Ще му се размине ли на Башар Асад за убийствата?

"Йеменска" сделка не би била възможна в Сирия без участието на Русия
Обновена: 12 юни 2012 15:02 | 12 юни 2012 11:54, Елка Василева
138
Ще му се размине ли на Башар Асад за убийствата?
Башар Асад. Снимка: архив, Reuters

Ще се допусне ли на сирийския президент Башар Асад да му се размине за масовите убийства, както стана с баща му преди 30 години? Някои от обсъжданите сега идеи може да значат именно това - "златен парашут" за изгнание в чужбина. Без обвинения във военни престъпления, без съдебно преследване, без съдебен процес, пише Ройтерс.

За разлика от сваления египетски диктатор Хосни Мубарак, който на 2 юни беше осъден на доживотен затвор, и за разлика от либийския Муамар Кадафи, който беше убит от бунтовниците, Асад "ще предаде властта и ще напусне Сирия". Именно това каза държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън след среща на външните министри на арабски и западни страни в Истанбул.

Идеята е известна като "йеменско решение" и беше лансирана от американския президент Барак Обама на срещата на Г-8 през май. Това е алюзия за споразумението, след което на йеменския президент Али Абдула Салех беше предоставен имунитет срещу съдебно преследване за убийствата на протестиращи. В замяна той предаде властта на вицепрезидента и обяви намерението си да замине в изгнание в Етиопия.

Подобна сделка не би била възможна в Сирия без участието на Русия - най-големият оръжеен доставчик на режима на Асад и другите му двама основни поддръжници, Китай и Иран. Ето защо бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан и понастоящем специален пратеник на световната организация и на Арабската лига за Сирия излезе с предложение за създаване на "контактна група", която да сложи край на конфликта, отнел досега живота на най-малко 10000 души.

Тази група ще включва петте постоянни държави членки с право на вето в Съвета за сигурност - където Русия и Китай блокираха приемането на строги мерки срещу Сирия, както и "страни с реално влияние върху положението, страни, които могат да повлияят на всеки един от враждуващите лагери – сирийското правителство и опозицията", каза Анан в ООН. "Като важна за региона страна се надявам, че Иран ще бъде част от решението".

Клинтън отхвърли това предложение, заявявайки, че Иран помага за оставането на режима на Асад на власт и затова той е част от проблема. Разбира се, същото се отнася и за Русия и Китай, но участие на Техеран би скарало Вашингтон с близкия му съюзник Израел и би направило Обама уязвим за обвинения, "че показва слабост по отношение на Иран", което е неприемливо в разгара на кампанията му за преизбиране.

Ако предложението на контактната група в крайна сметка доведе до изгнание на сирийския президент - а в това има доста голяма условност - къде би отишъл той?

Според доста добре осведомения коментатор на в. "Вашингтон пост" Дейвид Игнейшъс Русия му е предложила убежище и витаят слухове, че Асад вече е прехвърлил в Москва сирийски авоари на стойност 6 милиарда долара.

Всичко зависи от Русия, а не от САЩ. Както каза Фолкер Пертес, експерт по Близкия изток и ръководител на Германския институт за международна сигурност в Берлин: "Докато Москва не каже на Асад, че играта е свършила и че единствено споразумение за оттеглянето му ще гарантира неговата сигурност и тази на поддръжниците му, той е малко вероятно да се почувства наистина изолиран".

Трудно е да се преглътне идеята сирийският лидер да си тръгне безнаказано след 15 месеца на брутални репресии срещу несъгласните и серията от кланета, които станаха причина за възмущение и осъдителни изказвания, вариращи от "отвратителни" и "подли" до "неописуемо варварство".

Но вербалното възмущение не сваля диктатори, ефектът на икономическите санкции за промяна на поведението е ограничен, както показва случаят с Иран, а във Вашингтон и в други столици липсва каквото и да било желание за военна намеса.

Ако на Башар му се размине за убийствата, той ще довърши семейната традиция. Баща му Хафез, от когото той наследи властта, управляваше с масови убийства в още по-големи мащаби.

Макар че Близкият изток като цяло е осеян с места, на които се били извършвани кланета, начинът, по който Хафез ал Асад се разправи с несъгласните от Мюсюлманските братя в град Хама се откроява.

На 2 февруари 1982 г. нападение на армията срещу скривалище на нелегалните Мюсюлмански братя стана причина за сражения в града. Правителството отвърна, като обкръжи Хама с танкове и артилерия и разруши гъсто населения град след 27-дневна операция, довела до смъртта на 10 до 30 хиляди души, в зависимост от това на чии данни вярвате.

Клането до голяма степен остана незабелязано, скрито в една епоха без мобилни телефони, чрез които в интернет да се публикуват видеозаписи, за да може целият свят да види. През 1982 г. арабските съседи на Сирия запазиха мълчание, а реакцията на Запада беше вяла. Страната му се успокои и уплаши, а Хафез остана на власт още 18 години. Той почина от белодробно заболяване. Брат му Рифаат, който ръководеше операцията в Хама, живее комфортно старините си в Лондон.

За разлика от тогава тази седмица имаше вълна от изявления срещу две кланета в Сирия, както и предишните седмици, съдържащи призиви да се потърси отговорност на виновните за това. В изказванията се говореше за наказание за хората, които са влизали по домовете и са разстрелвали и намушквали цели семейства, а не за ръководството в Дамаск, от чието име са били извършвани убийствата.

Башар Асад има доста неща, от които да се страхува в страна, която все повече върви към открита религиозна война, но изглежда Международният наказателен съд в Хага не е едно от тях.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СИРИЯ Е САМО ЕДНО ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ЛИБИЯ !!! ПРИЛИКАТА Е УНИКАЛНА...
113
2
 
7
 
! Отговори
др. Ред преди 11 години
В Сирия, както и в Либия, Ирак, Афганистан, а преди това в Югославия - вони на американска престъпна политика. *** американски политици се изучиха да създават вътрешно държавно напрежение и конфликти, като за целта не подбират средства, не се спират и пред убийството на невинни жени, деца и старци и всичко това го приписват на управляващия елит. Единствено в Русия опитите им за де стабилизация са пълен провал. Не вярван на фашизираната Американска политика. Подкрепям Башар Асад.
112
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
СИРИЯ НЕ Е ЛИБИЯ
111
2
 
3
 
! Отговори
Lyubo преди 11 години
Гний в ада гад ***.Не ме интересуват никакви интереси и политики, когато цената е отнет детски живот.
110
1
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 11 години
114 ,на американските президенти ще им се разминава съдът в Хага до тогава ,докато има такива предателски правителства ,като нашето-гъзомиялници ,които да лъжат по телевизиите не само собствения си народ , а да изнасят лъжи и навън ! Как точно им се привидя на някои ,че Бойко е комунист и човек на Живков ,не знам !Това си е един човек яхнал властта след 1989 г.,както много сини въртиопашки , пишешти се демократи !
109
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
утре от юг "мюсюлмански братя" могат да решат, че властта в България им принадлежи и тогава ще имаме два варианта - или да ги избиваме, като Нато може да ни бомбандира заради убийствата или да им предадем властта доброволно... тогава ще ви видя на коя човешка позиция ще се осланяте
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА" е простичко извинение за и без това пасивните ви действия... Ако чакате Асад да донесе гилзите и куршумите от гражданската война (а бъдете сигурни, че е такава) във леглото ви, то няма да стане.. Нали затова не допуска и журналисти даже.НЯМА или НЕ ИСКАМ ДА ЗНАМ са нищо повече от извинение за послушание и невежество!!
107
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Понякога (да не кажа винаги) е необходимо да заемеш ОТГОВОРНА позиция на обикновен човек и да стигнеш до извода, че няма проблем, който да бъде решен с убийство на друг човек! И най-вече на деца!!! Продажбата на оръжие е другата страна на монетата...За Асад проблемът е не дали а кога ще бъде обесен от собствения си народ....В тази част на света така свършваха голяма част от авторитарните режими... през последните години!
106
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НА ВСИЧКИ, които демонстрират някаква форма на амнезия или загуба на разсъдък мога да припомня следното: в средата на миналия вече век един болен човек в Германия обвини няколко народа и нации, че се намесват в страната му и задушават народа му. Такива бяха руснаци, французи, англичани и 2/3 от света.. Принципите на управление по нищо не са се различавали от тези на Асад. Не му е било проблем дори да избива и собствения си народ. Народ принуден да имигрира от родината си, за да не убиват децата
105
2
 
3
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Този автор да е чувал думата "ЛЪЖА"???Изсипва чувала с лъжи и мисли че в България живеят едни ***! ДА АМА НЕ,както казва Петко Бочаров!Българинът вече различава американо-дебилските лъжи за разлика от Либия,когато процесът със сестрите влияеше на мирогледа!Запри се,стига си лъготил,кажи си колко са ти платили от ЦРУ!!!
104
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Големият проблем е до кога на САЩ ще им се разминава за колониалните войни, които водят по света за сметка на целия свят?
103
5
 
4
 
! Отговори
евлоги преди 11 години
уважаема редакция на dnes bg искам да ви кажа че преди малко видях как армията на асад нареди в линия 1000000 мирни граждани в линия и започна с щтилка да им реже главите.в хотела в който съм в мазата пък има ядренно оръжие вчера лично путин го донесе мръсникът му неден.а град хама е обкръжен не от сирийската армия а от редовна руска армия която се е преоблякла като сириици.и гадовете не вземат пленници.АЛО DNES BG НЕ НИ ЛЪЖЕТЕ .
102
0
 
12
 
! Отговори
патриот преди 11 години
Николайчо Младенов да гледа БЮРМ -аджиите в Македония какви золуми правят срещу реномето на България , а не да се заиграва със сирийската опозиция , която е гаден ислямизъм !Няма ли кой да опердаши еничарина Никола Груевски !!!
101
1
 
21
 
! Отговори
фатмагюл преди 11 години
А кой е доказал , че Башар стои зад убийствата ? Че е диктатор съмнение няма , но тези , които се опитват да го свалят са в пъти по-големи убийци , защото са радикални ислямисти !!! По-добре Сирия с диктатор с европейско мислене като Башар Асад отколкото войнстващи ислямисти, талибани и Ал-Кайда !!!
100
1
 
8
 
! Отговори
bg преди 11 години
Shte im se razmine li na Bush,Rumsfeld,Bludnicata,Klinton,Olbrait,Obama,Joe Biden,Colin Powell?
99
2
 
11
 
! Отговори
дядо преди 11 години
това че сащ бият тъпана си е техен проблемтърсят решение за излизане от кризата с постоянни военни конфликтизащо нашите медии бият тъпанамного просто - *** и *** управляват и медиите както е и в държавата
98
5
 
32
 
! Отговори
сашо преди 11 години
Интересно че 500 г турците набучваха на нож български деца но никой не се намеси Англичаните и французите са намесваха но на страна на турците Техни генерали си сменяха имената и ставаха паши За американците да не говорим те още си играеха на индианци Само славянски народ разбра нашата мъка и обяви война на тулците
97
4
 
16
 
! Отговори
ПОМНЯ........ преди 11 години
ЧЕ УЧИХМЕ ПО ИСТОРИЯ КАК ГЕРМАНЦИТЕ ПРЕЗ ПЪРВАТА СВЕТОВНА НАБУЧВАЛИ НА ЩИКОВЕТЕ СИ НЕВИННИ ФРЕНСКИ ДЕЦА И ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ГИ ХАПВАЛИ, ТА ТОВА БИЛ МОТИВА САЩ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ ВЪВ ВОЙНАТА. ПОСЛЕ СЕ РАЗБРА, ЧЕ НЕ БИЛО ВЯРНО АМА.......ДА ВИЖДАТЕ ПАРАЛЕЛ СЪС СЕГАШНАТА ОБСТАНОВКА В СИРИЯ?
96
1
 
8
 
! Отговори
ветеран преди 11 години
Същата картинка и в Босна я гледахме, по-будните поне отидоха да стрелят по муджахедини.
95
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Идеята е именно да не му се размине, и "революционерите" продължават да колят с американски пари, дали ще спрат като вземат властта?

Спонсорирани публикации