Обявяването на фалити да не стане игра, предупреди Хампарцумян

Банкерът настоява за регистър на фалиралите длъжници
Обновена: 19 сеп 2012 15:56 | 19 сеп 2012 09:28,
146
Обявяването на фалити да не стане игра, предупреди Хампарцумян
Левон Хампарцумян. Снимка: архив, Булфото

Въвеждането на 10 годишна давност за дълговете на физическите лица трябва задължително да бъде придружено и от създаване на регистър с фалиралите длъжници, така че те след това за дълъг период от време да не бъдат допускани до кредитната система.

Това заяви пред БТА председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян, който коментира предложението на депутата от ГЕРБ Емил Радев да се въведе абсолютна 10-годишна давност за задълженията на физическите лица.

Депутатът ще внесе предложението си за промени в Закона за задълженията и договорите през октомври и ако се приемат, те ще влязат в сила от 2013 г.

Регистърът на длъжниците трябва да бъде много подробен и да включва не само кредити към финансовите институции, но и към ютилити компаниите, мобилните оператори и всички други доставчици на стоки и услуги, смята Хампарцумян. 

Още по темата
„Обявяването на фалит не бива да бъде превърнато в игра - сега да излъжем една банка и като минат "Х" на брой години ще излъжем още една. Трябва да има такъв регистър и той да оставя фалиралите веднъж лица завинаги извън кредитната система - иначе ще накараме добросъвестните да плащат и за недобросъвестните, защото за съжаление в България злоупотребата с права е национален спорт“, смята банкерът.

Според него срокът, в който един фалирал кредитополучател не би могъл да получи нов заем, ако веднъж е обявил фалит, би трябвало да е достатъчно дълъг - може и за цял живот.

Запитан дали разполага с данни колко случаи има на длъжници към банките, които продължават да дължат суми, дори и след като им е било отнето ипотекираното имущество, Хампарцуман заяви, че тези случаи не са много.

Отговорността на всеки един за успеха в живата е нещо много важно, посочи банкерът. Изключвам случаи на болест, инвалидност и смърт, но във всички останали случаи, когато някой е придобил имот чрез кредит, обявявайки фалит, той не може да очаква да спечели от това и имотът не може да остане в неговите наследници, добави Хампарцумян.

Според него всички тези неща ще трябва подробно да се разпишат в предлаганите законови промени.

Според Хампарцумян, ако промените доведат до масови злоупотреби при обявяването във фалит, то това ще оскъпи и кредитите. Загубите, които ще се реализират от такива
фалити, в случаите когато това се прави от недобросъвестни лица, ще трябва да се покриват от добросъвестните клиенти, коментира банкерът.

Според него, ако не са прецизирани, промените могат да създадат възможност за още един вид измама и ако тя стане достатъчно развита, това неминуемо ще повлияе негативно на целия банков пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
24
 
! Отговори
от англия преди 11 години
аз работя в банка Барклийс в Нотингам и мога да потвърдя, че наистина разликата между бг и юк банките е огромна - все едно да сравняваш пържола от медуза с пилешка. Колегата 'юк адвокат' е абсолютно прав - аз съм в отдел за отпускане на кредити, не за събиране, но ми се налага да работя с другия отдел. В Англия няма такова животно като доживотен дълг, на шестата година всичко се отписва. Ипотечният заем тук е 4,74% без скрити надбавки, добавки, а хората имат включена застраховка 'безработица'.
85
1
 
6
 
! Отговори
прасчо преди 11 години
Последно как да му викаме...Хампи или Пърци ?
84
1
 
9
 
! Отговори
факт! преди 11 години
Банките играят на КОМАР с народа,.... ---УЗАКОНЕНО !
83
3
 
20
 
! Отговори
прасчо преди 11 години
Арменец банкер........ужас !!! Този ако може,ще ни взима и черния дроб,бъбреците,сърцето и ретините,ако не платим на е*аната банка
82
2
 
23
 
! Отговори
0.0 преди 11 години
Тоя е по-гнусен и от каролев.Само ционистът соломон паси е по-противна мутра от това редкозъбо същество.
81
1
 
5
 
! Отговори
Vidkov преди 11 години
nie i bez drugo si pravim register sami - olovnia zavod v Kircali e falshiv ***. Zahariev ne e v zatvora, zaradi korumpiranite i mafiotski sadii i medii v BG. falshiva e i firmata Harmoni 2012 - nov sobstvenik.
80
2
 
23
 
! Отговори
с. преди 11 години
Наскоро имаше случай с едно 4 годишно момиченце,което наследи дълговете на починалия си дядо!Имаше някаква юридическа врътка и нямаше как да приеме наследството по опис!Къде го има това бе!?Да не сме в Римската империя!?Може и в робство да я продадат!10 години са абсолютно достатъчен срок за събиране на каквото и да било вземане!Банките имат достатъчно аналитичен ресурс за да преценят на кого да дадат пари!А и кредитите са застраховани ако не знаете!Стига мачкане на хората в тая държава!
79
1
 
23
 
! Отговори
с. преди 11 години
И понеже чета разни *** писания да добавя,че затвор за дългове няма абсолютно никъде!Този див манчестърски капитализъм свърши отдавна!Както и крепостничеството!Пинизи от сорта на постоянно подновяваща се давност и наследяване на дългове също няма никъде!Въпросните закони и наредби са лобистки и са приети под натиска на банковото лоби!Крайно време е да бъдат озаптени точно както мобилните оператори,които подновяваха договори както си искат и закрепостяваха абонатите!
78
1
 
6
 
! Отговори
p преди 11 години
До Предложение твоето предложение ме довежда до мисълта че имаш психични отклонения и ти препоръчвам да отидеш в някоя лудница до края на живота си защото си пълен социопат.По твоята логика на кому са нужни пенсионерите,сакатите и всички други които са в тежест на твоето общество господинчо.Да правим едни газови камери и да ги избиваме така ли смяташ.Не забравяй че стълбата на живота има горно и долно ниво,и ще ми е интересно ако попаднеш на долното ниво какво ще ти е тогава мнението по въпроса.
77
2
 
18
 
! Отговори
с.до 81 преди 11 години
Ненормалник,ходи и се гръмни някъде!На никого няма да липсваш!Ама се гръмни в главата за да използват органите ти за трансплантации!Има една поговорка,че една въшка като се напие с кръв и излиза на челото!Случая с Хампарцумян е точно такъв!Навремето беше никой!Иван Костов го направи човек и вече оял се започна да раздава акъл!***!Във всички страни от ЕС има закон за фалита на физическите лица!Доживотни длъжници няма никъде!Германците са по-балъци от нас ли!А защитниците на банките са смешни!
76
1
 
25
 
! Отговори
м преди 11 години
За да си закриия сметката - дебитна карта в банката на този оял се арменец ми искат 12 лева?!?!?! 12 лева за какво бе, ***!!
75
1
 
2
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 11 години
Стимулирането на простати с дълги и дебели предмети да не стане хоби на хоратакъм банкерските *** ?!?!
74
1
 
2
 
! Отговори
човек преди 11 години
ВИЖТЕ САМО ТОВА ЛИЦЕ. НАПОМНЯ ЛИ ВИ НЕЧИЙ ДРУГО?
73
1
 
7
 
! Отговори
p преди 11 години
Но да не забравяме че банките си имат лобисти в парламента и да не забравяме кои са собствениците на банки ЦКБ - *** Варна СИ-банк НА Бат Бойко бившата(като преди година две продаде голям дял от банката си но все още е съсобственик) и тн.Да не си играя да ги изреждам,предполагам не ви казвам нещо ново :)
72
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както всеки вложил пари на депозит в банка поема риска от евентуален фалит и загуба, така би трябвало и банката да поеме риска от фалит на физически лица. Още повече, че банката винаги се подсигурява- ипотека, поръчители, застраховки. Така че не вижда причини за недовослство от тяхна страна. Все пак ръкостискането е двустранно. Да ама не и със задна дата нали?
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
банките не могат да загубят, защото ако загубят просто ще изчезнат, те не работят за наш кеф а за печалба на собствениците, аз ако доставям една услуга и някой започне да ме лъже и няма начин да се справям, приключвам, просто защото търсенето определя предлагането
70
2
 
7
 
! Отговори
p преди 11 години
До uk адвокат/ каде може да влезеш в затвора за неплатен кредит бе пич,в БГ ли? Я стига си писал глупости и си лъгал хората.Като те съдят за неплатен кредит в БГ те съдят по Гражданско процесуалния кодекс а не по Наказателно процесуалния кодекс,а по първия няма как да те тикнат в затвора даже това не се води и присъда а СЪДА ОТСЪЖДА,Надявам се че правиш разлика между двете :)
69
1
 
13
 
! Отговори
Статистик преди 11 години
Създаване на регистър с фалиралите длъжници, така че те след това за дълъг период от време да не бъдат допускани до кредитната система. Регистърът на длъжниците трябва да бъде много подробен и да включва не само кредити към финансовите институции, но и към ютилити компаниите, мобилните оператори и всички други доставчици на стоки и услуги.Интересно - на кого ще давате кредити тогава? :))
68
1
 
4
 
! Отговори
uk адвокат преди 11 години
ако не вярвате-ето: 'An ie payments order is a consequence that means you will still have to contribute to your bankruptcy debts for a period of 3 years'; 'The bankruptcy order will remain on your credit report for six years making future borrowing difficult and expensive.'..Превод на обикновен език: освен, че ти вземат имота, 3 години ти удържат от заплатата; лошия кредитен рейтинг ще ти стои в досието за 6 години, което ще направи новите заеми трудни и скъпи'..Т.е дори можеш да получиш нов
67
3
 
5
 
! Отговори
ЗАЩОТО...! преди 11 години
Българинът много обича да го лъжат,.....МРАЗИ ДА МИСЛИ...,а после ---ОЛЕЛЕ!