Ромите във Франция се надяват положението им да се подобри

"Ню Йорк таймс" за хилядите роми имигранти от България и Румъния
Обновена: 31 авг 2012 15:07 | 31 авг 2012 13:10, Елка Василева
197
Ромите във Франция се надяват положението им да се подобри
Броят на имигрантите роми, живеещи в неколкостотин нелегални лагера във Франция, се оценява на 15-20 хиляди души. Снимка: Reuters

Ромите във Франция все още възлагат надежди на новия президент Франсоа Оланд, който обеща в предизборната си кампания, че ще разруши лагерите им, само ако има "алтернативни решения", макар че в момента се сблъскват с нови заповеди за евакуация, коментира "Ню Йорк таймс".

Изданието разказва за 19-годишната Адриана Драгой, която е от Румъния, но от деветгодишна живее във Франция, където се изхранва със събиране на метални отпадъци, местейки се от квартал в квартал. На колеблив френски тя казва, че Оланд я е обнадеждил с предизборните си обещания за интеграция на ромите във френското общество.

Предшественикът му Никола Саркози нареди събарянето на ромски лагери и депортацията на хиляди румънски и български роми, които, без да имат разрешителни за работа, бяха превишили максималния тримесечен срок за престой. Много от тях обаче веднага след това се върнаха във Франция.

Още по темата

Сега правителството на Оланд възнамерява да премахне лагер, населен с около 200 роми - мъже, жени и деца. В предизборната си кампания той обеща, че ромски лагери ще бъдат разрушавани, само ако има "алтернативни решения". "Не можем да продължаваме да допускаме семействата да бъдат изгонени от едно място, без да има решение", написа Оланд в писмо до хуманитарни организации, критикувайки агресивния подход на Саркози.

Само няколко месеца след встъпването му в длъжност обаче подходът на Оланд започва да прилича на този на неговия предшественик, отбелязва изданието. Властите разрушиха с булдозери няколко лагера тази година, оставяйки вероятно около 2000 или повече души на практика без дом.

Макар че френското правителство премахна частично ограниченията на трудовия пазар за граждани на Румъния и България, критиците твърдят, че твърде малко е направено, за да бъдат интегрирани ромите във френското общество.

Изданието отбелязва, че броят на имигрантите роми, живеещи в неколкостотин нелегални лагера, се оценява на 15-20 хиляди души и не се е променил много от падането на желязната завеса. След като бяха експулсирани, много от тях се връщаха отново, бягайки от дискриминацията и бедността в Румъния и България.

Проучванията на общественото мнение показват, че експулсирането се радва на изключителна популярност сред френския електорат, а президентът Оланд е нетърпелив да отговори на обвиненията на десницата, според които социалистите са мекушави с престъпността.

"Това, че левицата е на власт, означава не само възмущение, но и действия срещу тези лагери", заяви вътрешният министър Манюел Валс за радио Франс Интер. Съдебните решения за събаряне на лагерите, искани обикновено от местни представители, обезпокоени от престъпността и просията, ще бъдат приведени в изпълнение, увери Валс, който обеща също и прогресивно прилагане на "мерки за включване".

Истинското решение обаче е в страните, от които произхождат ромите, които трябва да направят повече за интеграцията на собствените си граждани и са получили голям дял от европейското финансиране, за да се справят с това, заяви още френският министър. Той и министърът по европейските въпроси Бернар Казньов ще посетят скоро Румъния и България, за да разговарят с местните власти по ромския въпрос.

"Ню Йорк таймс" разказва също за 32-годишния Аурел Беадай, който живее заедно със съпругата си, майка си, баща си и двамата си синове в малка разнебитена каравана в едно от парижките предградия. Той е пристигнал тук със семейството си преди месец. "Ако можех да се прехранвам в Румъния, нямаше да дойда във Франция", казва той.

Мъжът събира метални отпадъци по улиците, трупа ги в открадната от супермаркет количка, за да ги продаде за претопяване. Той казва, че печели по 25 долара на ден и че е намерил дрехи и обувки за семейството си в кофите за боклук. Не е лесно, но е по-добре отколкото в Румъния, където е работил временно като уличен чистач, но понякога не е имал пари дори за храна, разказва мъжът с помощта на преводач.
 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Франките ще изпратят *** да окрадат химическото оръжие в Сирия , това го решиха внезапно . Французите искат да се намесят светкавично бързо в Сирия . Нали чухте ?
162
0
 
2
 
! Отговори
до Ром преди 11 години
Сега сме под *** робство! Малко множко ни идва ,защото преди поне са били наясно ,че са под робство ,а сега ни убеждават ,че сме свободни и живеем в демократична държава.Представител на най- расистката раса не е редно да дава акъл! Дано им усигурят най най добри условия и да не се връщат никога!Как така ти ще ме крадеш ,биеш ,убиваш за жълти стотинки ,няма да има закони за теб ,а аз трябва да те обичам... Супер нагли станахте!
161
0
 
1
 
! Отговори
Дискусия преди 11 години
- Бум ! Бум ! Бум ! - казал Калашника- Тръш! Тръш! Тръш! - казали ***- Бълбук, бълбук - казал казана за ***
160
0
 
1
 
! Отговори
РОМ преди 11 години
Че и стихове ,брей,брей...толкова сте гениални,направо ми иде да ви запрегръщам,,милите,,сълзи ми потекоха толкова умни мъже и жени на едно място наречено ...България ли беше Турция ли ..не съм сигурен,нека бъда извинен за маловажната подробност!,Лиленце ,ти си ясна като стиховете на твоите сънародници,съжалявам че не си задоволена,но вината сие изцяло твоя,нимфоманка си....не си го изкарваи на нас,ние обичаме нимфоманките и секса за разлика от съпруга ти,но ти сигурно го знаеш много добре!
159
3
 
0
 
! Отговори
РОМ преди 11 години
Бай *** си остава винаги един и същ!!! Не ви ли писна тази злоба и омраза която сипете,какво толкова се е случило нали това искате България да си е само за вас... е имате си я,сега мислете какво ще я правите ,кого ще обвинявате когато нещата не вървят ,а те хич не са малко!? Ако бяхте използвали тази невероятна енергия с която ни хулите и обиждате,спокойно бихте захранвали един от реакторите на АЕЦ,жалко че не сте били толкова енергични и по времето когато сте паднали под османско робство!!!!!!
158
2
 
2
 
! Отговори
Лили преди 11 години
Това за зеленото човече много ми хареса,е хайде сполука на *** във Франция.Да са живи и здрави и да си приберат всичките чавета натам.
157
1
 
2
 
! Отговори
благодарност преди 11 години
Оооо Францио,спасителко наша,,прибери всичките роми от България и ги направи френски граждани!!!
156
1
 
2
 
! Отговори
до 122 преди 11 години
Драго ми е,че там живееш добре,ако имаш останали роднини тук на драго сърце им пожелавам да се устроят при теб и да не се връщат в България.Прав ви път из френските степи.
155
0
 
3
 
! Отговори
до110 гурбетчия преди 11 години
Не се коси за тютюнневите полета,има и българи които отглеждат тютюн.Тъкмо като спете да отглеждате тютюн ще има по вече субсидии за другите отрасли в селското стопанство и за твое сведение турците не бягат от родните си места и за разлика от вас турчеещите се *** работят и плащат ток,вода ,данъци и децата им ходят на училище с удоволствие.
154
2
 
7
 
! Отговори
Лили преди 11 години
А дано ги интегрират "милите",че да могат да приберат и роднините си във Франция и се откажат от българско гражданство.Виждате ли,че съм "толерантна" и мисля за тях,дано да се интегрират във Франция и там да им плащат големите "демократи" тока,водата,храната и здравеопазването!!!
153
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 11 години
Да не са узаконили умъртвяването с газ? Това е единствената надежда за ***.
152
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Двама *** си приказват за секс, и единият вика:- Абе ти чувал ли си за групов секс?- Не, какво е това?- Ами ние веднъж опитахме Събрахме се, значи, петима мъже и пет жени в една стая. Угасихме лампата, всички се съблякохме- И какво?- Ами нищо - всеки си стои до дрехите и ги пази. Крадлив народ сме, ей.
151
1
 
13
 
! Отговори
77777777777777777777 преди 11 години
Някакъв *** върви из къра, и изведнъж срещу него каца летяща чиния. Отвътре излиза малко зелено човече и му казва:- Привет, жителю на тази планета!- Мараба, комшу!Човечето се обръща и с писъци побягва към летящата чиния:- А-а-а! И до тука ли сте стигнали бе!
150
1
 
20
 
! Отговори
0 преди 11 години
Отишъл един *** в Германия, защото му разправяли че там парите направо по улицата се търкалят. Върви си по улицата и вижда портмоне пълно с пари. Аха да се наведе да го вземе, па си рекъл:- Е па няма от първия ден да им работим, я.
149
0
 
8
 
! Отговори
боико преди 11 години
*** си строи къща. Първия ден си издига четирите греди. Ама на сутринта едната я няма. Минава полицай и го пита:- Кво строиш тука?- Къща.- Е как тъй с три греди?- Децата откраднаха едната.- Как тъй бе, тя тежи 100 килограма!- Е те от де да знаят?
148
1
 
9
 
! Отговори
88888888888888888 преди 11 години
На вратата на дома на Айше се звъни. Отваря майка й, а пред вратата стоят 8 мъже - роми.- Добър ден, какво обичате, господа?- Ами дошли сме да видим Айше.- Ха! Че тя да не е ****а Я влезте само ти, ти, ти и ти.
147
1
 
10
 
! Отговори
GIGI преди 11 години
Boje Gospodi,te francuzite im razvalqt katunite,apak te *** se nadqvali polojenieto im vav franciq da se opravi,xaxaxaxa
146
1
 
9
 
! Отговори
99999999999999999999 преди 11 години
*** отива при Айше:- Ше ти дам два лева, ако ми пуснеш.И Айшето му пуснала. На другия ден Айше отива при ***:- А бе, ***, фанала съм пичи въшки от тебе.- А *** ти да не искаш за два лева да фанеш калинки?
145
0
 
12
 
! Отговори
0 преди 11 години
*** решил да си купува слипове. Купил си той слипове, но като ги видял Малкия *** и той поискал. Купили и на малкия *** слипове, но не знаел как да ги обува и попитал баща си:- Тате, тате, как се обуват слиповете?Големия *** отговорил:- Много просто - жълтото отпреде, кафявото одзаде.
144
0
 
10
 
! Отговори
11111111111111111111 преди 11 години
Семейство *** намерили сирене и казали на малкото *** да даде парче на кучето да видят дали сиренето е отровно. Дало *** на кучето сирене. Кучето не умряло и *** изяли сиренето. По едно време *** вика:- Мамо, татко, кучето умря.Отишли *** в "Пирогов" и си промили стомасите. Върнали се в махалата и питат ***:- Абе я кажи как умря кучето?- Блъсна го кола.

Спонсорирани публикации