В случая с Белене може прецаканите да сме ние

Дали ще постигнем енергийна независимост от Русия?
Обновена: 29 мар 2012 15:01 | 29 мар 2012 13:03,
90
В случая с Белене може прецаканите да сме ние
Площадката в Белене. Снимка: Reuters

Решението дали ще се реализира проекта АЕЦ Белене най-после беше взето. Вчера премиерът Бойко Борисов обяви официално, че правителството се отказва от изграждането на втора атомна централа. Последва „лавина” от коментари от представители на политически партии. Оказа се, че освен ГЕРБ само „сините” подкрепят това решение.

Ще припомним, че при проучвания на общественото мнение у нас преди 3-4 години 70-80% от запитаните подкрепяха твърдо строителството на нова атомна централа. След аварията в японската атомна централа при опустошителното земетресение миналата пролет подкрепата за АЕЦ Белене намаля, но пак беше над 50-60%, каквато вероятно е и сега.

Позицията на онези, които защитават проекта, се базира на очакванията, че след няколко години е твърде възможно да се наложи да внасяме електроенергия. Като аргумент се посочва и това, че без втората централа страната ще се лиши от десетки милиони лева приходи от износ на ток, а цените на електроенергията същевременно ще тръгнат устремно нагоре, което ще забави развитието на икономиката ни като цяло.

Другата гледна точка е свързана основно с два въпроса - енергийната независимост на страната ни и рисковете, които крие ядрената енергетика като цяло. В първата насока са опасенията, че ставаме прекалено зависими от Русия заради руските реактори, а във втората - че евентуална авария би имала катастрофални последствия както за хората и природата, така и за финансовото състояние на страната. Друг е въпросът, че според последните изключително строги изисквания за безопасност на ядрените реактори, вероятността за авария практически е сведена до нула.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


90
Още по темата: АЕЦ БеленеАЕЦ Козлодуй
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
ivelinovaiveta преди 11 години
referendumbelene/?page_id=2
70
1
 
2
 
! Отговори
БОЙКО БОРИСОВ преди 12 години
Продавам реактор Хибриден като хибридната ми глава. атомен руско производство, нов неползван 1000 MWata. Доставка веднага. ЦЕНА - кой колкото даде. Записвания за среща с кандидат купувачи - София министерски съвет втори етаж у ляво ст.205. Запитвания на телефоните на министерски съвет.
69
2
 
4
 
! Отговори
Не на Белене! Оле! преди 12 години
Чудно ми е как ги изчислихте тези 70-80% "твърдо за строителството" ??! Изобщо не вярвам че толкова голям процент българи са глупави. Всички знаем, че социологическите проучвания се нагласят с хитро зададени двусмислени въпроси, за да могат после да си тълкуват резултатите както им изнася. Идвали са и у нас :) Браво на Борисов за това решение!
68
1
 
4
 
! Отговори
Def преди 12 години
Е много ясно е че ще сме ние. И преди 100 години *** политици ни въвличат в 3 войни, а после репарациите ги плаща бедния народ. И сега 22 години *** политици ни натрисат нови и нови борчове.
67
4
 
4
 
! Отговори
Кънчо преди 12 години
Тиквата и *** безмозъчници около него направиха поредното навеждане със свалени *** пред САЩ за сметка на народа. Долни продажници! Позор!
66
2
 
3
 
! Отговори
old smuggler преди 12 години
господин 81.......сега разбирам защо отдавна всичко е загубено.......явно всички антикУмонисти са със същото ниво на интелигентност като теб.......дано и енергийния регулатор като чете писанията Ви, не УСКАПЯВА ел.енергия повече"Пази Боже сляпо да прогледа"
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
РФ губи позиции на Балканите и за това са си виновни самите те - опитват се да ни цакат с топла бира, аматьорска работа.
64
9
 
6
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
Въобще не сме прецакани.Тока и сега е евтин,но от енергиният регулатор ни го ускапяват 10 пъти отгоре.И след колко години щяхме да избием тези пари.след поне 20.А страните от африка и без атомни електроцентрали с всеки изминал ден се развиват все повече.
63
7
 
1
 
! Отговори
до 78 преди 12 години
Другарю Путин, и тук ли се довлече да драскаш? Давай, другарю, громи смело враговете, тези долни империалисти (оппа, сега ползвате термина 'комунисти'), бъди винаги верен на Партията си! По-объркано същество от теб психиатрите надали могат да намерят :)))) Всъщност, вероятно вожда ти Борисов може да ти съперничи по неадекватност :)
62
2
 
8
 
! Отговори
ред преди 12 години
С АЕЦ БЕЛЕНЕ ЗАВИСИМИ БЕЗ АЕЦ БЕЛЕНЕ 2 ПЪТИ ЗАВИСИМИ, ЧЕСТИТО НА ТУРСКИТЕ И РУМЪНСКАТА ЦЕНТРАЛИ КОИТО СИ ОСИГУРИХА ПАЗАРИ ЗА НАША СМЕТКА КАТО НЕ ТИ Е ИЗГОДНО С РУСИЯ НАПРАВИ ГО С ДРУГА ДЪРЖАВА,НАПРАВИ ТАКА ЧЕ ДА Е ИЗГОДНО ЗАГРОБИХМЕ 1,4 МЛРД. ЕВРО И ВСЕ ЕДНО НИЩО НЕ Е СТАНАЛО НА АЗ КАЗВАМ ЧЕ АЕЦ БЕЛЕНЕ ЩЕ СЕ СТРОИ АКО НЕ СЕГА ПО НАТАМ ГАРАНЦИЯ ЗАЩОТА КАТО ПРОДЪЛЖАТ ДА НИ ВДИГАТ ТОКА НА ВСЕКИ 3 МЕСЕЦА НЯМА ДА ИМАТЕ ПРАВО ДА РЕВЕТЕ ,СЛЕД 5-6 ГОДИНИ ЦЕНАТА НА ТОКА ЩЕ СТИГНЕ ТАЗИ НА АЕЦ БЕЛЕНЕ -***
61
11
 
7
 
! Отговори
Распутин with IQ146! преди 12 години
АЕЦ-Белене беше касичка, създадена от КРАДЦИТЕ на съвременна България за финансиране на личните разходи на същите и нелегалната им политическа дейност.Грешката на КРАДЦИТЕ бе, че никой от тях не е очаквал, че вместо да седнат на софрата и да КРАДАТ, Борисов и Дянков(най-вече) ще задават въпроси за цена, ефективност и други подобни дреболии. Тук въпросът с привличане на ИНВЕСТИТОР беше от изключителна важност! И то инвеститор, финансиращ ЦЕЛИЯ ПРОЕКТ, а не само неговата част от съсобствеността. Предвид това, че БЪЛГАРИЯ НОСИ РИСКА от евентуална ЯДРЕНА КАТАСТРОФА, нашият дял НЕ МОЖЕШЕ ДА БЪДЕ ПОД 51%! И ето ги условията 51% за България и 100% финансиране на проекта от бъдещия ИНВЕСТИТОР! Ако намереха такъв ИНВЕСТИТОР( при тези условия се замислям дали би ми попречило, май не, този ИНВЕСТИТОР да бъде и руски...), да заповядат да се обсъжда договора по същество. Намериха ли? Не! Балъци по света няма, вкл. и руснаците не са такива. На тях им дай някоя далавера - като доставки на газ за $600/1000куб...
60
3
 
20
 
! Отговори
НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА преди 12 години
Този глупав и продажен премиер превърна живота на българина в една огромна лъжа. Такова чудо не се е раждало, няма и да се роди! Но в случая той не е виновен. Просто американския посланик и Хилари Клинтън си свършиха ПЕРФЕКТНО работата. От него се искаши само да изпълни тяхната воля. Нищо повече.
59
2
 
16
 
! Отговори
чочо преди 12 години
Не "МОЖЕ ДА СМЕ ПРЕЦАКАНИ", "А СМЕ!"
58
2
 
19
 
! Отговори
аз преди 12 години
Винаги ще бъде прецакван народът, докато на власт е групировката герб и нейният вожд Бойко Винетуто!
57
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е как ще греша за Кремиковци, същатата боза като проекта Белене,мястото е избрано еднакво лошо и при двата проекта,и двете са плодове на българо-руската нерушима дружбаКремиковци винаги е бил на загуба, построен е за да има повече пролетарии в Софиямилиарди хвърление на вятъра от неграмотни комунистиБелене се случи защото никой не си взе поука от грешките с Кремиковци
56
1
 
18
 
! Отговори
faust преди 12 години
във всички случаи сме прецакани.... особено със Бойко и без Белене...да си го кажем честно
55
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато руските фирми се държат като нео-колонизатори у нас ще охлаждат таратора. Загубиха нефтопровода, загубиха централата, загубиха влияние и още губят ако продължават по така.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какво "може, прецакани сме от всякъде, ама на кого ли му пука ...
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Познайте ,кой е прецакан.Ти си прецакан, колега и аз.Не знам какъв си и кой си ,но и аз съм като тебе.Искам да живея достойно и честно.Това ли ни предлагат? Нали ГЕРБ дойдоха с този лозунг и ние ли ги подкрепихме?Какво направиха за 3 години- оправдания,цени и лъжи.Някой ще си купи от Русия и ще си има частна газова,а може би и това е причината- Русия има сигурно вече поръчана такава и няма да възрази да продаде двойно.
52
3
 
20
 
! Отговори
До 65 преди 12 години
65, грешиш. Случаите с Белене и Кремиковци са много различни. С Кремиковци беше зле, но без Кремиковци беше по-зле. При Белене е съвсем друго - с Белене е добре, без Белене е зле.Бе Белене какво става - по-неекологични източници на ток, по-голямо замърсяване на природата, по-скъп ток, внос на ток вместо износ, криза в икономиката поради липса на валутни постъпления от износ при все по-голя внос, ...

Спонсорирани публикации