Обявяването на фалити да не стане игра, предупреди Хампарцумян

Банкерът настоява за регистър на фалиралите длъжници
Обновена: 19 сеп 2012 15:56 | 19 сеп 2012 09:28,
146
Обявяването на фалити да не стане игра, предупреди Хампарцумян
Левон Хампарцумян. Снимка: архив, Булфото

Въвеждането на 10 годишна давност за дълговете на физическите лица трябва задължително да бъде придружено и от създаване на регистър с фалиралите длъжници, така че те след това за дълъг период от време да не бъдат допускани до кредитната система.

Това заяви пред БТА председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян, който коментира предложението на депутата от ГЕРБ Емил Радев да се въведе абсолютна 10-годишна давност за задълженията на физическите лица.

Депутатът ще внесе предложението си за промени в Закона за задълженията и договорите през октомври и ако се приемат, те ще влязат в сила от 2013 г.

Регистърът на длъжниците трябва да бъде много подробен и да включва не само кредити към финансовите институции, но и към ютилити компаниите, мобилните оператори и всички други доставчици на стоки и услуги, смята Хампарцумян. 

Още по темата
„Обявяването на фалит не бива да бъде превърнато в игра - сега да излъжем една банка и като минат "Х" на брой години ще излъжем още една. Трябва да има такъв регистър и той да оставя фалиралите веднъж лица завинаги извън кредитната система - иначе ще накараме добросъвестните да плащат и за недобросъвестните, защото за съжаление в България злоупотребата с права е национален спорт“, смята банкерът.

Според него срокът, в който един фалирал кредитополучател не би могъл да получи нов заем, ако веднъж е обявил фалит, би трябвало да е достатъчно дълъг - може и за цял живот.

Запитан дали разполага с данни колко случаи има на длъжници към банките, които продължават да дължат суми, дори и след като им е било отнето ипотекираното имущество, Хампарцуман заяви, че тези случаи не са много.

Отговорността на всеки един за успеха в живата е нещо много важно, посочи банкерът. Изключвам случаи на болест, инвалидност и смърт, но във всички останали случаи, когато някой е придобил имот чрез кредит, обявявайки фалит, той не може да очаква да спечели от това и имотът не може да остане в неговите наследници, добави Хампарцумян.

Според него всички тези неща ще трябва подробно да се разпишат в предлаганите законови промени.

Според Хампарцумян, ако промените доведат до масови злоупотреби при обявяването във фалит, то това ще оскъпи и кредитите. Загубите, които ще се реализират от такива
фалити, в случаите когато това се прави от недобросъвестни лица, ще трябва да се покриват от добросъвестните клиенти, коментира банкерът.

Според него, ако не са прецизирани, промените могат да създадат възможност за още един вид измама и ако тя стане достатъчно развита, това неминуемо ще повлияе негативно на целия банков пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
4
 
! Отговори
Интерполация преди 11 години
"...Освен това, ние ВИНАГИ плащаме дълга и на некоректните, в този случей целия ЕС плаща дълговете на Гърция, Испания, Италия и Португалия!..."----------------------------------------------------------------------------Европа в момента плаща дълговете на всички крадльовци на територията й.Що е то интерполации?Интерполация в числовия анализ е метод на конструиране на нови числови стойности в област от множество на изолирани точки от известни числови стойности.
105
1
 
2
 
! Отговори
БГ Притеснения преди 11 години
Предполагам, че става въпрос за частните фалити.И те като фирмените могат да бъдат "опорочени".
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
toq ne beshe li shef na angenciqta po privatezaciqta po vremeto na kostov a koi e toi e za prokuror
103
2
 
29
 
! Отговори
на левон баджанака преди 11 години
левоне, да си жив и здрав,защото ще гориш в ада -при най големите грешници-лихвари и сребролюбците!!!как се не наяде и докога ще ти гледаме грозната муцуна.цял живот,според теб ,един фалирал българин ,не може да започне отначало-без шанс за по добър живот???а ти .арменска ***,няма да си вечен!!!!всички си заминаваме рано или късно,едни ще си отидат с усмивка ,а ти *** с мъка -за парите които си се продал...да си ги харчиш по болници и за свещи!!
102
1
 
16
 
! Отговори
БившКоренякСофиянец преди 11 години
Понятието "Абсолютна Давност", господин Хампарцумян, изключва регистър на длъжниците с последващи санкций за тях!Не знам в Армения какво преподават, но тук имаме Право което е НЕ САМО в полза на банките!Освен това, ние ВИНАГИ плащаме дълга и на некоректните, в този случей целия ЕС плаща дълговете на Гърция, Испания, Италия и Португалия! Въпреки "стабилната" ни банкова система, в нестабилните държави, лихвите по ОБЕЗПЕЧЕНИ кредити са по-ниски отколкото във България.... А обяснете ми го де
101
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
99, Колкото до контрола над физическите лица.Пример само с превода на работна заплата.1 Взимат ти всички лични данни;2 Получават инфо за дохода и движението на паричните Ви потоци;3. Ако решите да копувате чрез картата, автоматично давате и инфо,къде и какво копувате. 4 Работят с парите Ви по сметката без никаква лихва;5 Тактично ви удържат(карат) пари при всяка транзакция.И всичката тази информация се пази. За теглелите кредит няма да говорим.Там нещата отиват не само до контрол,а на заробване
100
1
 
27
 
! Отговори
Цанко Камъка преди 11 години
Я тоя мамул Хампарцумян да се върне малко назад в годините и да види как самият той изведнъж от нищото седна в стола на шеф на най-голямата българска банка и как тя се оказа небългарска! Не беше ли той шеф на Агенцията за приватизация, когато Костов хариза булбанк на Уникредит?Точно тоя гурел да ми говори за морал! Отивам да поеърна!
99
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
99, То контрол трябваше да има и преди кризата, но се оказа че явно е само на книга. И докато другите държави могат да си позволят да печатат пари или да им опрощават дългове, то това нещо в България няма как да се случи. . Никой не може да нарежда на банката на кой какъв кредит да отпусне или в какво да инвестира парите си, а сумата за гаранция е виртуална. Държавата няма 5лв да увеличи пенсии или детски, представете си какво е да гарантира 196 000лв депозит на всеки при фалит на няколко банки.
98
1
 
6
 
! Отговори
Акълмайстор преди 11 години
Уж има-нема фалирани хотели,а е пълно с неземно бедни туристи по морето!
97
1
 
11
 
! Отговори
кредитополучател преди 11 години
и защо да се натоварят добросъвестните платци, а не алчните лихвари да си платят за грешките и некомпетентността?
96
1
 
8
 
! Отговори
gtf преди 11 години
игра, де да можеше с радост бих я подкрепил. Така и така банките в Бг трупат невиждани за останалия свят печалби на гърба на отрудените хора. С колкото и да завлечеш банка в България все ще е малко...
95
1
 
15
 
! Отговори
до 105 преди 11 години
"ТИя, които не си плащат кредитите, са обикновени шарлатани."Май въобще не си наясно как една банка отпуска кредити!Има си кредитен съвет, който преценява какъв е риска, предварително се проучва лицето, обезпеченията, прави им се оценка, изготвя се правен анализ, ако е необходимо се сключват застраховки и т.н.....А ако дадена банка си позволи заобикаляйки тези правила, да дава кредити на "шарлатани" си е и нейн проблем!
94
1
 
2
 
! Отговори
Jok преди 11 години
Този взима по 220 000лв на месец(без бонусите за края на годината). Може да си говори всичко.
93
1
 
8
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Идеалната световна комбинация - майка еврейка , баща арменец и живущ в опита за държава - България
92
1
 
4
 
! Отговори
ЕвроПси преди 11 години
Бедния отишъл за заем при Богатия.Богатия му отказъл.Бедния се засегнал и му казал:И ти ще умреш!Богатия отвърнал:Да,но аз ще умра веднъж,а ти умираш ВСЕКИ ДЕН!
91
7
 
2
 
! Отговори
до 77 преди 11 години
Ръкостискането е ТРИстранно, защото държавата гарантира на вложителите връщане до 100 000 лева при фалит на банката. В замяна на това БНБ прилага доста сериозен контрол върху банките, именно за да не се допуска техен фалит. Такъв контрол обаче никой не прилага върху физическите лица и фирмите и няма кой да ги спре да харчат неразумно и да фалират. Затова ако е възможен фалит на физически лица те просто ще станат безинтересни за банките и няма да има кой да ги кредитира дори и с обезпечение
90
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така ли бре, арменецо?Да не могат физ. лица да обявяват фалит! Значи само фирмите да могат! Включително и такива, които са взели анансово пари от точно такива физ. лица за построяване на жилище например - обявяват фалит и "не дължат" пари на съотв. лица! Примери такива - колкото искаш! А какво стана със спестяванията на хората от преди "демокрацията", "велики" банкерю?! Хората кой да преследват "до дупка" за парите си? 21 век сме и не се прави на луд - има си застраховки, ипотеки и др. залози!
89
3
 
23
 
! Отговори
Армен преди 11 години
Левоне, лисугер, защо добросъвестните да плащат? Нали си глава. Ако си преценил правилно риска печелиш, ако не банката трябва да си поеме загубите. Но нали сте си постлали така, че и кучето ти да сложа на твоя стол няма да окаже влияние на финасовите резултати на банката. Или ако има те ще са по-скоро позитивни.Набедени финансисти.
88
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 11 години
В САЩ срокът е 7 години.Процедурата по фалит е ясно и точно оформена законово,те са минали през всички периоди,включително и тарикатския.Просто няма смисъл да откриваме топлата вода.Нашите банкери са умни и образовани хора,значи причината да пищят е друга.А регистъра е задължителен,да си го направят.Ще си го включат като разход в таксите.
87
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
'дивият манчестърски капитализъм' е НИЩО в сравнение с робовладелската бг 'пазарна' икономика. маргарет тачър ПОСТРОИ 21% от всички ОБЩИНСКИ И ДЪРЖАВНИ КЪЩИ в англия, за да имат работниците къде да живеят, а тя беше най-десният им премиер. В бг най-левите политици ни продадоха на на монополисти, частници, руснаци, американци; убиват ни в собствените ни домове, а ако се опитаме да се защитим, ни вкарват в затвора и ни отнемат всичко! Не ми хвалете ***, това е ***!!