Десетки хиляди руснаци участват в Марша на милионите

"Русия ще бъде свободна", скандират протестиращите в Москва
Обновена: 12 юни 2012 15:55 | 12 юни 2012 15:16, Елка Василева
197
Десетки хиляди руснаци участват в Марша на милионите
В Москва се провежда Марш на милионите. Снимка: Reuters

Хиляди руски граждани скандират днес "Русия ще бъде свободна" по време на т. нар. Марш на милионите по улиците на Москва в знак на протест срещу управлението на президента Владимир Путин, предадоха информационните агенции.

Според изявление на лидера на Левия фронт Сергей Удалцов, цитирано от АФП, участниците в марша са над 100 хиляди при заявени пред властите 50 хиляди. ИТАР-ТАСС цитира данни на столичната полиция за около 20 хиляди участници към 14 часа московско време.

Още по темата

В 15 ч. московско време на булевард "Академик Сахаров" започна митинг, който бе открит от Удалцов. Той предложи да бъдат организирани безсрочни народни събрания с настояване за освобождаване на задържаните активисти на опозицията. Идеята е тези събрания да започнат на 7 октомври, тоест на рождения ден на Владимир Путин.

Съпредседателят на движението ПАРНАС Борис Немцов каза пред събралите, че руската конституция трябва да се промени, като бъде засилена ролята на парламента.

Протестното шествие и митингът се провеждат ден след поредица обиски в жилищата на опозиционни лидери и след влизането в сила на новото законодателство, предвиждащо големи глоби за нарушения на обществения ред.

Посрещнати от проливен дъжд, мнозина от демонстрантите се шегуваха, че дъждът е поръчан от президента. Те развяваха знамена и скандираха "Русия без Путин" въпреки отсъствието на лидерите, които днес са в Следствения комитет за разпити във връзка с вчерашните обиски.

Удалцов пренебрегна призовката на следователите с мотива, че е сред организаторите на днешната протестна проява и не може да отсъства от нея, предаде Ройтерс.

Опозиционният депутат Иля Пономарьов заяви пред Ройтерс, че числеността на демонстрантите възлиза на 60-70 хиляди. Полицаи с шлемове са разположили метални заграждения по протежение на шествието, но полицейското присъствие е по-малко в сравнение с предишни протестни акции на руската опозиция.

За по-късно днес са предвидени и митинги в подкрепа на Путин, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези няколко хиляди може за някой да са впечатляващи, но изборите показаха реално какви са теченията в Русия. 10 000 - 100 000 човека на фона на 143 млн население е несъизмеримо. А иначе от тези цветни революции ми писна. Вече я видях нашата и ми се гади. Както каза сегашния вожд - за Висшите чиновници двойни заплати, а за другите нема.
83
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Почнаха да прояждат Русия отвътре - ЦРУ отделя стотици милиони за изхранване на подривни структури, подобни на нашия "Атлантически клуб".А пък вчера спипаха "независимата" Ксения Собчак с 1,5 млн. евро, разпределени в торбички - малка благодарност към т.нар. "опозиционири" за организацията на днешния митинг :)
82
4
 
7
 
! Отговори
Марш за милиони $-ри преди 11 години
Вчера им конфискуваха 1,5 млн евра сложени в пликове, така че от "Поход на/за милионите" стават "Шествие на седерушките"(20 000 на брой).;-))
81
5
 
8
 
! Отговори
до 112 преди 11 години
Е, вие пък вашите деца ги пускате да мият чинии в Ню Йорк на новите ви господари. И карате изгнилите им капиталистически трошки за по 2000 доалра. Много ви харесва да сте робите на чичо Сам. Честито !
80
4
 
12
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Хиляди руснаци участват в марш на милиони?!?! Някакси не го разбирам.
79
4
 
5
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
DNES.BG - пак пишете за Русия, а за световната суперсила САЩ - нищо! Мръсни комунисти!
78
3
 
6
 
! Отговори
До 99 преди 11 години
За разлика от теб с промитото мозъче, колкото лешник, гледаме руски филми. Защото за разлика от холивудските помии, които се изливат напоследък, поне имат смисъл. Аз с най-голямо удоволствие бих си пратила децата да следват в Русия, но ми е много тънък джоба. А той отъня още повече под мъдрото ръководство на тиквата-слънце.
77
3
 
11
 
! Отговори
РУСОФИЛ преди 11 години
ЦРУ ПРАВИ КАКВОТО СИ ЩЕ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА.ТЕ ОБЯВИХА ЦЕЛИЯ СВЯТ ЗА ТЕРИТОРИЯ, КЪДЕТО СА ЗАСТРАШЕНИ ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ.КЪДЕ Е МОСКВА, КЪДЕ Е ВАШИНГТОН. НАЙ-ГЛУПАВА Е Т,НАР.ПЛАТЕНА ОТ ЦРУ,МИ 5, МОСАД РУСКА ОПОЗИЦИЯ,НАЧЕЛО С"ЛЕВИЯ" ФРОНТ.ЗАТОВА ПУТИН ДА ГИ СВИЕ И ДА ГИ ПОСТАВИ,КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО.ПУТИН Е ОТГОВОРЕН ЗА ЦЯЛА РУСИЯ.ЕДИНИЯ ОТ ВОДАЧИТЕ НА МИТИНГА Е ЕВРЕИНА МИЛИАРДЕР В $ БОРИС НЕМЦОВ.ВИЖТЕ НАС ДОКЪДЕ НИ ДОКАРАХА "ДЕМОКРАТИТЕ" НА ЧИЧО САМ-АНАРХИЯ,НЕЧУВАНА БЕДНОСТ И НИКАКВА ДЕМКРАЦИЯ.
76
1
 
5
 
! Отговори
Сталин преди 11 години
А по-точно? Хайде азще кажа - 18 000 има-няма... Големи сте смешници "Днес"!
75
2
 
8
 
! Отговори
До 101 преди 11 години
Точно така. В дома на Собчак са намерени 1,5 милиона евро. Прокуратурата каза, че ще разследват от къде са тези пари.
74
4
 
11
 
! Отговори
Русофил преди 11 години
Няма империя, където да има демокрация. Западните *** да си видят тоталитарните общества, където юдеите контролират всичко - от това какво ще ядеш, до това какво имаш право да говориш. Демокрация може да има в Лихтенщайн.
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а в щатите започват протести за демократизиране на политическата система и въвеждане на преки избори за президент
72
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единствената причина, поради която демокрацията у нас победи е, че физически сме в Европа и големите сили нямат интерес от комунистическа България. Ако работата опреше до българския селянин, още щеше да сме не под комунистическо, ами направо под турско робство.
71
1
 
5
 
! Отговори
Чемпиън преди 11 години
Абе то хубаво ще разкарат Путин, ама после трябва да намерят начин да изкарват месеца със 100 $ и да плащат.
70
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На Путин вече му остава само да възтанови лагера "Гулак" !
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
evala!
68
3
 
7
 
! Отговори
до Пише ли се за.. преди 11 години
след наследието на мафиотските групировки и финансовите кланове, създадени по времето на щедро финансираните от запада и хамерика Горби и Елцин, просто нема начин рязко и отведнъж да бъде сменен курса на управление и разграбването на една огромна и богата на природни ресурси страна. още е началото е имало четири опита за убийство на Путин.колкото до умствения багаж на възторжените хамериканофили, явно e, че той напълно липсва, освен ако не са ***, за които единствено са "загрижени" USA
67
4
 
10
 
! Отговори
Гари Каспаров преди 11 години
Аз пък, вместо да си гледам шаха и аз съм против Путин. Нали в мен тече еврейска кръв, искам да съсипя тази държава Русия. Толкова ми е хубаво, че съм троянския кон в тази страна - няма нищо по-прекрасно от това да работя за западните ми господари и за величието на ***.
66
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Русия също е част от западната цивилизация от поне няколко века, невежи такива. Ако това, което прави Путин бъде направено в Бг от някой (изберете си Бойко, Станишев , т.н.) ще пропищите на умряло.
65
17
 
6
 
! Отговори
Прелюбопитна история преди 11 години
На руснаците като дошли 1944 в България, им казали да казват, че всичко в Русия го има и е голямо и хубаво.Българите бързо се усетили и почнали да ги бъзикат -- на въпроса "есть ли у вас тахтаби"отговора бил "есть, мнохо и все такие болшие и хорошие"Та и сега пишман русофилите -- каквото и да се случва в Русия все е за хубаво.Болни мозъци, не виждате ли, че тази алкохолизиран народ си отива, малкото свободомислеши се борят да го спасят, но излиза ли се на глава с КГБ. Русия сега е Сирия