Румъния пусна Шеврон да рови за шистов газ

Споразуменията влизат в сила веднага и са за три находища
Обновена: 29 мар 2012 15:02 | 29 мар 2012 10:02,
194
Румъния пусна Шеврон да рови за шистов газ
Румъния пусна Шеврон. Снимка: Reuters

Румънското правителство одобри секретни споразумения с американската компания "Шеврон", съобщава в. "Гъндул".

Букурещ е одобрил договорите за концесия за изследване-развитие-експлоатация, сключени между Националната агенция за минерални ресурси и "Шеврон" - втората по големина петролна група в САЩ, за периметрите Вама Веке, Адамклиси и Костинещ.

Още по темата

Изданието посочва, че споразуменията са факт след среща на премиера Михай Ръзван Унгуряну с представители на американската компания и влизат в сила от 28 март.

След среща в началото на месеца между премиера и представители на "Шеврон", официални румънски източници заявиха, че американската компания иска да се подсигури, че може да започне тази година сондиране за шистов газ в Румъния в контекста на решението на България за анулиране договорките със София, припомня "Гъндул".

Вестникът посочва, че този въпрос е актуален и на ниво президентска администрация и припомня, че в речта си в парламента в началото на март президентът Траян Бъсеску за първи път говори за икономическия потенциал на експлоатацията на шистов газ в Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
2
 
11
 
! Отговори
Радослав Каменов преди 12 години
До 143. Разрешим ли добивът по тази технология в България, няма да остане народ. Кое е по-добре според тебе? Семейството ти да е здраво и сито,или резервоарът ти да е пълен. Кой ти каза че цените на газта,парното и бензина ще паднат ако си дадем земята?Почнат ли да дупчат е сигурно ,че ще изгубим хляба си,водата и здравето .Тази земя не е само наша ,тя е и на нашите деца.Израсъл съм беден,но въздухът и водата бяха горе -долу чисти.Колко от хората в България ползват парно?Какъв газ, кви пет лева?
132
0
 
8
 
! Отговори
Радослав Каменов преди 12 години
До 149. Първо-Добивът на шистов газ във САЩ СЕ СУБСИДИРА от държавата. Второ-Добивът на ш.г. във САЩ е ОСВОБОДЕН от данъци. Трето-Резервите от shale gas се ЗАВИШАВАТ ИЗКУСТВЕНО ,за да генерират по-голям поток от инвестиции. Четвърто-Енергийна независимост е постижима ЕДИНСТВЕНО ако ВЕИ се усвояват на 100% във съответната държава,ама понеже някой някъде осрал земята си,дай да направим и ние така.Пето-Най-*** е,че такива като теб се връзват на МНК,които наш гръб искат да напълнят гушата.
131
0
 
9
 
! Отговори
Радослав Каменов преди 12 години
До Едем. Не си прав брат. Сондажът във Рогозина го провежда фирма, регистрирана в Русия. Движението е срещу добивът на шистов газ по технологията за хидроразрив.Няма значение от къде е компанията-САЩ,Русия,Британия,Холандия ,Турция или Индокитай. "Шеврон" е най-много на фокус,понеже като Мултинационална компания са направили най-много бели: Еквадор ги осъди-те казаха "ще платим когато ада замръзне", Бразилия ги накара да преустановят дейност на територията си,във Нигерия ...списъкът е дълъг.
130
0
 
7
 
! Отговори
Радослав Каменов преди 12 години
До From Germany - Алоо Враца ,Добруджа-юг и Добруджа -север ги обединява един голям сладководен басейн на име Малмваланж, така че замърсяване там означава и замърсяване тука. Разрови се малко ,стига си чел "Моята борба".Fehrstehen Sie?
129
1
 
3
 
! Отговори
Радослав Каменов преди 12 години
До nedkodd - Германия традиционно е индустриална държава.Държавите които: изнасят суровини,преработват суровини и които най-вече ИМАТ СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО, собствена индустрия,и във които влизат повече пари,отколкото излизат е нормално да бъдат по-добре от нас. Половината вериги във България от типа на "МЕТРО",Кауфланд, Лидл и т.н. са регистрирани в Deutschland,и работата им е да преливат капитал от едната държава в другата. Може да се сетите от коя в коя ;) .
128
8
 
1
 
! Отговори
nedkodd преди 12 години
Защо Румъния,Украйна,Полша ,САЩ и.......още колко държави добиват и ще добиват шистов газ а наште русофили реваха до небето,а пък мой приятел беше миналата седмица в Германия и си купили от магазин яйца по 8 цента а в била в България са от 33 до 58 стотинки,та не мога да разбера защо фрау Елзе получаваща 1200евро пенсия дава 8 цента за 1 яйце а баба Мария с пенсия 90 евро купува яйцето по 25 цента а МИНИСТЪР МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ КАЗА,ЧЕ ТОВА БИЛО НОРМАЛНАТА ЦЕНА ЗА ЩАСТЛИВИ КОКОШКИ И..........
127
4
 
3
 
! Отговори
From Germany преди 12 години
Ало, екозащитници от Добруджа-юг, подпочвените води от Добруджа-север да не би да стоят на границата....*** сте и платени ***!
126
2
 
8
 
! Отговори
до 152 преди 12 години
досега от хамериканците сме само на загуба - югоембаргото, заразените с довят от Сърбия обеднен уран земи в северозападна България, разсипаната армия, неплащане на наеми за военните им бази..и сега, виждате ли, точно от Шеврон, дето разсипа природата на няколко държави в Латинска Америка ще сме на голяма изгода и печалба.
125
6
 
2
 
! Отговори
ЕДЕМ преди 12 години
Мдааа ние българите пак излезнахме най-умни.Американци,поляци,румънци абе загубенини народи-след 10 години само в пущинаци ще живеят,а ние ще се плицкаме в рая и ще им се смеем.Обаче като напънат за визи ние ще кажем НЕ ние ви предупреждавахме,но вие не слушате.Само една малка мисъл ме гложди - цялата ни проклета история е низ от грешни решения.Ама нищо важно е ШЕВРОН тези САТАНИ да не печелят.Да печели ГАЗПРОМ те са наши БРАТЯ.
124
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те румънците нали са по-прости от нас,та затова вече са по-добре,а ние ще си гнием в мизерията,защото сме все големи разбирачи.
123
0
 
8
 
! Отговори
до 143 преди 12 години
Полско яйце в България струва 11 ст старо и 15 ст прясно, а българското - 30 ст старо и 45 ст прясно. Я ми кажи сега как американците ще ни продават БЪЛГАРСКИЯ газ по-евтино от руския???????????????????????
122
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И ква стана тая Румъния май ще си стане енергийно независима , те вече разработват едно поле в черноморския шелф , спецовете казват че имало там 80 млрд м3 газ , това за ваше сведение би означавало за нас 25 години ще си вадят и шистов газ а ние ще духаме супата и ще гриземе както го правиме и сега ежедневно руското дръвче , честито ***.
121
1
 
9
 
! Отговори
до 143 преди 12 години
О, ще се спре, не думай!? И как ще спреш нещо, за което някой тлъст чичка с дебел портфейл е платил и очаква да изкара пари? Ти ли ще го спреш, когато са надупчили всичко и всичко е отровено, и за какво да ги спираш? Когато всичко се отрови все тая, така или иначе все едно си изрязал част от България и си я превърнал в Ада, мислиш ли, че ти например можеш да поемеш отговорността за този експеримент, би ли заложил живота си и семейството си зад този опит? Би ли жертвал тях?А защо го правиш с БГ?
120
7
 
15
 
! Отговори
Тъпи мамалигари преди 12 години
Ще си отровят земята от алчност. Газта след година, 5 или десет ще свърши, а ЗЕМЯТА ОСТАВА ОТРОВЕНА ЗА ХИЛЯДОЛЕТИЯ.Внуците никога няма да им простят, ще ги проклинат завинаги.
119
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
цената на бензина имала връзка с Русия ? да бе, а защо в Италия в момента бензина е 2 евро ??? я се освестете за малко
118
2
 
14
 
! Отговори
Стоимен до 143 преди 12 години
Анонимни ми приятелю,вредите са стотици и са доказани.Друг е въпросът,че фирми като "Шеврон" са нахални и не се отказват,и че промиват мозъците на хората със своите пари.Когато обаче те им се навият,колкото и пари да имат,няма да могат да си купят чиста природа.Все едно да отидеш да живееш в Припят-рано или късно умираш!И тези високи цени са заради това,че само сумтим зад мониторите,а не правим нищо съществено!Когато някой надигне глава,народът му я отсича,защото сме стадо.Трябва друго мислене!
117
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
ами всичко които живеем наблизо до сондажите си вдигаме децата и идваме в София. елате вие на живеете тук.
116
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един ден това ще се случи и в Б-я. Всичко ново е имало противници. Ако е вредно ще се спре, но засега се ползва и няма доказани вреди. Загубата е за нас. Интересите това да не се случи са на Русия, за да ни продават скъп газ, а цената я плащаме ние - народа. Виока цена на тока, висока цена на парното, висока цена на бензина
115
1
 
12
 
! Отговори
до 123 преди 12 години
Не може, а ще бъдат най-търсената "стока". Всички доклади, проучвания и прогнози сочат, че питейната вода и храните за населението ще са дефицит само след още 20-на години. Затова аз съм на мнение, че България трябва да поеме в посока - Рай, чисти планини и води, земеделие, ВЕИ, животновъдство и туризъм. Имаме голям потенциал в тази посока, море, планина, минерални извори, и т.н.
114
1
 
12
 
! Отговори
до 138 преди 12 години
Винаги съм съжалявала хора като теб - мислите само как да си напълните търбусите, да си карате трошката без пари, и да ходите по потници вкъщи зимата. Явно такива като теб отдавна са изпаднали от еволюцията на човешкия вид. Всички търпим лишения, но човек винаги трябва да разсъждава - кое е по-важно, а не след него и потоп - като ***.

Спонсорирани публикации