ot 300lv daje ne davat a karat horata da ima rabotjat po 12 chasa
19
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
7% спад означава на всеки 100 седалки за лифта 7 да са празни и на всеки 100 легла в хотела 7 да са празни и на всяка кръчма със 100 места само 7 да не са заети.Е слабо ли е това?Те какво искат?И в криза!Ами ако свърши кризата,то трябва бой за места с наддаване да стане...Ненаситно е окото човешко ей.....
18
3
 
4
 
! Отговори
Sony преди 12 години
Namalial ,e she nemalee nie tuk kato nai-opravnite v Evropa psuvame i pliueme Rusnacite pak iskame sled tova da idvat v mizernata darjava narechena Balgaria.A dane govorim za mutrenskoto upravlenie na sashtata e niama da doidat osobeno sas rezila deto stana minalata godina na moreto.Ami BOJESTVENIA NI MINISTAR zashto ne vi dokara hamerikanci i ingilizi tezi deto im lijat zadnicite ama onezi ne sa glupavi oninkluziv i tezi ot strani targovcite da lapat papurki.Zaslujavame sadbata si.
17
3
 
10
 
! Отговори
язе преди 12 години
4-то место в света? Сигурно но отзад напред.
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако кажат сезона е силен и ще трябва да внасят яко данъци.така хем се оплакват хем скриват едни допълнителни 7%.И богатите обичат да се оплакват.Няма как иначе да жънат зимата нали?
15
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че какво да идват в ЖК Слънчев Бряг или в ЖК Банско? Хората искат природа, не някви скапани бетонни комплекси. Зада си починеш ти трябва горичка и чист въздух, не четири стени и дискотека ама на нашите *** това не мож го обясни. Огромни хотели, които ще стават все по-празни, колкото повече строят.
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бъдещето е в Туризма - Ще идват богатите туристи в Бананова Република България и ще ни снимат с iFon - ите - как пенсионерите успяват да съществуват с 150 лв. пенсия / как живеят хората в с.Бисер / забележителният национален парк в с.Катуница / резервата за индианци в кв.Столипиново и така .....
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
100-200 милиярда потънаха в стоящи 9 месеца паметници на простотията.
12
2
 
10
 
! Отговори
Журналя преди 12 години
Чудят се някои хора как да изкарат по някой лев. Същите новини имаше и за летния сезон: "Броя на чуждите туристи е намалял с 15% но пък престъпленията с/у туристи са спаднали с 10% което е голям успех :) :) :)
11
4
 
36
 
! Отговори
??? преди 12 години
Дебеловратите демократи-бизнесмени гонят туристите, а не скандали с полети или икономическата криза. Чудно е, че все още има туристи - толкова ли не разбраха, че в България всичко се бетонира, чалгаризира и мутизира?
10
2
 
46
 
! Отговори
резултати... преди 12 години
Това са резултатите от мутренската политика, идиотизма и алчноста на олигарси от рода на Цеко Минев и сие. Поломиха планините, изсякоха горите, държавата наля 3-4 милиона лв. в световната купа по ски...и резултатите все по-лоши !!!И кой е *** да дойде тук?! В Австрия при много по-добри условия с включен транспорт, ски карти, храна и нощувки е по-евтино !!!Тук те джобят навсякъде, пълно е с *** , а природата е на път да бъде унищожена от алчноста !!!
9
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
beautiful DANO FALIRA TAQ KURVENSKA DARJAVA DANO BOKO TIKVATA DA GO *** PUMQRSKA DARJAVA S HORATA MAR6AVI POMQRI DANO STANE ZEMETRESENIE QKO I DA ISTREPA SELQNITE KOITO VZEHA RABOTATA NA SOFQNCITE
8
5
 
24
 
! Отговори
... преди 12 години
Еййй това човешкото туроператоско око наяждане нема ей! Тия никога не са доволни даже и на покривите си да имат почиващи, пак сезона ще им е слаб! Тая лакомия и мизериа ще ни погуби!!! Я това, че сезона е бил слаб си е лъжа само преди месец казваха, че сезона бил мноого добър!