В случая с Белене може прецаканите да сме ние

Дали ще постигнем енергийна независимост от Русия?
Обновена: 29 мар 2012 15:01 | 29 мар 2012 13:03,
90

В крайна сметка решението на правителството на Бойко Борисов е проектът да бъде прекратен.

Интересното е, че едни от основните мотиви за това решение всъщност са близки с изказваните от премиера през последните две години аргументи в подкрепа на изграждането на централата. Преди Борисов неведнъж заявяваше, че без АЕЦ Белене токът у нас ще стане непосилно скъп както за населението, така и за бизнеса. Вчера обаче министър-председателят обяви, че АЕЦ Белене би била много скъпа за България.

Борисов посочи цена от близо 10 млрд. евро, която би достигнала централата заедно с лихвите по евентуалния заем от Русия за строителството й. Не стана ясно как премиерът или съветниците му по въпроса са стигнали до цитираната цифра, след като самият Борисов и вчера отново повтори, че така и не се е постигнато съгласие с руските партньори колко точно е окончателната цена на централата.

Освен това, доскорошният министър Трайчо Трайков или друг представител на правителството досега не беше твърдял, че сме съгласни или обмисляме сериозно да вземем руски заем, а само че въпросът би могъл да се обмисли при определени условия.

Сигурно е, че ако правителството и в частност Националната електрическа компания (НЕК) са искали сериозно да търсят външно финансиране, досега да са го намерили – което значи че или не е търсено такова финансиране, или не са били предоставени по-добри условия по заема от руските.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

« Предишна12


90
Още по темата: АЕЦ БеленеАЕЦ Козлодуй
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
ivelinovaiveta преди 11 години
referendumbelene/?page_id=2
70
1
 
2
 
! Отговори
БОЙКО БОРИСОВ преди 12 години
Продавам реактор Хибриден като хибридната ми глава. атомен руско производство, нов неползван 1000 MWata. Доставка веднага. ЦЕНА - кой колкото даде. Записвания за среща с кандидат купувачи - София министерски съвет втори етаж у ляво ст.205. Запитвания на телефоните на министерски съвет.
69
2
 
4
 
! Отговори
Не на Белене! Оле! преди 12 години
Чудно ми е как ги изчислихте тези 70-80% "твърдо за строителството" ??! Изобщо не вярвам че толкова голям процент българи са глупави. Всички знаем, че социологическите проучвания се нагласят с хитро зададени двусмислени въпроси, за да могат после да си тълкуват резултатите както им изнася. Идвали са и у нас :) Браво на Борисов за това решение!
68
1
 
4
 
! Отговори
Def преди 12 години
Е много ясно е че ще сме ние. И преди 100 години *** политици ни въвличат в 3 войни, а после репарациите ги плаща бедния народ. И сега 22 години *** политици ни натрисат нови и нови борчове.
67
4
 
4
 
! Отговори
Кънчо преди 12 години
Тиквата и *** безмозъчници около него направиха поредното навеждане със свалени *** пред САЩ за сметка на народа. Долни продажници! Позор!
66
2
 
3
 
! Отговори
old smuggler преди 12 години
господин 81.......сега разбирам защо отдавна всичко е загубено.......явно всички антикУмонисти са със същото ниво на интелигентност като теб.......дано и енергийния регулатор като чете писанията Ви, не УСКАПЯВА ел.енергия повече"Пази Боже сляпо да прогледа"
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
РФ губи позиции на Балканите и за това са си виновни самите те - опитват се да ни цакат с топла бира, аматьорска работа.
64
9
 
6
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
Въобще не сме прецакани.Тока и сега е евтин,но от енергиният регулатор ни го ускапяват 10 пъти отгоре.И след колко години щяхме да избием тези пари.след поне 20.А страните от африка и без атомни електроцентрали с всеки изминал ден се развиват все повече.
63
7
 
1
 
! Отговори
до 78 преди 12 години
Другарю Путин, и тук ли се довлече да драскаш? Давай, другарю, громи смело враговете, тези долни империалисти (оппа, сега ползвате термина 'комунисти'), бъди винаги верен на Партията си! По-объркано същество от теб психиатрите надали могат да намерят :)))) Всъщност, вероятно вожда ти Борисов може да ти съперничи по неадекватност :)
62
2
 
8
 
! Отговори
ред преди 12 години
С АЕЦ БЕЛЕНЕ ЗАВИСИМИ БЕЗ АЕЦ БЕЛЕНЕ 2 ПЪТИ ЗАВИСИМИ, ЧЕСТИТО НА ТУРСКИТЕ И РУМЪНСКАТА ЦЕНТРАЛИ КОИТО СИ ОСИГУРИХА ПАЗАРИ ЗА НАША СМЕТКА КАТО НЕ ТИ Е ИЗГОДНО С РУСИЯ НАПРАВИ ГО С ДРУГА ДЪРЖАВА,НАПРАВИ ТАКА ЧЕ ДА Е ИЗГОДНО ЗАГРОБИХМЕ 1,4 МЛРД. ЕВРО И ВСЕ ЕДНО НИЩО НЕ Е СТАНАЛО НА АЗ КАЗВАМ ЧЕ АЕЦ БЕЛЕНЕ ЩЕ СЕ СТРОИ АКО НЕ СЕГА ПО НАТАМ ГАРАНЦИЯ ЗАЩОТА КАТО ПРОДЪЛЖАТ ДА НИ ВДИГАТ ТОКА НА ВСЕКИ 3 МЕСЕЦА НЯМА ДА ИМАТЕ ПРАВО ДА РЕВЕТЕ ,СЛЕД 5-6 ГОДИНИ ЦЕНАТА НА ТОКА ЩЕ СТИГНЕ ТАЗИ НА АЕЦ БЕЛЕНЕ -***
61
11
 
7
 
! Отговори
Распутин with IQ146! преди 12 години
АЕЦ-Белене беше касичка, създадена от КРАДЦИТЕ на съвременна България за финансиране на личните разходи на същите и нелегалната им политическа дейност.Грешката на КРАДЦИТЕ бе, че никой от тях не е очаквал, че вместо да седнат на софрата и да КРАДАТ, Борисов и Дянков(най-вече) ще задават въпроси за цена, ефективност и други подобни дреболии. Тук въпросът с привличане на ИНВЕСТИТОР беше от изключителна важност! И то инвеститор, финансиращ ЦЕЛИЯ ПРОЕКТ, а не само неговата част от съсобствеността. Предвид това, че БЪЛГАРИЯ НОСИ РИСКА от евентуална ЯДРЕНА КАТАСТРОФА, нашият дял НЕ МОЖЕШЕ ДА БЪДЕ ПОД 51%! И ето ги условията 51% за България и 100% финансиране на проекта от бъдещия ИНВЕСТИТОР! Ако намереха такъв ИНВЕСТИТОР( при тези условия се замислям дали би ми попречило, май не, този ИНВЕСТИТОР да бъде и руски...), да заповядат да се обсъжда договора по същество. Намериха ли? Не! Балъци по света няма, вкл. и руснаците не са такива. На тях им дай някоя далавера - като доставки на газ за $600/1000куб...
60
3
 
20
 
! Отговори
НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА преди 12 години
Този глупав и продажен премиер превърна живота на българина в една огромна лъжа. Такова чудо не се е раждало, няма и да се роди! Но в случая той не е виновен. Просто американския посланик и Хилари Клинтън си свършиха ПЕРФЕКТНО работата. От него се искаши само да изпълни тяхната воля. Нищо повече.
59
2
 
16
 
! Отговори
чочо преди 12 години
Не "МОЖЕ ДА СМЕ ПРЕЦАКАНИ", "А СМЕ!"
58
2
 
19
 
! Отговори
аз преди 12 години
Винаги ще бъде прецакван народът, докато на власт е групировката герб и нейният вожд Бойко Винетуто!
57
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е как ще греша за Кремиковци, същатата боза като проекта Белене,мястото е избрано еднакво лошо и при двата проекта,и двете са плодове на българо-руската нерушима дружбаКремиковци винаги е бил на загуба, построен е за да има повече пролетарии в Софиямилиарди хвърление на вятъра от неграмотни комунистиБелене се случи защото никой не си взе поука от грешките с Кремиковци
56
1
 
18
 
! Отговори
faust преди 12 години
във всички случаи сме прецакани.... особено със Бойко и без Белене...да си го кажем честно
55
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато руските фирми се държат като нео-колонизатори у нас ще охлаждат таратора. Загубиха нефтопровода, загубиха централата, загубиха влияние и още губят ако продължават по така.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какво "може, прецакани сме от всякъде, ама на кого ли му пука ...
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Познайте ,кой е прецакан.Ти си прецакан, колега и аз.Не знам какъв си и кой си ,но и аз съм като тебе.Искам да живея достойно и честно.Това ли ни предлагат? Нали ГЕРБ дойдоха с този лозунг и ние ли ги подкрепихме?Какво направиха за 3 години- оправдания,цени и лъжи.Някой ще си купи от Русия и ще си има частна газова,а може би и това е причината- Русия има сигурно вече поръчана такава и няма да възрази да продаде двойно.
52
3
 
20
 
! Отговори
До 65 преди 12 години
65, грешиш. Случаите с Белене и Кремиковци са много различни. С Кремиковци беше зле, но без Кремиковци беше по-зле. При Белене е съвсем друго - с Белене е добре, без Белене е зле.Бе Белене какво става - по-неекологични източници на ток, по-голямо замърсяване на природата, по-скъп ток, внос на ток вместо износ, криза в икономиката поради липса на валутни постъпления от износ при все по-голя внос, ...

Спонсорирани публикации